Vliegvissen leren tijdens de ‘Koolvlieg’

Drie vliegvisclubs en –verenigingen uit de regio Nijmegen, Arnhem en de Achterhoek, VVC Last Hope, VVC De Kokerjuffer en VVV Heelweg, hebben de handen ineen geslagen (in samenwerking met de Vereniging Nederlandse Vliegvissers) voor een tweedaags evenement bij Visdorado De Kool in Heelweg waarbij je als nieuwkomer een kunstvliegje kunt leren binden, de eerste worpen leert maken met de vliegenhengel en wellicht je eerste forel of andere vissoort met de vlieg zult vangen.

Tekst en foto’s: Rudy van Duijnhoven

"<yoastmark

In het weekend van 6 en 7 april 2019 wordt er een internationale vliegviswedstrijd gehouden op twee van de plassen van Visdorado De Kool, die georganiseerd wordt door Semih Egemen van Fasna Fly Fishing. De drie vliegvisclubs willen deze gelegenheid graag gebruiken om meer bekendheid te geven aan het vissen met de vliegenhengel, met name aan de jeugd in de regio.

Vliegbinden is leuk om te leren en te doen, een hobby binnen een hobby.
Vliegbinden is leuk om te leren en te doen, een hobby binnen een hobby.

Bij het vliegvissen wordt er gevist met een imitatie van een insect of een kleine vis, de kunstvlieg; deze kunstvliegen zijn te koop in veel hengelsportzaken, maar het mooiste is om ze zelf te vervaardigen. Omdat een kunstvlieg nauwelijks gewicht heeft, wordt er gebruik gemaakt van een vliegenlijn die een gram of tien, vijftien weegt over de eerste tien meter. De vliegenlijnen zijn doorgaans drijvend uitgevoerd, maar er zijn ook zinkende uitvoeringen beschikbaar wanneer er op een grotere diepte gevist moet worden.

Aan de dunne punt van de vliegenlijn komt een onderlijn, de ‘leader’, die ook een verloop heeft van dik naar dun en aan de dunne leaderpunt wordt de kunstvlieg geknoopt. Door het verloop in de vliegenlijn en de leader, en gebruik makend van een speciale werptechniek waarbij de lijn in de lucht op lengte gebracht wordt, zijn afstanden van vijftien tot vijfentwintig meter zonder meer haalbaar.

Zolang een water voldoende helder is, kan er met de kunstvlieg op alle in Nederland voorkomende vissoorten gevist worden. Voor het vissen op roofvis (baars, snoekbaars en snoek, langs de kust ook fint, makreel en zeebaars) worden daarbij grotere kunstvliegen, streamers genaamd, ingezet.

Op De Kool zijn mooie forellen te vangen.
Op De Kool zijn mooie forellen te vangen.

Tijdens de ‘Koolvlieg’ kun je op de deel van De Kool onder begeleiding van instructeurs van de drie vliegvisclubs je eerste kunstvliegje leren binden. Vliegbindklemmen, gereedschappen en materiaal liggen hiervoor klaar. Op het grasveld bij de vliegvisplas is een werpbaan uitgezet waar je, wederom onder begeleiding, kunt leren werpen met de vliegenhengel.

Vijver 2 is tenslotte op beide dagen gereserveerd om te proberen met de kunstvlieg een forel of andere vissoort te verleiden. De vliegenhengels, vliegenreels, lijnen, leaders en kunstvliegen staan eveneens ter beschikking voor de bezoekers van de Koolvlieg.

Voorafgaand aan de internationale vliegviswedstrijd op zondag wordt er op zaterdag al volop getraind door de deelnemers. Je hebt dus alle gelegenheid om op 6 en 7 april ervaren vliegvissers aan het werk te zien, bij het werpen maar ook bij het inzetten van verschillende vismethodes die met de vliegenhengel mogelijk zijn.

De jeugd heeft de toekomst en met het vliegvissen een hobby voor het leven.
De jeugd heeft de toekomst en met het vliegvissen een hobby voor het leven.

Visdorado De Kool is gevestigd aan de Molenweg 4, 7055 AX Heelweg, website: www.de-kool.nl.

VVC Last Hope, website: https://lasthope.mijnhengelsportvereniging.nl.

VVC De Kokerjuffer, website: http://www.twistedleaders.nl/kokerjuffer.

VVV Heelweg, website: https://vliegvisverenigingheelweg.nl.

Vereniging Nederlandse Vliegvissers: http://www.vnv.nu.