Daniel vd Post op pad met Westins Tommy the Trout.

Eigenlijk moest het er wel van komen, een artikel over mijn ‘by far’ best vangende kunstaas sinds de letter R weer in de maand zit. Keer op keer blijkt dit aasje een onuitstaanbare verleiding te zijn voor menige snoek op een lastig en zwaar bevist water. Niet alleen snoek maar ondertussen ook al een handvol forse snoekbaarzen hebben zich laten foppen door deze imitatie van een prooivis welke niet eens of nauwelijks rond zwemt.

Tekst en foto’s: Daniel vd Post

Westin Tommy the Trout
Westin Tommy the Trout

Tommy the Trout
Dat is de naam van deze regelrechte topper welke inmiddels zeker bij mijn al time favorieten staat. Maar er zit wel een leuk verhaal aan vast want hij is zeker niet vanzelf bij mijn toppers gekomen. De eerste ervaringen met Tommy waren er vooral van uren laten zwemmen zonder ook maar enige actie. En dan beland een kunstaasje al gauw in het vergeethoekje van de toch al veel te grote verzameling. Zo’n hoekje van het ziet er mooi uit het zwemt ook mooi maar het vangt niet en dat dreigde ook een beetje voor Tommy. Maar het is ook maar net welke periode van het jaar je zo’n kunstaas krijgt/gebruikt of het een succes wordt of niet.

Head first!! Deze 116 cm lange dame ging vol voor Tommy the trout).
Head first!! Deze 116 cm lange dame ging vol voor Tommy the trout.

Achteraf heb ik deze qua timing in de verkeerde periode op het verkeerde stuk water ingezet en ook al weet je dat zelfs op dat moment al.. probeer je het tegen beter weten in toch. Als resultaat dan uitblijft verlies je onbedoeld toch enigszins het vertrouwen in het kunstaas. Echter na de Zweedse Predatortour waarbij Westin team genoot Jeremy Staverman me meerde keren zei het is echt een goed aasje ben ik Tommy weer gaan gebruiken. Niet direct aan het begin van de zomer maar meer richting het einde als de snoek zich langzaam gaat oriënteren voor de aankomende herfst en winter. Als je dan tijdens de eerste sessie gelijk een dikke meter snoek vangt is het vertrouwen logischerwijs volkomen terug. Dat vertrouwen is in de maanden daarna alleen maar groter geworden en Tommy staat nu op plek 1 als het om slepend vissen gaat in de late zomer, najaar en vroege winter. (Onthoud dat!)

Hybride kunstaas.
Tommy the Trout is zoals de naam al enigszins doet vermoeden een imitatie van een forel. Het is een hybride kunstaas oftewel het is een combinatie van een zacht en een hard kunstaas. Omgetoverd tot één geheel zodat er een prachtige en unieke swimbait is ontstaan. Het voorste gedeelte met de kop is van hard pva plastic met daarop een duiklip zodat deze tot wel 5 meter diep geraakt afhankelijk van de lijn dikte.

Een prachtige najaars snoek van 111 cm op een slepend geviste Tommy the Trout
Een prachtige najaars- snoek van 111 cm op een slepend geviste Tommy the Trout.

Het body gedeelte bestaat uit een zacht rubber waar de snoek lekker zijn tanden in kan zetten en er tevens een zeer mooie natuurlijke zwembeweging ontstaat. Daarnaast zit er in de kop een flinke kogel verwerkt zodat deze zeker niet onopgemerkt zal passeren. Westin heeft meerdere creaties welke onder de hybrides vallen zoals de wel bekende Percy the Perch en Mike the Pike. Beide zeer gewaardeerd en persoonlijk zet ik Percy graag in als een perfecte baars imitatie.

Tommy valt dus ook in deze familie maar is wel de enige variant waarin een interne kogel is verwerkt en is ook degene die het diepste loopt. Tommy the Trout is leverbaar in twee varianten waarbij dit artikel over de grootste van de twee gaat. Met zijn 25 cm en 160 gram is hij wat te groot om te werpen (al kan het natuurlijk wel) maar persoonlijk gebruik ik hem alleen voor het slepend vissen.

Een snoekbaars van dergelijk formaat 88 cm ziet Tommy wel zitten als hapje.
Een snoekbaars van dergelijk formaat 88 cm ziet Tommy wel zitten als hapje.

