Forel vissen op het Oostvoornse meer met Daniel vd Post.

Deze oude zeearm is in de jaren 60 afgedamd waardoor er door de jaren heen een bijzondere habitat is ontstaan. Het water is brak en is daardoor afwijkend van de meeste andere wateren in Nederland. Door de jarenlange uitzetting van Forel door de Vereniging Nederlandse Vliegvissers en Sportvisserij Nederland en met hun inzet is het een prachtige locatie met een zeer uitdagende visserij.

Tekst en foto’s: Daniel vd Post

Echter als gevolg van een algen problematiek lijkt dit water in de zomermaanden meer een bak met groene soep. Om dit tegen te gaan word er o.a. al jaren vers zeewater in gepompt om verdere verzoeting te voorkomen en het algen probleem te verminderen. Als gevolg daarvan zie we bijzonder veel platvissen tegenwoordig welke als larven naar binnen zijn gepompt.

Het is voornamelijk bot, grote bot! Want ze lijken prima te gedijen waarbij een bot van 40 cm een vrij normale lengte maat is voor het O.V.M. Deze botten trekken begrijpelijker wijze ook vele vissers naar deze locatie, en dan met name in de gesloten tijd. Echter dit artikel gaat niet over de platvissen maar toch echt puur over de forellen die er wel degelijk in aantallen rondzwemmen. En dan zeer specifiek de visserij welke ik toepas vanuit de (Hobie) kayak en hoe je hier succesvol in kunt zijn.

Klaar voor een nieuw avontuur op het Oostvoornse meer
Klaar voor een nieuw avontuur op het Oostvoornse meer
Prachtige hoog gebouwde Bruine forel in top conditie!
Prachtige hoog gebouwde Bruine forel in top conditie!
Beek (Bruine) forel en Regenboogforel

Zijn de twee meest voorkomende soorten welke je kunt tegenkomen op het Oostvoornse meer. Echter er zwemmen ook Elzasser Saiblingen welke erg lijken op een Artic Char daar het een kruising is tussen een bronforel en een beekridder(Artic char). Maar op een enkele vis na zijn het voornamelijk Bruine en Regenboogforellen die worden gevangen.

Zeer recent (begin April) is er trouwens een nieuwe uitzetting geweest met voor het OVM een nieuw gezicht. Namelijk de Meerforel wat een ondersoort is van de Beek oftewel de Bruine forel zoals die in de volksmond meestal word genoemd.

Meerforel 49cm Een nieuw gezicht op het OVM en mijn eerste exemplaar Meerforel welke voor een 14 grams Goby Wobbler ging
Meerforel 49cm Een nieuw gezicht op het OVM en mijn eerste exemplaar Meerforel welke voor een 14 grams Goby Wobbler ging

Vanuit de kayak zijn er twee type visserij welke je kunt toepassen namelijk het werpen met kunstaas (de leukste manier) en het slepen van je kunstaas met bij voorkeur de hengel in de hand. Dat laatste met de hengel in de hand is belangrijk! Je kunt dan heel eenvoudig spelen met de snelheid van je kunstaas wat vaak een forel triggerd om toe te slaan.

Zeer geregeld komt het voor dat de forel toeslaat wanneer je het kunstaas ff “laat hangen”. Je kunt deze techniek toepassen met tal van kunstaas waarbij je moet denken aan kleine pluggen, softbaits, lepels, pilkertjes en mijn favoriet de wobblers.

Een hele mooie Bruine forel (mannetje) van 64 cm gevangen net na zon's opkomst.
Een hele mooie Bruine forel (mannetje) van 64 cm gevangen net na zon’s opkomst.
Mooie regenboogforel gevangen met een 12 grams Salty van Westin
Mooie regenboogforel gevangen met een 12 grams Salty van Westin
Regenboogforel

De laatste paar jaar is er wat meer van deze soort uitgezet en dat begint zich uit te betalen in de vangsten. De regenboogforel is een soort welke zich graag ophoud in ondiep water en is daardoor kwetsbaar voor het zwarte gevaarte oftewel de Aalscholver. Het is mede daardoor dat er in het recente verleden wat meer Bruine forel is uitgezet dan Regenboogforel.

