Kajakvissen in Noorwegen op heilbot met Daniel vd Post! Deel2

Na de zeer geslaagde Noorwegen trip van 2018 met prachtige vangsten rond het eiland Vega. Zijn we als groep (fervent) kayak vissers er al snel uit wat de keuze voor 2019 zal worden. Nogmaals naar Vega! Daar de mogelijkheden voor de kayak echt perfect zijn en de visserij ronduit spectaculair te noemen is.  Vandaag het 2e deel van deze schitterende reis.

Deel 1 van deze reis leest u hier!

Tekst en foto’s: Daniel vd Post

Westin Sandy Andy

Wij visten voornamelijk met de 62 en 82 grams versie van Sandy Andy op dieptes tot 35 meter. Door de vorm van de loodkop op de Sandy Andy zijn ze stukken sneller beneden dan een reguliere loodkop. Dat is een groot voordeel en je vist daardoor veel efficiënter en met relatief licht materiaal.

De W3 Powerstick 15-50 is zeer geschikt hiervoor, in het verleden visten we ook wel lichter maar dan heb je de kans dat zo’n pollak zich simpelweg dood vecht. Vandaar aangezien wij het meeste willen terugzetten we wat zwaarder vissen.

Als je wat zwaarder vist en de slipafstelling wat strakker staat voel je ook beter de kracht van de vissen!! Is de Sandy Andy eenmaal beneden (wel belangrijk om ff de bodem te voelen) dan vissen wij die langzaam langs de onderwaterberg of talud terug naar boven. Waarbij de aanbeten in de gehele waterkolom kunnen plaatsvinden!

Als de pollak actief is kun je ook gerust vrij ondiep bovenop het bergje vissen! Qua kleuren lijkt het niet heel veel uit te maken, het zit hem meer in de vorm van zijn natuurlijke prooi de zandaal.

Zwaar favoriet bij de pollak is Sandy Andy door de rijkelijke aanwezigheid van zijn natuurlijke prooi de zandaal waar Sandy Andy op gebaseerd is.
Zwaar favoriet bij de pollak is Sandy Andy door de rijkelijke aanwezigheid van zijn natuurlijke prooi de zandaal waar Sandy Andy op gebaseerd is.
 Kabeljauw

De meest talrijke soort welke aanwezig is in de wateren van Noorwegen en ook bij Vega. Je kunt ze op alle dieptes verwachten van een paar meter tot wel 70 meter (dieper vissen wij niet omdat het niet nodig is!). Over het algemeen kun je zeggen dat dezelfde lengte formaten een beetje bij elkaar hangen/liggen.

De hele kleintjes 30 a 40 cm zul je aantreffen op ondieptes of ondiepe onderwaterbergjes vaak samen met kleine koolvis. De wat grotere tot 60 cm zullen vaak net daaronder hangen en regelmatig is het water dusdanig helder dat je ze met een gepolariseerde zonnebril zo ziet zwemmen.

Voor het wat betere slag tot aan vissen van dik een meter kun je vissen rond (wederom) onderwater bergen /structuren maar ook op / langs taluds bij zandstroken waar de stroming overheen loopt.

Een kleintje met een prachtige rood/oranje kleur gevangen met een garnaal imitatie. (salty the shrimp))
Een kleintje met een prachtige rood/oranje kleur gevangen met een garnaal imitatie. (salty the shrimp)
De grote zitten vaak wat dieper

Zeker onderwaterbergjes/structuren welke grenzen aan dieper water wat richting de 100 meter gaat is interessant voor de dikke kabeljauwen. Vaak zie je ze ook op de fishfinder staan, kabeljauw is zeker ook niet de meest slimme vis!

Zijn ze actief dan happen ze naar alles!, zijn ze dat niet dan is het een ander verhaal! Toch kun je ze vaak alsnog triggeren tot een aanbeet al is het maar een enkeling. Bij actieve kabeljauw haal je de bodem niet eens en word je softbait onderweg al op gevangen door een kleinere soortgenoot die wat hoger in de waterkolom zit.

