Hilco van Nuil, Godzilla!

De eerste week van juni en back on the Holy grounds. Wat had ik het gemist deze keer! De wereld stond en staat {terwijl ik dit schrijf} nog steeds onderste boven juist dan is het pure van onze visserij balsem voor de ziel. Dus erop uit, voor zoals later bleek, een paar epische visdagen. Waar tenenkrommende drils en schietgebedjes tot op het bot in mijn ziel gegrift werden. Dagen waar ik het uitschreeuwde van geluk en de visgoden op mijn knieën dankte… Kom ik neem je mee in hard core june visserij Hillie style!

Tekst en foto’s: Hilco van Nuil

Eindelijk mijn vrijheid terug!

Mijn strijdplan is al jaren hetzelfde voor de opening dus met klein tot medium kunstaas aan de slag. Pluggen van 7 tot 12 cm met een hele snelle vluchtende actie werken gewoon supertastic! Het is echt de tijd van het jaar dat je er enorme bakken op kunt vangen en het allermooiste is dat je geweldige andere vangsten er bij cadeau krijgt. Dikke snoekbaarzen en gave baarzen doen vrolijk mee aan het festijn.

En of dat gaaf is!
De setup van Hilco

Zal de setup met jullie doornemen en waar je op moet letten mocht je dit spelletje ook willen gaan spelen:

Licht materiaal dan is elke vis een avontuur.

Voor de 7 en 11 cm aasjes gebruik ik een wat zwaardere verticaal hengel maar een spinhengel tot 40 gram werkt ook perfect. Hoofdlijn 12/100ste gevlochten lijn en 49 strand stalen onderlijnen van 12 kg. Deze onderlijnen maak ik zelf en zijn minimaal 50 cm lang. Die lengte is cruciaal want vooral met snoek heb je in deze tijd de kans dat ze zich om de onderlijn draaien en je wilt gewoon nooit de kans lopen dat ze de hoofdlijn tussen de tanden krijgen. Ik vind vissen super gaaf maar wel met respect voor de vis!

Struikrovers haha.

Kunstaas gebruik ik zoveel mogelijk van ons zelf. Neem bijvoorbeeld de Nils Master Haka7DD en Patriot Jesse DJE11 waarvan die laatste mijn verwachting ver overtrof. De Jesse 11 had ik vorig jaar pas laat in de zomer tot mijn beschikking dus dit was het opening seizoen voor dat aasje. Let wel, ze geven het beste resultaat op helder water.

Ik heb ook stukken gevist waar het wat troebeler was en dan schakel ik meteen over naar de Salmo 6.5 cm Rattlin hornet, top aas voor zulke omstandigheden. Alle genoemde aasjes vis ik tussen de 4.5 en 4.8 kilometer per uur, sneller kunnen ze zeker aan maar je beperkt je dan alleen nog maar op snoek. Genoemde snelheid geeft dus meer garantie op mooie vangsten van meerdere soorten roofvis. Zorg dat de slip niet te vast staat, snoeken klappen er meestal vol op en met een te strakke slip verspeel je veel mooie baarzen.

Snoekeljoekels time…..

Wees flexibel in je denken, ik heb in 3 dagen alle weertypes wel gehad. Van warm en zonnig naar koel en dikke regen. Watertemperatuur van 21 graden naar 15 de volgende dag dus meedenken in de manier van aas aanbieden. Op de warme dagen zoek ik ze wat dieper dus in de koelere onder zone. Op de koudere en donkere dagen juist weer in het ondiep strak tegen de plantenbedden aan en zo bleef het fantastisch lopen met de vangsten. De ochtenden waren in alle dagen wel beter dan de middagen maar helemaal stil viel het gelukkig nooit!

Krachtpatsers eerste klas.. Daar krijg je toch never genoeg van!
TIP van Hilco.

Maak je stekken klein en niet gaan toeren. Heb je een goede zone gevonden geef het dan de tijd want waar vaar of struin je anders heen? De meeste kans is naar niks! Benoem het altijd weer, kijk naar de fuut en je bent in de juiste zone en komt het op de visser aan. Jij met je kop tegen de grillen van moeder natuur en in mijn opinie het meest bijzondere spelletje wat er bestaat. Uitgeleerd raak je nooit maar je kan wel slimmer worden met de jaren want het bijzondere van vissen is dat er binnen een seconde magic kan onstaan.

Epische vissen voor altijd op je netvlies!

En dan? Gebeurde het waar je van droomt! Stukje bodem wat van 3 meter snel oploopt naar een bult van een dikke meter…. Hengel hoog houden om de bobbel mee te pakken en boem! Totale waanzin. Slip dendert genadeloos terwijl ze raast naar dieper water. Lichtere hengels… gave sport… flitst er nog door mijn kop.

Druk houden maar met beleid de lijn inhalen zodra ze me maar enige kans geeft. Ik win 5 meter en ze neemt er gewoon weer 10. Zo gaat het voor mijn gevoel minuten door en ik voel me alsof ik in een trance verkeer, ik en zij en verder niks meer op deze wereld. En dan komt ze mee bonkig weliswaar maar ze komt naar me toe. Die eerste glimp doet me schreeuwen van geluk….Oeps! Natuurlijk net aan een haakpuntje vast. Nu of nooit galmt door mijn brein, vast en hebben! Godzilla op mijn Jesse 11 cm…. Cirkeltje rond!

Trophy pike alleen op groot kunstaas? Sure!

Met trillende beentjes snel een paar shots schieten en snel weer terug. Ze zwemt meteen gracieus uit mijn handen weg en ik zak door mijn benen. Dit zijn de momenten waar we het allemaal voor doen. De lange dagen in weer en wind, euforie die nog lang zal branden in mijn lijf! Ik heb denk ik wel een uur dom zitten kijken, roken en dwaas glimlachen. Mijn pr van 131 was ze net niet maar ze kwam close. De rest is voor jullie verbeelding want is dat niet het mooie van roofvissen, dat er altijd iets van magie in de lucht hangt?

Wens iedereen een jaar vol met avontuur.

Fish On, Greets Hilco,