Handschoenen voor watjes ?

Dat heb ik jaren geroepen, want och……een paar beschadigingen horen er immers bij als je op snoek vist. Een krasje of effe een tand die in je hand of vinger prikt hoort er toch allemaal bij? Nou daar denk ik sinds een tijdje toch héél anders over, en ik zal beginnen bij het begin.

Tekst en foto’s: Jack vd Mortel.

Lekker een dagje met mijn maat voor die dag werpen op snoek. Ik vang een mooie negentiger snoek maar die wordt terwijl ik de kieuwgreep heb toegepast en hem uit het water til helemaal wild en klappert alle kanten in. Ik zeg nog…shit volgens mij een tandje in mijn duim, Vis vlug terug gezet en kijk wat de schade is die ik heb opgelopen.

Pijnlijk gevoel

Voelt wat pijnlijk en bloed wat maar verder niets te zien, dus verbinden en klaar. De dag er na voelt het of er toch nog iets in zit als ik er op druk maar zelfs met een loep niets te zien, nou zal wel mee vallen en geneest wel weer hoor ik mij nog zeggen.

Drie dagen later…..veel pijn en kan mijn hand bijna niet bewegen en wordt steeds heftiger. Ik denk dat komt door het infuus wat ik de dag ervoor heb gehad na een operatie aan mijn andere hand. Toch maar na het ziekenhuis en er blijkt een snoekentand van 6mm diep in mijn duim te zitten.

Ik krijg morfine tegen de pijn maar kunnen me niet helpen op zaterdag avond omdat er geen anesthesie team paraat is en wordt verzocht mij zondag morgen meteen te melden en wordt dan vanaf de EHBO post direct doorgereden naar de operatie kamer.

Snoekentandje rechts in de duim.

Snoeken tand verwijderd en overal openingen in mijn hand en pols gemaakt omdat deze tand er voor had gezorgd dat mijn pees schedes waren ontstoken en alle peesschedes flink doorgespoeld moesten worden. Achteraf begrepen dat je zelfs je hand hier door kan verliezen. Maar na 3 dagen ziekenhuis ontslagen en kon de revalidatie beginnen.

Ontstoken peesschedes dus doorspoelen.

Nu na een paar maanden mijn hand nog niet goed functioneel en kan hem nog steeds niet gebruiken en met deze koude is hij helemaal stram.

Wat ik eigenlijk duidelijk probeer te maken is dat voorzichtigheid geboden is en je er eigenlijk niet te nonchalant mee moet omspringen en denken van och een tandje of beschadiging “het zal wel” Daarom voortaan gewoon een landingshandschoen aan die voor deze doeleinden zijn gemaakt !

Er zijn verschillende varianten van deze handschoenen in de handel en kijk wat voor jou het beste werkt. Zorg dat ze voldoende bescherming geven tegen de tandjes de kieuwbogen of zelfs die haken van je kunstaas die ook nog wel eens de nodige schade aan kunnen richten.

Bescherming van je handen!
Mijn voorkeur, de handschoenen van unicat.
Zeer goede grip!

Na er nu verschillende te hebben bekeken en geprobeerd blijken voor mij de handschoenen van ”unicat” voor mij het beste te werken maar dat is voor iedereen persoonlijk. Mocht je ook de bovenkant van je hand wat meer bescherming willen geven zijn de landingshandschoenen van “Iron-claw” een goede optie.

Landings handschoen “Iron-Claw”

Mijn advies is in ieder geval , zorg dat je ze in de boot af vanaf de kant altijd bij je hebt en uiteraard gebruikt. Het kan je een hele hoop ellende besparen. Want met zulke tandjes wil je niet in aanraking komen.

SUCCES en houd de handjes heel.