Wist ik maar niks…

In de loop der jaren zijn er tientallen verschillende theorieën ontstaan voor het vissen op snoekbaars. Soms, als de vangsten niet al te best zijn, zou ik willen dat ik gewoon niks van al die theorieën wist. Het kan je namelijk behoorlijk in de war brengen.

Tekst en foto’s: Corné Ouwehand

Opstarten.
Toen ik zo’n 2 jaar geleden begon met vissen op snoekbaars met de ‘dropshot’ techniek ging er een wereld voor mij open. Ik kocht een setje met loodjes, wat shadjes, fluor carbon en haken. Als hengel gebruikte ik gewoon mijn oude spinhengel, niet ideaal, maar het werkte. Toen ik voor het eerst naar de waterkant ging om te dropshotten ving ik al snel een mooie baars, en even later was het echt raak! Mijn 1e snoekbaars, en de worp daarna gelijk mijn 2e! Ik was meteen verkocht en ging het vaker doen. In het begin hing ik gewoon een willekeurige shad aan mijn haak, een shad die mij wel aansprak. Ik ging steeds meer snoekbaarzen vangen en ging me echt verdiepen in het dropshotten, iets waarvan ik nu weleens spijt heb.

Mijn 1e snoekbaars!
Mijn 1e snoekbaars!

Shads.
Ik zocht het internet af naar informatie over ‘goede’ shads. Al snel wist ik een paar leuke artikelen te vinden. Ik las onder andere dat in de zomer vooral flexibele shads goed werken en in de winter werkten, volgens dat artikel, stijve shads het best. Het was winter toen ik dat artikel las dus op naar de plaatselijke viswinkel waar ik wat stijve shads van Berkley kocht. Ik ging ermee vissen en ja hoor, op de stijve shads ving ik vis!

Deze vis vergiste zich in m’n stijve Berkley jerk shad
Deze vis vergiste zich in m’n stijve Berkley jerk shad.

Kleur.
Ook de kleur is voor snoekbaars erg belangrijk. Zo lees je vaak dat shads met een natuurlijk kleurtje het goed doen in helder water & zonnig weer, shads met een felle kleur in troebel water & minder goed weer (bewolkt). Dit is onder andere een stuk theorie waar ik persoonlijk vaak tegen aan loop. Even een voorbeeld, het is een mooie dag, lekker zonnetje, geen wolkje aan de lucht en een aangename temperatuur, het water daarentegen is enorm troebel! Volgens theorie 1 moet je natuurlijke kleuren gebruiken, want het is mooi weer. Volgens theorie 2 moet je juist felle, opvallende kleuren gebruiken want het water is troebel! Zeker als ik op zo’n dag slecht vang sta ik echt met de handen in het haar, wat nu?

Grootte.
De grote van de shads kan ook het verschil maken. Zo zou je in de lente/zomer juist kleiner moeten vissen omdat er dan veel jong broed in het water is. En in de herfst/winter mag het weer wat groter. Deze informatie kan je soms vreselijk aan het twijfelen maken. Zeker als je zomers met shads van 14 cm gewoon goed snoekbaars gevangen hebt, en s ’winters juist met kleine shads van een centimeter of 5.

Deze vis ving ik begin Juli vorig jaar, volgens de theorie zou ik kleine shads moeten gebruiken, maar deze pakte een 5’ shad!
Deze vis ving ik begin Juli vorig jaar, volgens de theorie zou ik kleine shads moeten gebruiken, maar deze pakte een 5’ shad!

Geen touw aan vast te knopen.
Ik vind de snoekbaars maar een maffe vis. De ene dag vang je op een roze shad de sterren van de hemel, en de volgende dag moeten ze er niks van hebben. Van de zomer ving ik op de stijve Berkley Jerk shad een mooie snoekbaars! Een week later ving ik op een hele flexibele shad van Savage Gear ook een dikke vis! Volgens de theorie zou de stijve shad juist voor de winter bedoelt zijn, maar toch ving ik er vis op, en dat was niet de enige die ik van de zomer op die shad ving. Met die gegevens in het achterhoofd is het heel moeilijk om op taaie dagen de juiste keuzes te maken. Want je weet aan de ene kant dat stijve shads voor de winter bedoeld zijn, maar aan de andere kant weet je dat je er laatst goed mee gevangen hebt! Ik weet soms gewoon echt niet wat aan m’n haak moet hangen.

Deze ving ik, zoals je ziet, aan een ratelplug tijdens het trollen op snoek!
Deze ving ik, zoals je ziet, aan een Spro ratelplug tijdens het trollen op snoek!

Soms…
Er zijn dagen dat alles volgens het boekje  verloopt. Hartje zomer en een mooie zomerse dag, dus een flexibele, natuurlijke shad aan de haak en dan gewoon goed vangen! Daarentegen zijn er ook dagen dat je alles volgens de theorie goed doet, maar gewoon niks vangt. Wat doe je verkeerd? Is het onkunde? Verkeerd kleurtje? V-staat i.p.v. een schoepstaart? Te groot of te klein? Je weet het gewoon niet.

Deze vis ving ik ‘volgens het boekje’ op een fel roze shad in troebel water!
Deze vis ving ik ‘volgens het boekje’ op een fel roze shad in troebel water!

Wat staat er vandaag op het menu?
Voor mij blijft het iedere dag gewoon een kwestie van uitproberen. Natuurlijk hou ik een beetje rekening met de kennis die ik heb, maar als na een tijd nog geen actie heb gehad wissel ik simpelweg van shad of kleur. Je zult dan vanzelf merken wat er in de smaak valt, dat is bij snoekbaars echt bijna iedere dag weer anders. Soms is dat frustrerend, want blanken is nooit leuk, maar het is toch iedere dag weer opnieuw een uitdaging om erachter te komen wat ze willen!

Corné Ouwehand