Baars vissen op zoek naar details met Bart vd Boom.

Bij het baars vissen wat ik met enige regelmaat doe ga ik meestal op dezelfde wijze te werk. Waarom ik dit zo doe? Simpel, het werkt en ik vang er mooie grote vissen door. Het is natuurlijk niet zo dat de wat grotere formaten voor het oprapen liggen. Maar je maakt op deze manier je water een stuk kleiner en de kans wordt groter om je droom baars te vangen.

Tekst en foto’s: Bart vd Boom

Op zoek naar de grote baarzen

Zoeken naar structuren

Als ik op een nieuw water kom kijk ik eerst of ik structuren kan vinden. Dit doe ik door de kanten af te varen. Tijdens het varen kijk ik op mijn Humminbird en dan met name op het side imaging beeld. De breedte van het side imaging beeld is een beetje afhankelijk van het bodem verloop. Ik pas mijn beeld hierop aan. Maar rond de 30 tot 40 meter vind ik ideaal.

Screenshot 1

Een juiste afstelling van het beeld is zeker een must. Je moet de gevoeligheid en het contrast aanpassen aan de bodem. Zodat je tijdens het varen elk detail te zien krijgt. Ik geef sonartrainingen en het valt mij op dat de meeste mensen veel details laten liggen. Dit komt omdat het beeld niet goed wordt ingeschat en afgesteld. Zonde want je mist hierdoor veel informatie.

Screenshot 2
Side imaging beeld op de juiste manier bekijken

Tijdens het varen langs de kanten kijk ik dus naar structuren. Dit kan van alles zijn, een beetje afhankelijk van waar ik op vis. Nu hebben we het over de baars visserij, dus concentreer ik mij op het zoeken naar een wat hardere bodem en dan met name mosselbanken. Hoe ziet zo’n mosselbank er nu uit? Hieronder heb ik een paar screenshot van mooie mosselbanken en erbij geschreven wat je ziet.

Screenshot 3

Je ziet dat je uit een scherp en gedetailleerd Side Imaging beeld een hoop informatie kunt halen. Als je beter kijkt en weet waar je op moet letten ga je veel meer herkennen. Op mijn thuis water (rivier plassen) heb ik meer van dit soort stekken. Ik vind dit soort omstandigheden de ideale plek voor baars. Mooie structuur, talud, mosselbank, vlakke stukken en allemaal tussen de kant en ongeveer 7 meter diep.

Doordat een mosselbank een harde en grillige structuur heeft, zul je vaker naar een sonarschaduw moeten kijken dan naar de vis zelf. Dit komt omdat de heldere “witte stip” op je scherm, de vis dus, vaak wegvalt tegen de harde bodem op of rondom de mosselbank.

Ik wil dit laten zien en heb daarom ook het eerst screenshot (screenshot 1) in dit artikel geplaatst. Een grote school vissen met witte stippen en een sonarschaduw. Je kunt op dit screenshot duidelijk zien dat het om vis gaat. Maar als je goed kijkt zul je rechts onderin bij de school zien dat je de meeste vissen alleen aan een sonarschaduw kunt herkennen en niet aan de “witte stippen”.

Sreenshot 4

Nu gaat het om een grote school en is het wel duidelijk. Maar bij het vissen op baars is dat een ander verhaal. De scholen zijn niet zo groot en zal je beter moeten kijken! (Screenshot 4) Maar ik kan je vertellen als je van dit soort plekken ziet op je SI-beeld dan heb je een ideale omgeving gevonden voor baars. En zie je rondom deze stek vissen of alleen schaduwen, dan weet je dat ze thuis zijn.

Ik vis dit soort stekken altijd systematisch af omdat ik weet dat de baarzen in de buurt zitten. Alle details onderwater zijn voor mij belangrijk en met het +’je achter de mega imaging heb ik die details. Het geeft mij 20 % meer scherpte en details. Dit is één van de redenen dat ik op deze top stekken al mooie baarzen heb mogen vangen!

Baarzen vangen

Nu je weet waar je op moet letten,  de stek en baarzen gevonden hebt. Moet je ze nog zien te vangen. Dit doe ik meestal op twee manieren. 1. een shadje met een loodkop erin. 2. met plugjes. Beide technieken kunnen werken maar dat is proberen wat ze willen op die dag. Ik gebruik meestal Westin shadjes van ongeveer 7 cm en Hornet plugjes van Salmo.

Voor het werpend vissen met de shadjes gebruik ik wel een gevoelige hengel, (st.croix legend extreme) zodat ik iedere beet registratie kan voelen. Belangrijk want soms zijn de aanbeten heel subtiel. Voor het werpend vissen met de plugjes gebruik ik ook een St. Croix hengel. Sinds kort de St.Croix Legend Glass deze is special ontworpen om crankbaits mee te vissen!

De ST.Croix Legend Glass

De foto’s met baarzen in dit artikel komen van deze twee mosselbanken af die je op de screenshots ziet. Iedereen vist op zijn manier op baarzen, dit is de mijne! Ik hoop dat je wat met deze informatie kunt en dat het zoeken naar mosselbanken i.s.m. de side imaging duidelijker is geworden. Het zou mooi zijn als ook jij hierdoor mooie baarzen gaat vangen!

Suc6! Groet, Bart van den Boom

Kijk voor meer info eens op de website van Bart van den Boom

Of volg Bart van den Boom op facebook