Diagonaal op grote snoekbaars

Effectiever dan modern pelagisch vissen op grote snoekbaarzen kan bijna niet. Roofvissers die echter liever verticalen/diagonalen zonder live schermbeelden, kunnen met wat aanpassingen prima gericht achter de grotere exemplaren aan. Graag deel ik mijn praktijkervaringen.

Gevangen met de dieptemeter uit.
Gevangen met de dieptemeter uit.

NIET TRAAG, WEL PASSIEF

Grote snoekbaarzen hebben overduidelijke voorkeur voor redelijk passief aangeboden kunstaas. Wilde snelle sprongen van de shad worden door hun kleinere soortgenoten soms nog wel gewaardeerd, maar voor grote snoekbaars is het niet effectief gebleken. Een shad die op eenzelfde hoogte mooi zwemmend wordt aangeboden is dat des te meer! Vis hem niet te zwaar over de bodem, maar liever een twintig tot dertig centimeter hoger. Hoe vaak hoor je niet dat de grootste snoekbaarzen werden gevangen aan de steunhengel? De shad aan een steunhengel wordt ook op eenzelfde hoogte aangeboden en meestal een stukje boven de bodem. Geen toeval dus!

Grote snoekbaarzen hebben andere voorkeuren dan hun kleinere soortgenoten.
Grote snoekbaarzen hebben andere voorkeuren dan hun kleinere soortgenoten.
SOEPEL

Ik zorg ervoor dat mijn shad blijft zwemmen op een snelheid van ongeveer 1.5 tot 2.3 kilometer per uur. Vrijwel elk kunstaasmerk heeft wel goede shads met schoepstaarten. Een 15 tot 20 cm vind ik ideaal, zolang ze maar soepel zijn en daardoor ook bij eerdergenoemde snelheid nog een mooie staartactie hebben. Nog een voordeel van soepele shads is dat snoekbaarzen ze makkelijker binnen zuigen. Mijn torenhoge favoriet voor deze visserij zal de meesten wellicht niet ontgaan zijn, dat is de Wobshad 2.0 in 15 en 18 cm.

Soepele shads zijn favoriet!
Soepele shads zijn favoriet!
KLEUREN

De kleur van de shad kies ik niet op basis van de waterkleur, weertype of aanwezige aasvis. Ik geloof daar totaal niet in. Als je denkt dat je het door hebt is het de volgende keer weer exact tegenovergesteld. Mijn vismaat en ik beginnen altijd met verschillende kleuren en proberen te ondervinden welke kleur favoriet is op dat moment. Dat kan wel het verschil maken.

Wobshads in 15 en 18cm, bewezen killers!
Wobshads in 15 en 18cm, bewezen killers!
ZÉT DIE HAAK

Klinkt eenvoudig toch? Gewoon rammen op die aanbeet. Ja, dat klopt! Maar het materiaal moet dat wel aankunnen. Ik vis er graag op met mijn superstrakke HS Titanhengels in combinatie met een 8 kilo lijn. Het wordt nogal eens onderschat hoe hard een grote snoekbaars z’n bek kan klemmen. Op mijn haken en dreggen ben ik dan ook superkritisch. Alleen met een harde hengel en de aller-scherpste haken kun je daadwerkelijk de haak zetten.

BLOEDSCHERP

Met de Spro HD jighead maat 6/0 zit je altijd goed; die is stevig en bloedscherp. Op een 15 cm shad gebruik ik graag een stinger met een Gamakatsu Treble 13 size 4 of een twinex size 2. Op een 18cm shad een treble 13 size 2. Ik ververs ze ook regelmatig, want afgestompte haken, na bijvoorbeeld een hanger tussen de stenen, zijn waardeloos en leveren onnodige missers op. Als consultant van SPRO/Gamakatsu komt dit me natuurlijk goed uit, maar het is wellicht de belangrijkste tip uit dit stukje.

Geloof maar dat deze bak kan klemmen! Toch zit de haak in het harde gehemelte vast.
Geloof maar dat deze bak kan klemmen! Toch zit de haak in het harde gehemelte vast.
TROEBEL EN ONDIEP

De grootste snoekbaarzen worden vrijwel altijd gevangen als de omstandigheden ervoor ideaal zijn. Een troebel stromende rivier is veel beter dan stilstaand kraakheldere water. In dat laatste geval zal het beslist niet meevallen de grotere exemplaren te vangen. Maar als het water troebel is zijn ze minder argwanend en kun je ze verrassend ondiep vangen.

Goudklomp van ondiep water.
Goudklomp van ondiep water.
GERICHT OP KNEITERS

Een diepte van 2 mtr bij echt troebel water en naarmate het water helderder wordt, net iets dieper. Ook kleinere snoekbaarzen zullen zich regelmatig aan je shads vergrijpen, verwacht echter geen aantallen, want deze visserij is toch aardig selectief. Maar die plotselinge kneiterharde aanbeet van zo’n joekel maakt dat meer dan goed! Veel succes!

Roofvisgroeten, Yvo Bindels