Snelheid
Wat ik gemerkt heb bij Tommy is dat de vangstkracht versus snelheid heel belangrijk is. Dat geld trouwens ook voor de andere hybride kunstaasjes zoals de al eerder genoemde Percy en Mike. Waarbij de waterwolf onderwater camera welke ik graag inzet bij mijn visserij een ideaal hulpmiddel is. Dan kan je mooi zien hoe het kunstaas zich gedraagt bij verschillende snelheden en nog belangrijker wanneer het kunstaas de meeste interesse opwekt bij de rovers.

De beste resultaten voor Tommy behaal ik bij een snelheid van 3 a 3.5 km/u, ga je langzamer dan verliest Tommy zijn actie. Ga je sneller dan begint Tommy wel heel wild te zwemmen en oogt het minder natuurlijk. Bij 3 a 3.5 km/u heeft Tommy een hele fraaie actie maar af en toe ook een glitch.

Prachtige dame van 118 cm die Tommy niet kon weerstaan.
Prachtige dame van 118 cm die Tommy niet kon weerstaan.
Tommy the Trout hybride kunstaas van 25 cm /160 gram in de kleur SeaTrout
Tommy the Trout hybride kunstaas van 25 cm /160 gram in de kleur SeaTrout

De glitch is misschien wel het geheim van Tommy.
Waarbij ik bedoel een onderbreking in een monotone zwembeweging en dat kan juist de trigger zijn voor een aanbeet. Zeker met de kajak waarbij je jezelf op spierkracht voortbeweegt zal je nooit een 100% constante snelheid hebben. En zal de snelheid variëren tussen net onder de 3 km/u tot ongeveer 3.5 km/u waardoor de actie van je kunstaas ook zal veranderen van een mooie rustige zwembeweging bij 3.5 km/u tot een af en toe onregelmatige zwembeweging bij 3 km/u.

Het klinkt misschien wat vergezocht maar op een dressuur water kunnen zulke kleine veranderingen en details zeer belangrijk zijn. Als voorbeeld voor Percy hanteer ik weer andere snelheden 2.5 tot 3 km/u waarbij ik poog om 2.7 km/u als ideale snelheid aan te houden. Is de snoek echt op jacht dan worden zulke details minder belangrijk. Maar de momenten dat de snoek niet los is, Is veel vaker het gene waar we in de praktijk mee te maken hebben. Ben dan ook best benieuw welke snelheden mede vissers aanhouden voor de hybride aasjes van Westin.

Deze Tommy heeft zeker al 50 snoeken overleefd en is ondertussen aan het genieten van zijn welverdiend pensioen.
Deze Tommy heeft zeker al 50 snoeken overleefd en is ondertussen aan het genieten van zijn welverdiend pensioen.

Het resultaat van een aantal maanden vissen met Tommy the Trout.
Als ik een rijtje maak van wat er afgelopen periode dankzij Tommy boven water is gekomen is dat (voor mij) zonder meer een indrukwekkende opsomming. Waarbij dus zowel snoek als snoekbaars in voortkomt maar hoofdzakelijk natuurlijk snoek. Het zijn vooral ook de aantallen die indruk maken waarbij er echt vele 60 a 70 cm snoekjes bij zitten. Maar ook dus de grotere dames met een top dame van 122 cm en bij snoekbaars tot 88 cm.

Eén van de vele slachtoffers van Tommy the Trout.
Eén van de vele slachtoffers van Tommy the Trout.
snoek 122 cm <a href="http://danielsfishingexperience.com/the-volkerak-queen-special-edition/" target="_blank" rel="noopener"><strong><span style="color: #0000ff;">Absolute topvis van maar liefst 122 cm</span></strong></a> en al zwaar gebouwd vroeg in oktober waarbij Tommy volledig zoek is!
Snoek 122 cm Absolute topvis van maar liefst 122 cm en al zwaar gebouwd vroeg in oktober waarbij Tommy volledig zoek is!

Ondertussen is m’n eerste Tommy met pensioen na ongeveer 50 snoeken en het nodige reparatie werk met behulp van Mendit mag het ook wel. De volgende Tommy begint er ook al wat gehavend uit te zien en zo zie ik ze ook het liefst. Een kunstaas met karakter welke blijkbaar erg in de smaak valt , ben dan ook benieuwd hoe lang ze het volhoud.  (ja, dat is dubbelzinnig bedoeld) En logischerwijs wat de volgende topper zal worden op dat prachtige maar zwaar beviste water.

Met vriendelijke groet, Daniel van der Post

Wilt U meer weten over Tommy the Trout of over de visserij vanuit de kajak dan kunt U altijd een mailtje sturen naar: info@danielsfishingexperience.com of een kijkje nemen op mijn website : Daniels Fishing Experience