Medium size Regenboogforel werpend gevangen met de Westin Great Herron in 13 grams uitvoering.
Medium size Regenboogforel werpend gevangen met de Westin Great Herron in 13 grams uitvoering.

Een begrijpelijke keuze als je wilt dat de visser ook een visje kan vangen en niet het overgrote deel word weg gevreten door de aalscholvers. Maar gelukkig is er wel weer wat meer Regenboogforel aanwezig op het O.V.M. daar het een zeer spectaculaire soort is om te vangen.

Je weet vaak al direct dat je met een regenboogforel te maken hebt daar ze vaak als een malle uit het water beginnen te springen in een poging om zich te ontdoen van de haak. Wat ze overigens ook zeer geregeld lukt aangezien je vrij regelmatig bij één van die sprongen je kunstaas door de lucht ziet vliegen.

Westin Goby, Salty & Great Heron

Voor de werpende visserij op het ondiepe maak ik graag gebruik van de Westin Goby , Salty en de Great Heron welke in de categorie wobblers vallen. Wobblers lijken veel op lepels maar zijn gemaakt uit een hard ABS plastic en zijn daardoor een stuk lichter dan metalen lepels waardoor men ze veel eenvoudiger hoog in het water kan vissen.

Qua actie de gaafste forel om te vangen de regenboogforel, deze kon een Salty van Westin niet voorbij laten gaan.
Qua actie de gaafste forel om te vangen de regenboogforel, deze kon een Salty van Westin niet voorbij laten gaan.

Deze aasjes komen met een dreg welke ik vervang door een enkele VMC haak  7237/ 7238 maat 2 a 4 waaraan ik een extra splitring toevoeg. Waardoor er een rijtje van drie splitringen ontstaat wat de onthakingskans verminderd wanneer de Regenboog forel aan het springen is.

De Westin Goby en de Great Heron lopen een fractie dieper dan de Westin Salty. Wanneer je echt ondiep vist lees een metertje water ga ik voornamelijk voor de Salty in 12 grams uitvoering. Deze kun je vrij traag vissen ondanks zijn 12 gram en heeft net als zijn neefjes een zeer onvoorspelbare actie van zichzelf!

Voeg je hier nog spinstops of versnellingen aan toe dan krijg je een kunstaas waar de Regenboogforel moeilijk vanaf kan blijven. Een ander groot pluspunt van bovengenoemde aasjes zijn de werp eigenschappen, welke echt uitmuntend zijn. Zeer verre worpen zijn mogelijk waardoor je een groot gebied kunt bevissen zonder de vissen te verstoren.

Als je puur op deze ondieptes werpend vist zal de hoofdmoot Regenboogforel zijn. Echter loopt er ook geregeld een Bruine forel tussendoor vooral wanneer je meer richting de taluds gaat vissen. Het is een visserij welke in de winter periode goed is en gedurende het voorjaar steeds lastiger word met de opkomende planten en het verminderde doorzicht door de algen.

Afgelopen winter periode mijn favoriet voor de werpende visserij op het ondiepe! De 12 grams Salty.
Afgelopen winter periode mijn favoriet voor de werpende visserij op het ondiepe! De 12 grams Salty.
Een aantal wobblers van Westin met de Salty, Great Herron, en de Goby.
Een aantal wobblers van Westin met de Salty, Great Herron, en de Goby.
Bruine forel / Beekforel

De Beekforel welke vaak Bruine forel word genoemd is een forel soort welke vaak wat dieper zit dan de regenboogforel. Mede daardoor hebben ze betere overlevingskansen t.o.v. aalscholvers waardoor men langer plezier beleeft aan uitzettingen t.o.v de wat kwetsbaardere Regenboogforellen.

