Predator Battle Ireland: deel 3; de eerste wedstrijd dag.

Eindelijk was het vanmorgen zo ver, de eerste wedstrijd dag ging van start. Eerst en vooral gebeurde er een grondige boot controle door de onverbiddelijke stewards. Na de controle wordt elke boot verondersteld zich uit de weg te leggen. Een team begreep niet zo goed dat ze niet meer aan de kant mochten aanleggen, en dit resulteerde even in een her-controle. Wellicht waren ze ter goeder trouw maar better safe than sorry zeggen ze hier wel eens.

Tekst en foto’s: Nico Molkens en Frans Oomen

Het was nog even nagelbijten tot het startsein, en dit verloopt hier telkens zeer stipt. Iedereen klaar, vissen zou ik zeggen maar Herman houdt het stipt op 9 uur!  De start verliep op zich wel spectaculair maar is toch wel een beetje verschillend van de grote wedstrijden in Nederland. Daar is vaak grootst en snelst, maar hier doen naast bijvoorbeeld enkele Ranger boten met een 150 of meer pk evengoed enkele typische lake boats mee, met daarop een 6 pk’tje! Ook de hengels en materiaal dat de vissers klaar hebben is zeer uiteenlopend. Van strakke baitcastertjes tot en met hengels van 5m met daaraan grote dobbers. Vissen hier is enkel met kunstaas… het is mij een raadsel wat deze klaarmaken!

Eens het startsein gegeven is varen alle boten richting hun favoriete stekken, in de hoop er eerst aan te komen. Wij hadden geluk, er bleken 9 boten voor ons die sneller waren, maar niemand was uit op onze favoriete stek.

We konden dus aan de slag met ons A plan. Echter, het bleef er verdacht stil de eerste momenten. Niet veel later vonden we toch wat vissen en konden we er enkele op ons kaartje schrijven en eigenlijk konden we dag met een tevreden gevoel afsluiten. Bij de helling was het zoals steeds even rondhoren naar de resultaten, maar iedereen hield de lippen op elkaar. ‘taai, moeilijk, kleine vissen,… het kwam allemaal op hetzelfde neer.

Niet veel na de wedstrijd diende iedereen zijn foto’s van de gevangen vissen binnen te brengen bij de pub Anchor’s Inn. Altijd gezellig druk daar, en zo was het ook nu. Deze wedstrijd is gebaseerd op het Catch-Photo-Release principe.

Het is altijd één druk gebeuren waar iedereen naar de resultaten van een ander ligt te vissen, maar wij proberen het zoveel mogelijk bij ons eigen ding te houden en ons niet al te veel laten af te leiden door onze tegenstanders.

Als belangrijkste nieuws noteerden we dat er als grootste vissen een snoek van 109 en een forel van 61cm binnengebracht werden. Prachtig! Hopelijk kunnen wij deze de komende 2 dagen ook nog aanbieden.

Ook waren er teams die niet van tegenslag gespaard bleven… we spraken een man die een mooie forel van 42cm gevangen had maar die bij het meten uit de boot sprong “this sucks big time”. Tja, wedstrijd… het hoort er allemaal bij.

Samengevat was het een mooie wedstrijd dag, we kregen een bak regen maar de wind viel best mee, en er is over de hele lijn redelijk goed gevangen. En de sfeer was zoals steeds hier optimaal!

Volg de Predator Battle Ierland op Facebook!

Stay tuned! Nico & Frans