Als wij wat dieper vissen tot +/- 60 meter dan laten we bij voorkeur de 180 gram Crazy Daisy gewoon zakken tot de bodem. Vissen hem dan langzaam terug naar boven waarbij ook de kabeljauw er soms lang achteraan zwemt!

Vaak zitten die grotere kabeljauwen wat dieper (60 meter) maar wel in grotere groepen. Je ziet die wel makkelijk op je Lowrance fishfinder en vaak zul je de hele school mee naar boven zien komen als je een vis haakt.

Wij hebben meerdere stekken rond Vega gevonden waar de kabeljauw regelmatig staan maar niet altijd actief is. Zijn ze actief dan is het de één na de ander zijn ze dat niet dan is het treiteren/proberen voor een aanbeet.

De W3 Powerstick 15-50 gram en W8 Powercast PF edition 25-100 gram zijn prima hengels voor de kabeljauw zeker aangezien je niet werpend vist op die grotere kabeljauw op diepte. Crazy Daisy is daarbij wat robuuster dan de Sandy Andy en daardoor wat geschikter voor de kabeljauw zeker als het de één na de ander is.

Crazy Daisy did the trick voor dit monster!
Crazy Daisy did the trick voor dit monster!
De grote zitten vaak wat dieper! zo ook deze buffel van +/-115 cm! gevangen met de 18 cm / 180 grams Crazy Daisy in Glow Gadus kleur.)
De grote zitten vaak wat dieper! zo ook deze buffel van +/-115 cm! gevangen met de 18 cm / 180 grams Crazy Daisy in Glow Gadus kleur.
Toch wel het gaafste moment van de trip is de dubbele hook up samen met Thomas rond een onderwaterberg met beide een Heilbot van over de meter!
Toch wel het gaafste moment van de trip is de dubbele hook up samen met Thomas rond een onderwaterberg met beide een Heilbot van over de meter!
Heilbot

De meest aansprekende vis en zeker ook de leukste om te vangen! Wie wil er nou niet een gierende slip met meerdere geweldige runs achter elkaar van deze uit de kluit gewassen platvissen ervaren. Het zijn echte rovers! welke je kunstaas zeker niet alleen in de buurt van de bodem pakken. Nee, de aanbeet kan in de gehele water kolom plaatsvinden, zelfs in het oppervlak!!

Het formaat van de heilbotten die wij met de Hobie kayaks vangen ligt gemiddeld tussen de 85 en 110 cm met af en toe een uitschieter naar beneden en naar boven! We vangen ze het liefst werpend met Sandy Andy (62 & 82 gram) of slepend met een Crazy Daisy van 180 gram.

Maar we hebben er ook gevangen met een Westin heilbot rig voorzien van een aasvis in de vorm van een kleine koolvis. Het landen van deze brute vissen gaat zo hebben wij ondervonden het makkelijkste met een groot (snoek) landingsnet.

Verleden jaar hebben we de eerste met een gaf geprobeerd maar zodra je ze gaft slaan ze volledig op tilt. Terwijl met een landingsnet ze zich vrij rustig houden en je ze met de kieuwgreep dan kunt pakken. Dat vinden ze vele malen fijner dan een gaf! Waarbij gezegd dient te worden dat wij van de 35 gevangen Heilbotten! er 33 of 34 hebben teruggezet!!

Mooie Heilbot onder de kayak!
Mooie Heilbot onder de kayak!

Zomaar een heel klein stukje van de Navionics kaart rondom Vega. Met als voorbeeld bij de rode pijlen mogelijke Heilbot stekken voor de werpende visserij. Vis je veel van dit soort stekken af dan kom je ze vroeg of laat vanzelf een keer tegen!

Heilbot stekken

Wij hebben de heilbotten op meerdere stekken gevangen welke er ook qua structuur divers uitzien. Zanderige lange plateaus welke op 15 a 35 meter diepte liggen waar de stroming mooi overheen loopt zijn absoluut het proberen waard.

