Hoe statisch doodaasvissen? – Deel 1 door Jelle Kalter

Het moment dat de letter R weer in de maand komt, menig snoekvisser kijkt er naar uit. Bladeren die langzaam van groen na geel verkleuren. De thermokleding kan weer uit de kast. De aasvis begint zijn intreden te doen in de havens en de traditionele winterstekken. Kunstaas maakt plaats voor de welbekende dobbers met daaronder een doodaasvis.

Tekst en foto’s: Jelle Kalter

Deze periode maakt het vaak allemaal net wat makkelijker voor de mensen die vissen vanaf de kant. Deze periode ga ik vaak, met veel plezier, statisch vissen op snoek. Ik hou zelf niet van het drukke gedoe in de havens.  Aansluiten in een rijtje met overal vissers om je heen die als een stelletje gillende wijven in de Zara aan het vechten zijn om het beste stekje.

Noem het eigenwijs, want ik weet dat deze visserij absoluut succesvol kan zijn maar ik probeer altijd te denken dat er meerdere wegen naar Rome zijn. Dit zijn wegen die niet altijd makkelijk zijn, laat ik dat voorop stellen. Lange dagen die geregeld geen piepje opleveren horen hier nou eenmaal bij. Maar die dagen dat alles klopt en je die aantal excentrieke meterbakken in alle rust weet te vangen maken het dubbel en dwars waard.

Blogs

In een aantal blogs ga ik jullie proberen uit te leggen hoe ik deze manier van vissen op snoek aanpak en wil ik jullie wat handvaten meegeven zodat je dit zelf kan gaan ervaren. Hier op rij een aantal punten waarvan ik denk dat ze belangrijk zijn bij het statisch doodaasvissen, om ze vervolgens allemaal één voor één te kunnen toelichten.

– Materiaal
– Techniek / Montage
– Aasvis / Voorvoeren
– Stekkeuze

Materiaal

Een zeer belangrijk deel van het vissen op grote snoek is het materiaal waar je mee vist. Het moment dat je statisch gaat vissen moet je het vaak doen met 1 a 2 aanbeten op een dag. De dagen dat je de ene aanbeet na de andere krijgt zijn per seizoen vaak maar op één hand te tellen.

Zorg er dus voor dat als je die aanbeten krijgt dat alles goed op elkaar afgestemd is. Je hebt echt geen zin in lijnbreuken of andere fouten die voorkomen hadden kunnen worden. Hiervan krijg je een humeur als Maarten van Rossum op een Hardstylefestival en zit je ook niet meer lekker en met vertrouwen te vissen.

Om maar te beginnen met de hengel waar je mee vist. Ik zie vaak voorbij komen dat mensen gewoon vissen met een oude karper hengel 2,75 lbs en “dit gaat SUPER”! Ik ben het hier niet mee eens. In sommige gevallen kan dit werken. Vis jij op kleine afstanden op kleine vaarten dan kom je hier nog wel redelijk mee weg. Ga je op grote afstanden vissen dan wordt het al een lastig verhaal. Daarbij komt ook nog kijken, wat voor karper hengel heb je. Heb je een hele parabolische hengel of een hengel met alleen topactie. Afijn, een heel scala aan vaktermen waar ik je niet mee ga vervelen.

Er zijn gewoon hengels te verkrijgen die speciaal voor deze visserij ontwikkeld en gemaakt zijn. De Fox Predator Deadbait range zijn naar mijn mening de perfecte hengels voor deze visserij. Sterk genoeg om een aasvis goed mee weg te kunnen zetten en op afstand goed te kunnen aanslaan zonder dat het plezier van de dril verloren gaat.

Deze hengels zijn verkrijgbaar in de 2.75 lbs en 3.25 lbs uitvoering. Ik zou zelf altijd de 3.25 lbs uitvoering kiezen puur omdat je dan wat meerdere kanten op kan qua visserij. Wil je een keer op echt groot water vissen, waar je een flinke afstand moet gooien, dan laat deze hengel je echt niet in de steek. Ook op wat kleinere afstand met minder grote vis blijft de dril leuk.

Vervolgens komt de molen, deze vind ik persoonlijk wat minder belangrijk. Dit klinkt even vreemd omdat de molen in bijna iedere vorm van visserij één van de belangrijkste onderdelen is, maar met het statisch vissen ben je er gewoon niet heel erg afhankelijk van. Ik kan je nu plat gaan gooien met merken en allerlei foefjes die de molens in huis hebben maar dat is voor deze visserij eigenlijk niet nodig.

Het enige wat belangrijk is; de molen moet een goede slip hebben en voldoende lijnopslag hebben om een redelijke afstand te kunnen gooien. Baitrunners of quick drag molens van de meeste merken zijn geschikt voor deze visserij. Koop een degelijke karper molen en dan ben je er eigenlijk wel. Op een molen moet natuurlijk ook lijn zitten en ook hier gaan we even lekker tegendraads doen. Waarbij je met het kunstaasvissen altijd met gevlochten lijn vist en gevlochten lijn niet meer weg te denken is uit de roofvis wereld laten we het met het statisch doodaasvissen lekker achterwegen. Doordat we op de bodem vissen, waar we geregeld last hebben van mosselbanken, stenen en andere scherpe voorwerpen, vissen we met nylon. Puur en alleen omdat nylon vele malen slijtvaster is dan gevlochten lijn.

Ik zelf was jarenlang kunstaasvisser en ik viste altijd met gevlochten lijn. Toen ik begon met het statisch doodaasvissen gebruikte ik dus ook gewoon gevlochten lijn. Wat menigmaal geresulteerd heeft in een scheld kanonnade waar Tiny en Lau een puntje aan kunnen zuigen. Het enige waar je naar moet kijken is dat je een nylon kiest waar zo min mogelijk rek in zit, en daar zijn er tegenwoordig een hele hoop van op de markt.

Ik zelf vis met Shimano Technium, een lijn die mij nooit in de steek laat. Dan komen nog de beetmelders, wat eigenlijk altijd een discussie punt blijft onder de vissers. Ik zelf vis met de oude Fox RX beetmelders. Dit zijn naar mijn mening de beste beetmelders ooit gemaakt. De ander zweert weer bij Delkim en ga zo maar door. Om hier niet al te ver op in te gaan zou ik gewoon beginnen met een beetmelder die zijn werk goed doet en dat is piepen op het moment dat de lijn er door loopt en dit hoeft echt niet heel veel te kosten.

Wat wel een punt is, waar na mijn mening geen discussie over bestaat, is het gebruik van Fox Pike Swingers. Ik zie vaak berichten voorbij komen dat mensen zonder swingers vissen óf vissen met karperswingers.

Een Pike Swinger is er voor ontwikkeld dat je met open beugel kan vissen. Op het moment dat de snoek je aas pakt en begint met zwemmen, zal de swinger van je lijn afvallen en heeft de snoek altijd vrije lijn en zal deze totaal geen weerstand voelen. Op het moment dat een snoek wel weerstand voelt, is de kans vrij groot dat hij of zij zal loslaten omdat die de boel niet vertrouwd. Dit zal niet zo snel gebeuren met vissen tot de 80 cm maar alles daar boven kent vaak het klappen van de zweep en zal bij het kleine beetje weerstand dat ze voelen je aas direct weer loslaten.

Dit is eigenlijk alles wat voor je materiaal essentieel is, althans de materialen die na mijn mening het verschil kunnen maken in deze visserij.
In de volgende blog ga ik wat dieper in op techniek, montages en ook een stuk over de takels die ik gebruik.

Tot de volgende blog!
Jelle