Dennis Horvath forel vissen met de spinhengel.

Forellen zijn in verschillende wateren van Nederland te vinden, denk bijvoorbeeld aan de vele forellenvijvers die ons land rijk is. Mooie kweek forellen zijn hier in de kweekvijvers te vinden en je kan wel zeggen, succes gegarandeerd als je hier gaat vissen.

Tekst en foto’s: Dennis Horvath

Ik persoonlijk ga liever voor een grotere uitdaging, de wilde forel. De vraag is alleen zijn er wel wilde forellen te vinden in Nederland? Jazeker die zijn er. Ze zijn er alleen niet in grote getallen te vinden. Denk bijvoorbeeld aan mijn woonplaats Hellevoetsluis. Deze mooie stad ligt aan het Haringvliet. Op dit water zwemmen zeker echte wilde forellen. Worden ze dan met regelmaat gevangen? Nee zeker niet. Een forel vangen op dit water mag zeer zeldzaam genoemd worden.

Een plek waar wel een goed bestand forel zit is op het Oostvoornse Meer. Een klein half uur rijden vanaf mijn woonplaats. Op dit water vis ik graag op forel. De vraag is natuurlijk wel, is dit dan echte wilde forel? Nou nee, uhh ja. Het zit zo: De forel die hier zit is uitgezet en is dus afkomstig van een kweker. De forel op dit water zwemt vervolgens wel in een zeer groot gebied, een gebied waar ze zich vrij kunnen voortbewegen.

Het Oostvoornse Meer

De oppervlakte is 270 hectare (2,7 vierkante km) Om een redelijke indruk te krijgen betekend dat dus dat het wateroppervlakte groter is dan 500 voetbalvelden. Van oost naar west is het water 2500 meter lang en van noord naar zuid 400 tot 900 meter breed. De diepte varieert van zeer ondiepe zones tot kuilen van meer dan 40 meter, gemiddeld zal de diepte zo’n 20 meter zijn.

Volwassen Bronforel
Volwassen Bronforel

De vis en dus ook de forellen die hier zwemmen zullen hun eigen voedsel moeten vinden, van bijvoeren is hier geen sprake. Ze voeden zich met kreeft achtige, vis (variërend van stekelbaars tot haring, grondels en platvis) en natuurlijk insecten. Dat maakt de forel die op het meer te vinden is toch wel in bepaalde mate wild.

Helaas kan de forel zich op deze oude zeearm niet voortplanten. Het water is te zout om de eieren uit te laten komen. Elk jaar wordt hier dus een bepaalde hoeveelheid forel uitgezet om de populatie op pijl te houden. Inmiddels zwemt er de Regenboogforel (Oncorhynchus mykiss), Beekforel (Salmo trutta fario), Bronforel (Salvelinus fontinalus) en de Meerforel (Salmo trutta lacustris).

Jonge Regenboogforel
Jonge Regenboogforel

Deze Meerforel heeft ten opzichte van de andere 3 forellen een belangrijke afwijkende eigenschap. Het verschil zit hem in de lengte die deze vissen kunnen behalen. De beek- Bron- en Regenboogforel behalen een lengte van ongeveer 70 centimeter. In uitzonderlijke gevallen kunnen ze naar de 80 centimeter gaan. De Meerforel stopt niet met groeien rond de 70 centimeter hij haalt met gemak 80 centimeter en zelfs meer, de grootste Meerforel gevangen op de hengel is maar liefst 1,13 meter en was 15,6 kilogram zwaar.

Meerforel
Meerforel

De Meerforellen die nu (winter 2019/2020) op het Oostvoornse Meer te vinden zijn zijn rond de 45/55 centimeter. Ze zijn ook pas uitgezet eind jaar 2018. Ze gedijen goed en het is dus zeker niet ondenkbaar dat ze zullen gaan uitgroeien tot kapitale exemplaren.

Volwassen Regenboogforel
Volwassen Regenboogforel

Je kan op verschillende manieren vissen op deze uitzonderlijk mooie rovers. Op dit water wordt veel met de vliegenlat gevist, zowel actief als passief (wapperlijn met zalmeitje). Ik ga echter voor de spinhengel met als aas een lepel, spinner, plugje en dergelijke. De lepel heeft voor mij de grootste voorkeur. Een ondiep lopende lepel die met normaal binnen draaien een zwemmende beweging maakt is ideaal. Veel actie hoef je er dan niet aan te geven, gewoon binnen draaien.

