Frans Oomen Vergeten Kunstaas

“Hey joh, wanneer schrijf jij weer eens wat?” vraagt Frank op het Roofvisevent in Gouda. Na 2 jaar is er eindelijk weer eens een beurs en jongens wat heb ik dit gemist. Frank is nog steeds Frank en vraagt dus recht op de man af of je wat hebt voor Roofvisweb.

Ik heb de afgelopen jaren redelijk wat geschreven maar dat ging vooral over karpers. En omdat het hier geen Karperwereld Online is (komt het niet op hoor!) maar Roofvisweb was het stil.

Tekst en foto’s: Frans Oomen

Inspiratie is er in elk geval genoeg om over te schrijven. Als ik terugkijk op mijn visserij en die van vrienden dan staat die in het teken van achterom kijken en lessen leren uit het verleden. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst maar je kan er wel je voordeel mee doen.

Spinners

De titel van dit stukje heet “Vergeten Kunstaas”. Welnu, dat kun je van verschillende kunstaasjes zeggen. Spinners vallen daar wat mij betreft zeker onder. Lepels nog meer trouwens! Omstreeks 2008 viste ik samen met vismaat Nico heel veel met spinners.

Eigenlijk vanaf dat we samen zijn gaan vissen namen die dingen een prominente plek in in onze vissserij. De grote Twin ten hype moest nog beginnen om dat moment. Wij viste veel met de bucktailspinners van Mepps, Windells, Grim Reaper en Inhalers. En toen die cowgirls van Musky Mayhem gelanceerd werden waren we er als de kippen bij om mee aan de slag te gaan.

Ook spinnerbaits maakte het verschil in onze visserij en voor een paar seizoenen kom het niet op met die dingen. Zeker als je ze als grinder viste tussen het fonteinkruid. Die van Dick Pearson deden het goed, enkele zelfbouw modellen, Ruff tackle Rad dogs en de Llungen Nutbuster. Over die laatste schreef ik zelf een review voor Roofvisweb.

Stilaan verdwenen de spinners uit de media en de tackleboxen. Er kwam van alles voor terug in de plaats maar bij mij en vismaat Piet kwamen ze 2 jaar teug opnieuw vaak aan de speld. We vissen veel op de rivieren en daar in het licht gekleurde water doen ze het gewoon super goed.

Een verzwaarde spinner kan je in vrijwel alle omstandigheden vissen. We maken korte worpen in de kant terwijl we de boot op de elektromotor laten trekken. Super effectief want je dekt veel water op die manier. Het zijn weer de oude bekende modellen die het goed doen. Als het water troebel is grijp ik naar oranje of gele bladen en of bucktail en als het helder is naar chrome/zwart of volledig zwart.

Op de openingsdag van seizoen 2021 vingen we naast een stel hele mooie snoeken ook nog 3 kapitale baarzen. Een 50+ baars heeft geen moeite met een flinke spinner. Regelmatig kregen we deze dappere stekeldragers achter ons en dat deed me besluiten om mijn spinners iets appetijtelijker te maken voor baars. Die opportunistische snoeken vang ik er ook wel mee! Een iets kleiner blad, een beetje meer gewicht om op diepte te komen en een volle bewegelijke bucktail met flink wat flash erin.

Ook maakte ik wat spinners met een inline blad. Die kun je af laten zinken en ze blijven dan draaien. Het idee is om op de rand van het talud de spinner iets dieper te kunnen vissen.

Grote baarzen

Tja, je kan er niet omheen: baarsvissen is hot! En dan bedoel ik vooral op het grote water op van die grote joekels. Op sommige plekken vliegen de crank- en twitchbaits en carolina rigs je om de oren. Zeker met die pluggen is het een hele leuke visserij met altijd kans op een verrassing.

Echt heel veel doe ik dat niet meer maar een jaar of 10 geleden was dat een visserij die ik vaak beoefende op de Benedenrivieren. Aangestoken door mannen als Nico Molkens en Marc Hoeben ging ik er mee aan de gang maar ook die visserij verdween naar de achtergrond na verloop van tijd.

Ergens in mijn achterhoofd kwam afgelopen winter het idee om eens naar een vergeten water te gaan waar ik in het verleden wel een mooie snoekbaarzen gevangen zag worden. Tijdens het trollen op snoek had ik er wel een paar flinke baarzen gevangen. Daar moest meer te halen zijn. Het water is dan ook nog eens vergeven van de kreeftjes de laatste jaren en ook de grondels zijn krachtvoer voor de baarzen.

In Tim vond ik een geschikte partner in crime voor een hernieuwde kennismaking. De stekken wist ik nog feilloos te vinden. Een paar diepe oevers leende zich perfect om uit te werpen met shads en lichte loodkoppen. Toen zich na een paar worpen al de eerste vis aandiende wist ik dat het een geslaagde dag ging worden. Tim tekende voor 3 grote snoeken en een baars. Ik voor 5 grote baarzen en een snoekbaars. Missie geslaagd op een vergeten water. We lagen de hele dag alleen te vissen voor een resultaat waar je op de bekende wateren veel harder voor moeten werken.

Neem eens de gok op een blank en ga met al je kunde en kennis eens op zoek waar een ander langs heen kijkt. Wellicht kom je een verrassing tegen.

Snoek gewijs kon ik mijn draai niet zo vinden op de Benedenrivieren. Ik heb er mijn tijd wel gevist en met alle wedstrijden die in het verschiet liggen vis ik liever op rustigere plaatsen. Er is een plas, niet eens zo heel groot, waar ik in het verleden veel viste. Makkelijk was het er niet maar ik ving toch meestal wel een visje. En zelfs een enkele grote vis. Steeds als ik er viste dacht ik bij mezelf, “ik moet toch eens wat vaker hier gaan vissen”.

Afgelopen jaar heb ik de daad maar weer eens bij het woord gevoegd en was ik er vaker te vinden. Een paar keer met een blank maar ook met een paar grote snoeken. Weg van de drukte, weg van de dressuur.

Ik heb een abonnement voor een helling bij het Volkerak maar ik ben er amper geweest.

Klassiek snoekbaarzen

Wat ook een vergeten manier van vissen is maar die wel ongeloofelijk leuk is om te doen, is het ouderwets snoekbaarzen. Vanaf de opening tot en met het late najaar vis ik af en toe graag werpend met shads op snoekbaars. Dat is een leuk spelletje van werken met de wind, stroming en getijden. Zeker als die snoekbaarzen ondiep op de rivier liggen is het bijna een garantie op succes. Volgens mij mocht ik alleen op de laatste visdag eind november of begin december een blank op schrijven.

Als dan de winter echt inzet dan wil ik nog wel eens gaan vertikalen op de rivier. Nog altijd goed voor leuke snoekbaarzen en bij tijd en wijle nog wel eens een leuke bijvangst in de vorm van een grote baars of snoek.

Ik had al een tijdje een ouderwets penhengeltje staan voor de snoekbaars-visserij . Nu is het zo dat in de winter het lastig snoekbaarzen is op stromend water met een pen Wat wel lukt is vissen met een sleepje.

Een licht schuifloodje gestopt door een kraaltje en een wartel met daarachter een lange wapperlijn met een blauwe stiletto haak (met bledje!). Als aas gebruik ik kleine dode voorntjes die ik in de polder vang.

Met shads vang ik meer maar de dril aan zo’n spaghetti stokje met 22/00 nylon en zo’n oud molentje is geweldig. En als er dan ook nog eens een mooie snoekbaars uit komt dan kan je dag niet meer stuk.

Dat was het voor nu! Tot de volgende!

Frans Oomen