Ultieme finesse met SPRO 7×7 Supreme Steelwire.

Onze wateren worden helderder. Zichtjagers als snoek profiteren hier duidelijk van. Zelfs de typische snoekbaars wateren van weleer leveren nu meer en meer snoek op… En vaak grote ook! Volledig terecht dus dat steeds meer roofvissers kritisch kijken naar hun onderlijnen materiaal, of je nu snoekvisser bent of niet.

Tekst: Yvo Bindels

Voor zulke vissen besteed je graag aandacht aan je onderlijn.
Voor zulke vissen besteed je graag aandacht aan je onderlijn.

Zelf zet ik steeds vaker staaldraad in. Om de simpele reden dat ik de kans op snoek niet uitsluit als ik aan het vissen ben op bijvoorbeeld baars of snoekbaars. Uiteraard is ook dik fluorocarbon een goede keuze als je gericht op snoek vist met groot aas. Echter, bij de subtielere visserijen en bij de inzet van kleiner kunstaas wordt de actie nadelig beïnvloed door de stijfheid en dikte van het fluorocarbon.

7x7 Supreme Steelwire is het resultaat van een samenwerking tussen SPRO en American Fishing Wire.
7×7 Supreme Steelwire is het resultaat van een samenwerking tussen SPRO en American Fishing Wire.

Juist in die situaties zet ik graag de SPRO 7×7 Supreme Steelwire in. Dit hoge kwaliteit staaldraad voldoet exact aan de gestelde vereisten. Het is namelijk dun, soepel, sterk en slijtvast! Dat laatste is, zeker op de rivieren, een groot bijkomend voordeel. Mijn onderlijnen maak ik dan ook graag iets langer, tot zo’n 50 a 60 cm, zodat de Steelwire mijn hoofdlijn beschermt bij steenstort, mosselbanken of andere obstakels.

Soepel leadermateriaal van de allerhoogste kwaliteit
Soepel leadermateriaal van de allerhoogste kwaliteit.

Een andere vereiste is uiteraard dat de lijn verkrijgbaar is in de juiste trekkracht. En dat is bij de 7×7 Supreme Steelwire het geval. De dunst verkrijgbare diameter is slechts 0,28mm dik en deze heeft nog steeds een trekkracht van 20lb. Ideaal dus voor bijvoorbeeld de subtiele snoekbaarsvisserij. Zo lopen de trekkrachten op van 20 naar 26, 40 en 65lb, dus ook de rasechte snoekvissers komen aan hun trekken.

Ook de nieuwste stingers zijn uitgerust met Supreme Steelwire en úiteraard Gamakatsu dreggen
Ook de nieuwste stingers zijn uitgerust met Supreme Steelwire en úiteraard Gamakatsu dreggen.

Dankzij de souplesse en het relatief dunne materiaal maak ik naast de onderlijnen nu ook mijn stingers met het Supreme Steelwire. De rolletjes met elk 4 meter staaldraad zijn daarbij handig in gebruik en geven op de achterzijde ook duidelijk aan welke diameter sleeve benodigd is. Het 7×7 staaldraad knip je het beste met een zeer scherp schaartje zodat de strak gevlochten 49 staalvezels mooi bijeen blijven, wat het verwerken ervan vereenvoudigt.

Steek 7x7 Supreme Steelwire 2x door de crimps voor onderlijnen met maximale trekkracht.
Steek 7×7 Supreme Steelwire 2x door de crimps voor onderlijnen met maximale trekkracht.

In onderstaand filmpje wat door SPRO zelf gemaakt is, krijg je een prima beeld bij hoe je het best onderlijnen van dit materiaal kunt maken! Zo verwerk je dit materiaal tot subtiele, soepele, maar razend sterke onderlijnen!