Slow Trollen met Harry de Haan

Voor sommige vissers onder ons is het een bekend fenomeen. Het ’slow trollen’ met kunstaas op roofvis. Zelf had ik het eigenlijk nog niet eerder toegepast in mijn visserij de afgelopen jaren, maar een paar weken na de opening van het huidige seizoen kwamen we op het idee om het eens te gaan proberen. De vangsten liepen duidelijk terug en dus was het tijd om over te schakelen naar een andere techniek.

Tekst en foto’s: Harry de Haan

Mooie 90+ vis die wel wat in een langzaam geviste Roach zag

De vissen hadden duidelijk last van de schommelende temperaturen. Dan weer erg warm, dan weer een paar dagen koeler en uiteraard werd er na een gesloten periode van 2 maanden weer vol gas gevist door iedereen. Alles bij elkaar zorgde dat er voor dat de resultaten er niet beter op werden.

Samen met Derk van der Molen had ik een dagje vissen gepland. Derk is Ambassadeur voor het Merk Gator Gum in Nederland en de meesten onder ons kennen hem van zijn eigen bedrijf Derkbaits.

Derk met een mooie bak op de Gator Gum.

Na een halve dag vissen met zeer weinig aanbeten kwamen we tot de conclusie dat het wel eens een taai dagje kon gaan worden. Na wat overleg kwamen we op het idee om te gaan slow trollen. Ik stelde voor om te gaan back trollen op de benzine motor maar toen zei Derk, we kunnen eigenlijk hetzelfde doen op de frontroller.

MotorGuide Xi5

Op deze manier heb je veel minder weerstand van het water doordat je gewoon met de punt naar voren vaart in plaats van naar achteren. Want dan ga je met de spiegel van de boot tegen het water in en dus veel tegendruk. Plus je hebt het voordeel dat je geen benzine verbruikt maar alleen stroom van de elektromotor en je kan op deze manier nog beter zelf je snelheid bepalen.

Materiaal

Een 80 lbs 24v frontroller is toch wel onmisbaar voor deze visserij. Een 55 lbs 12v kan ook prima maar met een 80 lbs elektromotor heb je net even iets meer power. En met 24v moet je ook een accu hebben met meer capaciteit en die kan dus langer gebruikt worden tijdens een visdag. Ook als je veel op de rivieren vist is een wat zwaardere elektro motor eigenlijk wel een vereiste.

Lithium Ion accu’s van Jarocell

Zorg ook voor een goede accu. Mijn MotorGuide is aangesloten op een 50ah 24v lithium-ion accu van Jarocell. Deze accu’s wegen slechts 13kg en ze geven een continue vermogen. Ze gaan ook zeker 5 keer langer mee dan een normale loodaccu. Daarnaast kan je door de grote capaciteit uren lang varen met deze accu.

Patriot KYY hengels.

De hengels die ik graag gebruik voor deze visserij zijn de KYY hengels van Patriot. Deze zijn er in 2 verschillende modellen. Patriot KYY74 Medium met een lengte van 2.23 meter en een werp gewicht tot 80 gram. Deze gebruik ik voor de kleinere shads tot een cm of 20.

Patriot KYY80 Medium heavy met een lengte van 244 cm en een werp gewicht tot 130 gram. Deze gebruik ik voor de 22 en 27 cm Gator shads en voor swimbaits rond de 25 cm.

Shad specialist in combinatie met de Revolution shad van Reaction Strike.

Als ik nog groter wil gaan, bijvoorbeeld swimbaits en shads van 30 cm of groter, gebruik ik de Shad Specialist van Patriot. Deze hengel is nog even een tikkie zwaarder en robuuster dan de KYY hengels. Deze heeft een lengte van 2.59 meter en een werpgewicht van 140 gram. Zware Swimbaits en grote shads zijn geen enkel probleem voor deze hengel om mee te slepen.

Kunstaas

Zoals ik net al vernoemde is Derk ambassadeur voor het Merk Gator Gum. Dit zijn prachtige stukken kunstaas die uit Zweden komen en ze zijn er in 3 verschillende maten, 17, 22 en 27 centimeter.

Deze zijn zeer geschikt voor het slow trollen want dit zijn namelijk ‘hybride’ shads. Een combinatie van een shad en een swimbait. Bij verschillende snelheden krijgt deze shad steeds weer een andere actie en ze komen al in beweging bij een snelheid van slechts 2 km/h. Dus het perfecte aas om mee te slow trollen.

Filmpje slow trollen Gators

In dit filmpje is goed te zien dat de Gator Shads al actie krijgen bij een snelheid zo rond de 2 km/h.

Wij gebruiken de Gators op de volgende manier.

Op de ene hengel een 17 cm Gator shad, deze voorzien we van een wartelloodje met een gewicht van 15 a 20 gram. Dit is afhankelijk van de diepte waar je op wil vissen, wij zaten op een diepte tussen de 5 en 6 meter. Ga je voor dieper water dan zwaarder lood bevestigen. Het loodje kan je aan je splitring bevestigen die weer aan de stinger zit van de Gator shad.

Gator Gum shads

Op de andere hengel doen we een 22 of 27 centimeter Gator shad met een lood gewicht van 20 a 25 gram. Als er wat meer stroming staat of het water is wat dieper dan 5 meter, kan je altijd voor wat zwaarder lood gaan.

Je zet de fronttroller aan op de gewenste snelheid en dan werp je in en laat je de shad afzinken naar de bodem. Dan 1 of 2 slagen op draaien, afhankelijk van hoe dicht je bij de bodem wil vissen, en je kan gaan slepen.

Toch nog resultaat op een dag dat ze moeilijk te verleiden waren.

Ook zijn de meeste swimbaits geschikt om te gebruiken voor deze techniek. Bijvoorbeeld de inline Trout en Roach van Savage Gear en de Revolution shad van Reaction strike. Deze krijgen een mooie langzame beweging zo rond de 2.5 km/h. Ook hier geld, als je dichter bij de bodem wil vissen dan het kunstaas verzwaren met een loodje.

Mooie snoek op de Roach van Savage Gear

In onze ogen de beste momenten om het slow trollen toe te passen is als ze niet willen bijten maar je wel veel aasvis ziet op dieper water en er grote signalen onder liggen.

Vaak is het lastig om er met je kunstaas bij te komen. Diep duikende pluggen zijn een goede uitkomst. Maar als ze die op dat moment links laten liggen komt het toch echt aan op het slow trollen.

Dieper liggende aasvis, goed te bereiken met een diep geviste shad.
Dikke bak die een ‘slow’ geviste Gator shad niet kon weerstaan.

Deze massieve vis maakte onze dag goed na het toepassen van het slow trollen. Een 17 cm Gator Gum shad voorzien van een 20 grams wartel loodje, onder de aasvis door gevist.

Onderschat deze techniek ook niet voor het vissen op snoekbaars. Op sommige dagen als het vissen op snoekbaars maar moeizaam gaat kan dit een goede uitkomst zijn om er toch nog een paar te verleiden.

Oude krijger die van de bodem af werd geplukt met een traag geviste shad

Ik hoop dat jullie wat hebben aan deze tekst en uitleg en veel succes als je deze visserij gaat toe passen in de praktijk.

Fish on…

Groeten Harry, Team Predator Gear.