Het is inmiddels al weer een jaar of 4 a 5 geleden dat men begonnen is met het uitzetten van Bruine forel en daar kunnen wij als vissers nu van profiteren. Daar deze inmiddels zijn uitgegroeid tot prachtige formaten van wel 60 cm en meer!!  Wil je succesvol zijn in deze visserij dan is het wijs om meer langs de taluds naar het diepe te vissen. Maar zeker ook rond de onderwater eilanden en/of de dieper gelegen plateaus.

 Voorbeeld van een plug (platypus) en de Shad Teez slim.
Voorbeeld van een plug (platypus) en de Shad Teez slim.

Dit kan zowel werpend als slepend waarbij de Bruine forel je kunstaas geregeld komt halen. Het komt ook voor dat de forel hoog in de waterlaag zit specifiek rond zulke onderwater structuren. Je kunt hier uit de voeten met pluggen maar ook met softbaits, pilkertjes, iets zwaardere wobblers of lepels.

Als het bij voorkeur maar wat dieper loopt of in ieder geval wat makkelijker is om af te laten zinken. De Westin Goby is ook hier een goed kunstaas echter verkies ik dan liever de 14 grams versie t.o.v. de 10 grams versie daar je deze wat makkelijker dieper kunt aanbieden.

Ook een Westin Shad Teez slim in 10 cm variant lijkt sprekend op de kleine schooltjes haring welke je op het open water kunt tegenkomen. Je kunt voor Bruine forel trouwens best groot vissen daar deze t.o.v. een Regenboogforel een relatief grote bek heeft. Zo’n kleine haring gaat er zo in dus reken dat meer eens uit met je kunstaas.

Bruine forel op de Westin Goby in 14 grams uitvoering.
Bruine forel op de Westin Goby in 14 grams uitvoering.
en beste Bruine forel van 63 cm in de vroege ochtend.
Een beste Bruine forel van 63 cm in de vroege ochtend.
Westin Bornholmerkøl

Een wat?  de Bornholmerkøl is een soort lepel welke word gebruikt voor de Zeeforel visserij in Denemarken. Echter is deze ook perfect in te zetten op het Oostvoornse meer voor met name Bruine forel. De lepel is plat/vlak aan één zijde en heeft een uitstaande rand aan de andere zijde waardoor deze zijn actie krijgt welke ook duidelijk op de hengeltop is te voelen.

De Westin Bornholmerkøl ideaal voor het werpend vissen op de diepe gedeeltes.
De Westin Bornholmerkøl ideaal voor het werpend vissen op de diepe gedeeltes.

Het is met zijn 16 gram wat zwaarder dan de wobblers en doordat het een lepel is zinkt deze ook vele malen sneller. Voor de ondieptes is deze dan ook niet geschikt maar voor de visserij langs de taluds, de diepere plateaus en de onderwater eilanden is deze wel ideaal. Zeker aangezien deze ook een enorm eind kan worden weggegooid plus de onvoorspelbare actie maakt dit tot een prima Bruine forel aasje.

Hengels

De hengel keuze voor forel is absoluut bepalend wil je succesvol zijn in deze visserij. Een wat zachtere hengel heeft zeker de voorkeur. Hij mag niet te hard zijn in de top! Daar de forel een relatief zachte bek heeft. Maar de hengel moet ook in staat zijn de capriolen van een (springende) forel op te vangen. Is deze te stug dan zal je meer forel lossen dan met een zachtere hengel.

Op het moment gebruik ik graag de Westin W4 Lightstick van 195 cm bij een werp gewicht van 3 tot 10 gram. Deze Lightstick met zijn iets wat parabolische actie is ook specifiek ontworpen voor de forel visserij.

Daarnaast voor het wat zwaardere kunstaas blijkt de nieuwe W6 Finesse TC met zijn 213 cm bij een werp gewicht van 5 tot 15 gram een shot in de roos. Voor de werpende visserij op het ondiepe is de W4 Lightstick echt een prachtige hengel welke ik na iedere vangst steeds meer ga waarderen.