Enkele haak!

Houd er op dit water wel rekening mee dat je het kunstaas waar je mee vist uitrust met 1 enkele haak. Aas met meerdere haken of een dreg is niet toegestaan. De dreg(gen) van het kunstaas worden gewoon simpelweg vervangen door 1 enkele haak. Het gewicht van het aas waar ik mee vis is niet zwaarder dan zo’n 12 gram. Ook het vissen met natuurlijk aas is niet toegestaan zoals wormen, stukjes vis, maden en dergelijke.

Jonge Beekforel
Jonge Beekforel

Verder geld op dit water uiteraard een terugzet plicht van alle gevangen vis. Er geld op dit water ook een rustperiode voor de vis. In de maand november mag er niet gevist worden. Dit is ook de maand dat er nieuwe forel uitgezet wordt. Juist om deze vissen te laten acclimatiseren en er voor te zorgen dat ze zich verspreiden voordat er op gevist gaat worden is deze periode in het leven geroepen. De andere 11 maanden is het toegestaan om hier met kunstaas te vissen.

Succesvol kunstaas.
Regels Oostvoornse Meer

Er gelden hier strikte regels wat betreft vaartuigen en visplekken: Gemotoriseerd varen is niet toegestaan, belly boaters en kayakers zal je hier veelvuldig tegen komen. Vissen vanaf de kant is ook op een hoop plaatsen niet toegestaan, een waadpak bied hier uitkomst zodat je wadend kan vissen en de kribben kan bereiken. Vanaf deze kribben kan je 2 kanten op vissen.

Wat je hier ook op, rond en in het water tegen komt zijn recreanten. Wandelaars, zwemmers, surfboarders en duikers worden allemaal door dit aangetrokken door dit fantastische gebied. Hier moet natuurlijk wel rekening mee gehouden worden als je aan het vissen bent. Wat over het algemeen goed gaat als je de geldende regels respecteert en gewoon rekening met elkaar houd.

Wadend vissen.
Wadend vissen.
Het geheim om forel te vangen

Er zijn regelmatig mensen die aan mij vragen: Wat is nou het geheim om forel te vangen op het Oostvoornse Meer. Dat geheim kan ik kort over zijn: Investeren! Uren maken, blijven vissen en vertrouwen hebben in het materiaal waar je mee vist gaat zeker zijn vruchten afwerpen. Het Oostvoornse meer is zeker geen gemakkelijk water. Ondanks dat er een goed bestand aan forel zit kan je hier wel degelijk dagen rond struinen zonder ook maar 1 aanbeet te registreren.

Het kan hier echt heel erg taai zijn zeker als starter en dat doet het vertrouwen van de visser vaak geen goed. Echter als je echt investeert en de uren maakt zal je zien dat je die forel gaat vangen. Op een gegeven moment kan je eigenlijk wel zeggen dat er elke sessie wel vis boven water komt. Ze zitten werkelijk waar overal, op diep of op ondiep water het maakt allemaal niet uit.

Volwassen Beekforel
Volwassen Beekforel

Ze zitten ook niet verzameld op bepaalde plekken zoals bijvoorbeeld baars, dat maakt het nou juist zo moeilijk. De best geplaatste worpen leveren regelmatig geen resultaat op, terwijl een worp zomaar lukraak recht vooruit richting het niets zeggende midden de aanbeet op kan leveren die je dag goed maakt. Eenmaal een vis gehaakt begint het feest. Ze zijn sterk, snel en houden het lang uit. Houd tijdens de dril de hengeltop laag, zo dicht mogelijk op het water.

Jonge Bronforel
Jonge Bronforel

Regenboogforellen springen als een malle, schitterend mooi om te zien. Ze halen met gemak 3 maal hun eigen lichaamslengte. Dit zijn echter wel de gevaarlijke momenten, het gebeurd regelmatig dat de vis lost tijdens zo’n sprong. Door de hengeltop laag te houden kan je het springen proberen te beperken. Wat ook helpt is een soepele hengel met een goede parabolische actie. Een hengel met deze eigenschappen vangt de klappen van de sprongen goed op, er blijft voldoende spanning op de lijn staan zodat de vis het aas niet gemakkelijk kan losschudden in de sprong.

Dennis Horvath.