Op pad met de Uklejka bladpilker van Spinmad

Het is begin zomer, er is al aardig wat vegetatie in het ondiepere water te vinden en het water is helder. Vandaag ga ik struinen, afstanden maken en genieten van het weer en omgeving. Ik ga vissen in polderslootjes en grachten, we zoeken echt het kleinere tot middel kleine water op. Hier verwachten we natuurlijk niet de grootste vissen, hoewel een snoekje een beste sport kan geven op het uitgekozen materiaal.

Tekst en foto’s: Dennis Horvath

Mooi weer, bloemen in het gras, lekker vissen, wat wil je nog meer.

Target vis is echter wel de baars, voor de zekerheid gebruik ik wel een staaldraadje. In dit soort water zit vaak meer baars en snoek dan we denken. We gaan vandaag vissen met een bladpilkertje de Uklejka van Spinmad, een onder gewaardeerd stukje kunstaas dat niet echt heel bekend is bij de gemiddelde sportvisser.

Bladpilker Spinmad Uklejka.
Bladpilker Spinmad Uklejka.

Het is echter wel een hele goede vanger en zeer makkelijk te bevissen. Zeker als we vissen op ondiep water op baars. Het gewicht van dit bladpilker is slechts 2,5 gram en heeft een lengte van 33 mm. Het water waar ik op vis varieert van slootjes van 4 meter breed tot een meter of 12. De baars zal niet de grootste zijn maar 20 tot 25 cm is geen uitzondering.

We gaan niet voor de grootste vissen, maar wel voor de aantallen.
We gaan niet voor de grootste vissen, maar wel voor de aantallen.

Op mooi licht materiaal geven deze visjes nog een aardige sport. Het bladpilkertje is voorzien van 2 haken, achterop zit een klein dregje en voorop een klein fleurtje. Het vissen met dit stukje kunstaas in ondiep polderwater is vrij simpel. Ingooien en binnen draaien, de baarsjes klappen er gewoon op.

Op wat dieper water zal het laten afzinken van het aas zeker zijn vruchten afwerpen. Maak eerst bodemcontact en geef daarna een paar slagen, laat vervolgens onder een strakke lijn het aas weer afzinken. Herhaal dit tot het aas binnen is. Op het kleine polderwater kunnen we eigenlijk alleen snoek en baars verwachten.

Een staaldraadje is zeker van belang.
Een staaldraadje is zeker van belang.

Op wat groter water moeten we ook rekening houden met roofblei. Wat belangrijk is is dat het materiaal goed op elkaar afgestemd is. Een lichte hengel tot een CW van 5 gram, klein molentje 1000 serie en een lijntje met een dikte van 0.06 mm voldoen prima.

Lekker baarsjes tikken, ze blijven maar komen!!
Lekker baarsjes tikken, ze blijven maar komen!!

Baars groet, Dennis Horvath.