Boven de W4 Lightstick en onder de W6 Finesse TC beide zijn top voor de forellen op het Oostvoornse meer.
Boven de W4 Lightstick en onder de W6 Finesse TC beide zijn top voor de forellen op het Oostvoornse meer.
Molens, Lijn en onderlijn

Wat wel echt belangrijk is dat het materiaal goed op elkaar afgestemd moet zijn! Voor bovengenoemde hengels gebruik ik graag Shimano molentjes uit de 2500 serie. Echter je slip afstelling dient zeer secuur te zijn afgesteld, zeker in combinatie met de lijn dikte van je leaders.

Vis je relatief licht met een lichte hengel dan moet je de slipafstelling niet te zwaar zetten om lijn breuk te voorkomen. Maar!! Je moet de slip afstelling ook niet te licht zetten want dan kun je die enkele haak niet goed zetten in de forel zijn bek.

Je zult dan aanzienlijk meer lossers krijgen/hebben! Het is dan ook belangrijk om je slipafstelling aan te passen gedurende de dril van de forel.

Een wat strakkere afstelling om de haak goed te kunnen zetten is dan ook aan te raden. Echter zodra je de vis goed gehaakt is het raadzaam om de slipafstelling losser te zetten en dan de hengel en molen zijn werk te laten doen. Het is cruciaal om je materiaal goed te kennen en te weten wat het wel en niet aankan!

Qua leaders maak ik gebruik van minimaal 3 meter! Fluorocarbon in diverse diktes wat puur afhankelijk is van de hengel die je gebruikt! Heb je een zachte hengel zoals de Westin W4 Lightstick dan kun je uit de voeten met 16 a 18/100 fluorocarbon.

Vis je dun dan zal je ook meer vis haken daar de forel echt een zicht jager is en een te dikke lijn soms er voor zorgt dat de forel niet toeslaat. Maar stem het goed op elkaar af! Want een forel rondzwemmend met een stuk kunstaas is het laatste wat we willen.

Diepte doorsnee van het Oostvoornse meer.
Diepte doorsnee van het Oostvoornse meer.
Waterkaart

Het Oostvoornse meer kenmerkt zich door zijn zeer grillige bodemverloop. Met stijle taluds, plateaus op verschillende dieptes, grote diepte gaten en ondiepe vlaktes al dan niet omringd met stenen dammetjes. Door de jaren heen heb ik de nodige data gelogd vanuit de kayak met goede apparatuur zoals de Lowrance HDS toestellen.

Daardoor heb ik met Reefmaster software een zeer gedetailleerde kaart gecreëerd voor op mijn toestellen. Deze waterkennis heeft me ondertussen vele forellen opgeleverd op stekken welke ik eerder heb omschreven als bijvoorbeeld onderwater structuren. Tegenwoordig is het al een stuk eenvoudiger om dit zelf te doen met Lowrance CMAPS of Navionics SonarCharts Live.

Maar door de jaren heen is het me ook opgevallen dat forel niet houd van al dat sonar geweld. Het is dan ook raadzaam om de ping snelheid van je fishfinder te minimaliseren en vooral gebruik te maken van je waterkaart. Dit zal je vangst kansen aanzienlijk doen toenemen zeker nabij de kayak.

Je zal toch vaak zien dat je meer succes hebt als je ver achter je kayak vist of bij verre worpen dat de vis vaak relatief ver van je het aas pakt. Vandaar ook dat kunstaas met goede werpeigenschappen je kans op succesvol vissen op het O.V.M zeker zal doen toenemen. Mogelijk heb je wat aan deze informatie en verhoogt het je kans op zo’n prachtige O.V.M. forel.

 Wie wil er nou niet zo'n prachtige forel vangen!
Wie wil er nou niet zo’n prachtige forel vangen!

Heb je nog een vraag of opmerking omtrent dit artikel of over het vissen vanuit een kayak dan kunt U altijd een mailtje sturen naar info@danielsfishingexperience.com of een kijkje nemen op mijn website: Daniels Fishing Experience.

Met vriendelijke groet, Daniel van der Post