Kunstaas.tv Andre Akkermans: LET OP!! Nieuwe regels nabij de Krammersluizen.

In deze podcast gaan we het hebben over het veilig vissen om en rond de Krammersluizen op het Volkerak. In het verleden zijn er grote (bijna) ongelukken gebeurd met de beroepsvaart en de hengelsporters. Reden voor Rijkswaterstaat en Sportvisserij Zuidwest Nederland om een werkgroep op te richten.

Onze gast is Andre Akkermans van Sportvisserij Zuidwest Nederland. Met Andre gaan we het hebben wat dit voor de hengelsport gaat betekenen. De visrijke voorhaven van de Krammersluizen trekt sportvissers aan, maar dit kan onveilige situaties opleveren tussen sportvissers en vrachtschepen.

Twee studenten hebben samen met Sportvisserij Zuidwest Nederland, lokale sportvissers en Rijkswaterstaat een doeltreffende actie bedacht die de veiligheid verbetert. Een aanpassing in VISplanner zorgt ervoor dat het gebied bij de Krammersluis niet meer als vislocatie wordt aangemerkt.

Onveilige situatie

Het Volkerak staat te boek als één van de beste viswateren van Europa en is daarom een geliefd water voor veel sportvissers. In de buurt van de Krammersluizen kan het echter erg gevaarlijk zijn met de vrachtschepen die hier uit de sluis komen.

Jaarlijks passeren er zo’n 90.000 binnenvaart- en recreatieschepen de Krammersluizen. Vrachtschepen hebben grote dode hoeken en kunnen niet snel stoppen. Sportvissers zijn zich hier niet altijd van bewust en zitten regelmatig in de dode hoek van het schip. Ook op de radar ziet de schipper deze kleine bootjes nauwelijks. Een aanvaring is hierdoor gevaarlijk dichtbij.

Rijkswaterstaat operators die werken bij de bediening van de Krammersluizen worden hierop aangesproken door de beroepsvaart, maar konden er weinig aan doen. Sportvissers mogen volgens de regels vissen bij de oostelijke monding van de voorhavens, zolang ze niet voor anker liggen. Rijkswaterstaat werkt samen met handhavende partners aan nieuwe regels, maar dat kost tijd.

Podcast kanaal voor en door roofvis vissers. Bekende en onbekende roofvis vissers vertellen hun bijzondere en/of leerzame verhaal in de video podcast.

Volg ons ook op:

Spotify: https://open.spotify.com/episode/6qL07rBgh3FF2yJervgFKn

Instagram / https://www.instagram.com/kunstaastv/

Facebook / https://www.facebook.com/kunstaastv