Zeker als zulke stroken aan dieper water grenzen dan kun je de heilbot zowel op de plaat als waar het water als het ware tegen de plaat aanbotst zeker verwachten. Heb je eenmaal zo’n strook gevonden en heilbot gevangen dan kun je op deze stekken vaker een heilbot verwachten.

Maar het zijn zeker niet alleen zulk soort stroken waar de heilbot jaagt. Wij hebben er ook veel gevangen rond onderwaterbergen welke bij voorkeur aan dieper water grenzen en waar de stroming mooi langs/over loopt.

Zeker als zo’n onderwaterberg een klein plateau heeft aan de voet wat grenst aan dieper water dan kan er heel goed een heilbot op liggen. Plateaus die liggen op 15 a 35 meter diepte zijn perfect! Dieper hoef je niet te vissen voor de heilbot al zal je ze dieper ook wel vangen.

Het zijn echt wel zicht jagers die of ergens liggen of patrouilleren en naar boven kijken wat er zwemt. Als zo’n platte besluit ik wil het hebben dan komen ze het ook beslist halen!

Heilbot op Crazy Daisy waarbij er gelijk een waypoint word gezet op de Lowrance HDS 9 Live
Heilbot op Crazy Daisy waarbij er gelijk een waypoint word gezet op de Lowrance HDS 9 Live
Heilbot gevangen precies op de schuine kant van een zandplaat welke langzaam de diepte in verdwijnt. Het water liep mooi over de zandplaat en deze heilbot lag te wachten wat er van de plaat af komt zwemmen.
Heilbot gevangen precies op de schuine kant van een zandplaat welke langzaam de diepte in verdwijnt. Het water liep mooi over de zandplaat en deze heilbot lag te wachten wat er van de plaat af komt zwemmen.
Beste heilbot die het kunstaas al slepend over een zandplaat niet aan zich voorbij liet gaan!
Beste heilbot die het kunstaas al slepend over een zandplaat niet aan zich voorbij liet gaan!
Schitterend visrijk land

Je ziet aan de voorbeelden dat je niet altijd van te voren weet wat je gaat vangen. Het kunnen alle drie de genoemde soorten zijn! Waarbij je dus best ook de nodige aanbeten zult missen. Want of het nou een pollak of een voorzichtige heilbot is, dat is soms best lastig inschatten.

Het zwemt allemaal door elkaar en de ene dag is een onderwaterberg voorzien van kabeljauw en de andere dag is het pollak. Dat maakt het natuurlijk tot een ontzettend gave visserij en het is mede de reden waarom zoveel vissers elk jaar naar Noorwegen trekken. Naast de fantastische omgeving, de ellenlange zonsondergangen, vergezichten en de nagenoeg ongerepte natuur.

Wat een bizar gave spectaculaire vergezichten met zelfs een heuse halo!
Wat een bizar gave spectaculaire vergezichten met zelfs een heuse halo!

Is elke minuut die je daar bent puur genieten waarbij het vangen van een mogelijk monster eigenlijk een bonus is. Als je kijkt wat daar allemaal rondzwemt en vliegt als je daar in je nietige kayak ronddobbert. Van prachtige grote visarenden tot aan spelende otters, van kleine walvissen en zelfs orka’s!

Vega, een waar paradijs voor de avontuurlijke kayak visser!
Vega, een waar paradijs voor de avontuurlijke kayak visser!

Al had dat laatste niet per se gehoeven voor onze groep maar ze waren gelukkig alleen op doorreis! Toch een opmerkelijk moment als je op een windstille dag ineens iets heel groots hoort ademhalen op 50 a 100 meter afstand en je daarna 3 vinnen dik een meter boven het water ziet uitsteken.

Achteraf wel een mooi verhaal natuurlijk waar we het onderling nog geregeld over hebben.

Met vriendelijke groet, Daniel van der Post

Heeft U nog vragen of opmerkingen omtrent dit artikel of heeft U een vraag over het vissen vanuit een kayak dan kunt U altijd een mailtje sturen naar info@danielsfishingexperience.com of een kijkje nemen op mijn website.