Vangstberichten Visgids Biesbosch

Visgids Biesbosch is dé visgids voor Nationaal Park de Biesbosch. Met zijn snelle Lund visboot neemt gids Johan Struwe u mee naar de verste uithoeken van dit mysterieuze gebied, op jacht naar de grootste roofvis. Als fulltime visgids brengt Johan wekelijks vele dagen in het gebied door, en maakt de meest bijzondere momenten mee met zijn gasten aan boord!

In deze rubriek doet Johan verslag van zijn visdagen in het gebied, en deelt hij zijn mooiste vangsten. Deze rubriek verschijnt tweewekelijks op Roofvisweb.nl

Tekst en foto’s: Johan Struwe

Veranderende omstandigheden

De afgelopen weken heeft er even een kleine onderbreking in het gidsen plaatsgevonden vanwege onze vakantie, en het is duidelijk dat de omstandigheden in het gebied nu snel aan het veranderen zijn, zo met het najaar eindelijk op komst.

Voor de vakantie lag de watertemperatuur nog op zo’n 18 á 19 graden, en konden we echt nog van een zomervisserij spreken. Snel veel kilometers maken, en zoeken naar die verspreid liggende rovers in het hele gebied. Wat hebben we een kilometers gemaakt! Van de Bergsche Maas tot het Haringvliet, van de Nieuwe Merwede tot diep in de Biesbosch; we hebben de rovers moeten zoeken, en we hebben ze ook gevonden!

In slechts twee weken tijd gingen we van vissen in tournament jersey naar het vissen in warmtepak, dus de omstandigheden waren echt een uitdaging, en eerlijk gezegd is dat juist wat dit vak zo mooi maakt. Na de vakantie troffen we compleet andere parameters aan, met een watertemperatuur die was gezakt naar zo’n 16 graden, dus het was snel schakelen om de draad snel weer op te pakken, en de gasten hun vissen te laten vangen!

Van tournament jersey naar warmtepak in anderhalve week! Een leuke uitdaging voor de visserij!

Wat vooral opviel afgelopen dagen was dat we echt aan de vooravond van de wintermigratie staan momenteel. De witvis is al flink aan het samenscholen op de mondingen van de Biesbosch, maar de rovers hebben zich nog niet in grote getale bij hen gevoegd. Vaak kwamen er bij een flinke school aasvis maar één of twee roofvissen vanaf, en ging daarna de beet eruit. Dit herhaalde zich eigenlijk op de meeste stekken, waardoor er alsnog veel moest worden rondgevaren.

Een prachtige XXL-baars voor mijn gast Marco! De chatterbait werd vól gegrepen!

Het was dan ook de koudste september ooit tot dusverre, en hoewel er nu weer even een periode met zachter weer op komst is, gaan we hopelijk snel de echte visserij van het koude seizoen in!

Te gast bij een goede collega op Loosdrecht. Ook hier mooie vangsten!

Afgelopen najaar was –zeker op snoekbaars!- ons beste seizoen ooit! De vis liet zich eenvoudig en geconcentreerd vinden, en vaak kon je op dezelfde stek meerdere prachtige vissen vangen.  Zowel grote snoekbaars tot in de negentig centimeter als flinke snoeken hielden zich onder en rond de grote scholen prooivis op, en dat maakte het gidsen tot een lonende bezigheid, met veel vissen van goed formaat, die zich nog eens flink hadden volgevreten ook. We kunnen dan ook niet wachten tot het najaar echt begint!

Mooie snoekbaarzen beginnen zich weer te laten zien op de stekken! Het blijven adembenemend mooie vissen die altijd een klein mysterie blijven..

Experimenteren met kunstaas

Doordat de visserij een ander karakter aannam de afgelopen weken, hebben we veel geëxperimenteerd met alternatieve soorten kunstaas de laatste dagen, en niet geheel zonder succes.

Zo bleken chatterbaits erg effectief te zijn, met als topper twee XL-formaat baarzen die zich aan dit nerveuze aasje vergrepen, naast een hele trits snoeken en snoekjes. Ik vermoed dat de roofvis werd getriggerd door de compleet andere actie dan de “gewone” pluggen en crankbaits waarmee ze normaal gesproken bestookt worden hier in het gebied.

Wat een baars voor mijn gast Freek! Ook hier was de langzaam gesleepte chatterbait de dodelijke verleiding. Helaas was de vis een halve centimer te kort voor de magische halve meter grens.

Tevens hebben we gevist met XXL-kunstaas als de Savage Gear Trout in de grootste maat. Op het Haringvliet hebben we hier al succes mee mogen hebben, maar in de Biesbosch was de interesse (nog) minimaal. Natuurlijk is de dichtheid aan kleinere snoek natuurlijk wat hoger hier dan op het wijd, maar aangezien we de laatste weken toch al drie meter-plus vissen uit het gebied hebben mogen vangen, lijkt het mij toch dat de grote snoeken zich nu nog op iets kleinere prooien richten. We experimenteren hier wat verder in het najaar daarom flink mee door!

Dezelfde prachtige baars, nu iets beter uitgelicht. Ook wat aandacht voor de fotografie aan boord is immers belangrijk!

Baksteenbaarzen

Ook valt op dat de grote baarzen zich weer beginnen te vertonen. En die zijn van harte welkom! Wat zijn het toch een prachtige sportvissen als ze boven een bepaald formaat komen, en eigenlijk zou je willen dat ze een meter konden worden!

Met twee PR-baarzen voor de gasten was de afgelopen tijd een vruchtbare periode, en dat gaat de komende weken alleen nog maar beter worden! Echt heerlijke sport, zeker aan licht materiaal. De slip van de 1000-serie molens kraaide van plezier op deze krachtpatsers! Langzaam gesleepte chatterbaits en kleine spinnerbaits waren duidelijk favoriet voor de grotere baarzen. En zo lang ze nog op deze manier te pakken zijn gaan we hier uiteraard vrolijk mee verder.

Echte baksteenbaarzen; het gebied staat er internationaal bekend om. En wat zijn ze prachtig!

Kortom, de mooiste tijd van het jaar staat weer voor de deur, en we gaan echt knallen om de dromen van de gasten werkelijkheid te maken! Als je in oktober nog mee wil is het wel zaak snel je plek te claimen, want zowel oktober als november begint de agenda aardig vol te raken.

Welkom aan boord!

U kunt via info@visgidsbiesbosch.nl nadere informatie opvragen of uw wensen kenbaar maken. Wij zijn tijdens kantooruren bereikbaar op telefoonnummer +31344612100.

Contact gegevens:
Johan Struwe
Betuwestraat 47
4005 AR Tiel (Gld.)
Tel: 0031 611340533
Email: info@visgidsbiesbosch.nl
Facebook: www.facebook.com/visgidsbiesbosch