Pappie Berkley goes Sweden

Zoals velen onder ons erger ik me ook aan de gesloten tijd in Nederland (april tot de laatste zaterdag in mei) en ga daarom evenals enkele honderden collega vissers naar Noorwegen of Zweden om de groenjassen te belagen. Hoe gaan we te werk?

Tekst en foto’s: Jeff Verstraelen

Niet alleen de natuur is er wondermooi, maar ook de rust die er heerst is gewoon niet te evenaren. Dus, voor wie de mogelijkheden heeft zou ik zeggen, ga er heen. Op deze trip koos ik er voor om voornamelijk met de Svartzonker jerkbaits aan de slag te gaan. Dit mooie en makkelijk aasje is simpel binnen te vissen en je vangt er ook nog hele mooie exemplaren mee.

De McMyTail, zoals hier boven te zien, is een vanger van jewelste, echte snoekmagneten, maar natuurlijk moet je er wel me vissen.

Maar hoe benader je nu een jerkbait stek? Het is echt wel iets meer dan met een hoogst moderne boot van de ene stek naar de andere crossen. Indien je denkt van ik heb hier het duurste en het mooiste kunstwerkje aan mijn hengel en dit vervolgens foutief binnen vist, of je hebt de boot niet in de juiste positie, dan zal je niet veel actie ondervinden.

Wat ik meestal doe is kijken hoe de wind staat en indien het mogelijk is, de boot gewoon laten driften eventueel in combinatie met een driftzak. Dit om te snel driften te voorkomen. Want het is van het grootste belang dat je tijdens het jerken je aasje de kans geeft om zijn kunsten te tonen onder water. Het mooiste vind ik jerken met een glider die dan netjes van links naar rechts door het water klieft. Telkens, na enkel tikken stop ik even en dat is  meestal het moment waarop Esox toeslaat.

Iets wat zeer zeker van belang is en voor elke roofvisser een must om aan boord te hebben, is een goede polariserende zonnebril. Er zijn wel eens vissers aan boord die me dan zeggen, hey Pappie last van een kater? Maar als je dan zegt ooh mooie volger man, dan staan ze versteld en zeggen ze, ik heb nog niets gezien. Vandaar dat ik steeds zeg hou je kunstaas in de gaten want wat er achteraan komt alvorens ze jouw aasje grijpen, je zou er versteld van staan. Zelf heb ik het al mee gemaakt dat de groene jager tot tegen de boot en zelfs uit het water mijn jerkbait greep.

Staand vissen: met welke hengel en reel?

Wat bedoel ik hier mee? Als je recht op staat in de boot kan je veel beter je haak zetten en ook zie je precies wat je aasje doet.

Met behulp van moderne techniek zoals de automatische anker functie van o.a. Minn Kota, kan je perfect op locatie blijven liggen. Wat ik destijds  geleerd heb is, dat het zeker niet het belangrijkste was hoe ver je kon werpen, maar hoe nauwkeuriger je jouw aasje ergens te water liet. Anker op een afstand van je stek waar je gaat werpen, zo dat je de stek niet verstoord. Let ook op het praten of laten vallen van je materiaal in de boot. Zelf ben ik er zo van geschrokken hoe hard het geluid onder water klinkt als je wat laat vallen in de boot. Als ik het kan horen neem dan aan, dat de snoeken het ook zeker horen en zich niet laten verleiden. Dit was me niet bekend tot dat de GoPro zijn intrede maakte.

Wat de hengel betreft, kan ik heel kort zijn, zelf heb ik gekozen voor de Berkley Nomad Travel.

Deze superieur geconstrueerde hengel – gemaakt van topklasse 36-tons carbon, sterke titanium alloy geleide ringen met zirkonium binnenring en een Fuji reelhouder – is een topper in zijn klasse en heeft de noodzakelijke ultieme gevoeligheid.

De reel waar ik  het meest mee vis de nieuwe Abu Revo Beast, opgespoeld met 0,25 mm Berkley X9 wat een beresterk sterk lijn is. De Berkley X9 Braid is een conventionele gevlochten lijn bestaande uit 100% PE vezels.

Gevlochten lijnen uit acht strengen zijn populair, maar de Berkley X9 legt met de toevoeging van een extra streng de lat nóg hoger. Door dit ontwerp is de X9 uitermate sterk, betrouwbaar, zeer soepel en met gemak ver te werpen.

Eenmaal op de juiste positie, dan kan het jerken beginnen. Meestal werp ik met de klok mee, dat wil zeggen dat ik op 10 uur begin en zo verder, dan heb je meestal de hele stek netjes afgevist en kom je zonder twijfel je target tegen.

Iets wat frequent gevraagd wordt aan mij is, wat moet ik er aanhangen? De grootste fout die de meeste vissers veelal maken is dat ze een koffer vol bij  zich hebben met allerlei verschillend kunstaas en als gevolg daarvan de hele dag wisselen. Dan wordt er niet gevist maar gewisseld.

Welke jerkbait?

Je zou er eens bij stil moeten staan, hoeveel soorten er op de markt zijn, één ding is zeker er zijn er meer die vissers vangen dan vissen.

Zelf ben ik een liefhebber van de Svartzonker serie, de McMio, McMyTail, McCelly of Big McMy. Deze kan je tergend langzaam binnenvissen en dan slaan ze mooi uit als een slider. Maar wil je  eens gek doen, dan maak je er zo een hybride van, de gekste bewegingen kan je ze laten maken! En wat zeker ook van belang is, is de prijs , een goed kunstaasje voor een normale prijs.

De bovenste zijn de McMio’s, deze kan je lekker ondiep vissen! Het venijn zit in de staart!!

En deze hierboven, daar kan je alle kanten mee uit langzaam , laten afzinken of binnen tikken als een gek, vis vangen doen ze allemaal.

Zeker wanneer er een mooie kabbel op het water staat ga ik voor de bovenste deze snijden dan als een speer door het water en de snoek is er wild op.

Tot slot nog enkel tips

Mocht je een taaie dag hebben en wat je ook doet om de groene rakkers tot een aanbeet te verleiden en het wil toch niet, probeer dan eens als een gek de jerk met een felle korte ruk binnen te vissen. Meestal trekt dit de aandacht en knalt de Esox toch nog op de jerk. Vis hem zeker binnen tot tegen de boot, eenmaal als het aasje stil komt te hangen, gebeurt het vaak dat er toch nog eentje opknalt.

Voor hen die naar het het noorden willen gaan, boek zo snel mogelijk bij de StenaLine, hoe vroeger je boekt, hoe lager de prijs.

Huur je een huisje, dat is het goedkoopst, maar wil je zonder zorgen gaan en dat alles voor je geregeld word, dan kan ik wel zeggen ga naar Edsleskog bij Hanneke en Johan Postma, zij zijn een prima gastvrouw en gastheer. Maken lekker eten wanneer je wil, je hoeft maar aan te geven hoe laat en meer moet dat niet zijn.

Verder zeg ik fijne visvakantie en tight lines!

De Pappie -Jeff Verstraelen