Jack vd Mortel, op pad met de V-tail van Iron Claw.

Ook hier heeft helaas het corona virus toegeslagen, en ben ik momenteel aan huis gekluisterd. Dit geeft me dan weer mooi de gelegenheid, om een kunstaas toe te lichten, waar ik de afgelopen anderhalve maand behoorlijk succesvol mee bij geweest. Ik heb het hier over de 2.0 V-tail van Iron Claw, die geproduceerd wordt door moby softbaits.

Tekst en foto’s: Jack vd Mortel

Het aas onderscheid zich al door het soort weekmaker wat er in de moby softbaits wordt gebruikt. Deze weekmakers zijn op basis van baby olie, en maakt daarom ook dat ze ontzettend sterk zijn, en bijna niet kapot te krijgen.

Milieu vriendelijk

Milieu vriendelijke shads zonder chemische toevoegingen. Waar andere shads ook na een paar knappe vissen de vuilnis bak in verdwijnen, omdat ze de nodige sneeën vertonen of uitgescheurd zijn, blijven deze nog gewoon in tact. Zelfs de sterke snoeken tanden, blijken geen schade te kunnen aanrichten op deze shads. Het nadeel daarvan is wel, dat ze wat moeilijker op de haak te zetten zijn.

Maar eenmaal op de haak, zal hij niet vlug uitscheuren of verschuiven. Zoals een bekend voetballer ooit zei, “elk nadeel heb z’n voordeel”. Er is echter een ding wat je NOOIT moet doen, en dat is de moby softbaits bij andere soorten shads in eenzelfde box te steken. Uiteraard kunnen alle moby softbaits wel gewoon bij elkaar in een doos.

V-tail 2.0

De V-tail 2.0 is er in twee verschillende maten, namelijk de 12,5 cm en de 19cm. Ik heb de laatste weken veel op snoekbaars gevist met de 19cm, maar ook daar zijn baarzen niet bang van, gezien de baarzen die ik tussendoor ving. Maar ik kan mij voorstellen dat de 12,5 cm, en dan gericht op baars, wel eens hoge ogen kon gooien.

Af en toe loopt er ook nog wel eens een snoek tussendoor, niet dat ik dat erg vind hoor. Want dat geeft een prima sport op een lichter hengeltje. Ik ben niet zo van het pelagic vissen, maar ik denk dat de maat en zijn vangkracht ,deze shad ook bij deze discipline niet zou misstaan.

8 verschillende kleuren

De shads zijn er in maar liefst 8 verschillende kleuren, waarvan de motoroil pearl en de turtle green voor mij er toch wel uit springen. Maar dat is natuurlijk heel persoons- gebonden, vertrouwen is hierbij de sleutel. De kleuren geven onderling op elkaar ook niet af, ook geen vette of stinkende olie handen bij deze shads, wat wel zo prettig is.

Bij de 19cm gebruik ik wel steevast een stinger. Deze monteer ik niet aan de kop van de loodkop, maar aan de haak zelf. De maat stinger die ik hier voor gebruik heeft een lengte van 8cm, deze schuif ik met het lusje over de haak van de loodkop.

Daarna zeker ik de stinger ,met een stukje oude fietsband ,wat ik over de haak schuif. Ik heb met een pons ,rondjes geslagen uit een fietsband, maar stukjes knippen kan natuurlijk ook. Iron Claw heeft kant en klare stingers in verschillende lengtes, maar zelf maken kan ook.

Hoe vis ik deze V-tail ? Eigenlijk zonder veel actie met deze lage water temperaturen. Geen actie is nu de beste actie ! Zorg dat shad in de buurt van de bodem blijft. Af en toe contact met de bodem zoeken, de shad een 20 cm optillen van de bodem en daar gewoon stil houden een 20 tal seconden. Daarna weer contact met de bodem zoeken en het spelletje herhalen. Prachtig als er dan weer zo’n stekel vol op je shad ramt. Wat kunnen die aanbeten toch verslavend zijn !

De V-Tails zijn o.a. te koop bij Hengelsport Perfect Catch!

Ik wens iedereen veel plezier op en aan het water. En blijf gezond !
Jack van de Mortel.

Bij welke winkeliers zijn de roofvis producten van Iron Claw en Doiyo Concept te koop of te bestellen? Klik hier voor de lijst met winkeliers!