Spinners (deel 1) door Frans Oomen

Een tijdje terug hadden vismaat Nico en ik weer eens een visdag op een van onze favoriete wateren. Vissen met Nico staat in de regel garant voor vis in de boot, gezelligheid en culinaire hoogstandjes. Het liep echter niet lekker deze dag. Nico had weliswaar al een mooie tachtiger te pakken op een kleine spinnerbait maar verder bleef alle actie uit op de gekende stekken. We besloten een stuk aan te pakken waar je een lange drift kunt maken boven diep water en waarbij je een mooi talud kunt aanwerpen.

Tekst en foto’s: Frans Oomen

1,15 op eigenbouw spinner.
1,15 op eigenbouw spinner.

We zullen een paar honderd meter afgelegd hebben op de elektromotor als ik in eens boven diep water een harde beuk krijg op mijn hengel. In eerste instantie voelt het alsof ik vast hang, maar ik ben al lang over het talud met mijn spinner. Na een of twee tellen begint er toch langzaam iets te zwemmen. Meestal een teken dat het een goede vis betreft. Op dat moment viste ik met een eigenbouw bucktailspinner en deze zit keurig in het scharnier gehaakt. Na wat bangelijke momenten onder de boot waarbij de vis ook nog eens besluit volledig uit het water te springen kan ik hem landen. Na het gebruikelijke meten mag de vis met mij op de foto om vervolgens weer het droge voor het natte te verruilen. We vieren een klein feestje in de boot om vervolgens weer lekker verder te vissen.

Bucktails
Toen ik eind jaren 80 en begin jaren 90 als beginnend snoekvissertje de polders in trok, viste ik met niet veel meer dan een onverzwaarde spinner, type Ondex of een Jan Eggers tandemspinner. Van jerkbaits was ons nog niets bekend en veel pluggen liepen of te diep of ze waren boven ons budget. Er was bij mij in de buurt ook niet zo veel te koop op dat gebied. Een Big S (wie kent hem niet?) was nog redelijk goedkoop maar deze liep nét iets te diep en de Rapala’s waren niet te betalen van mijn zakgeld. Dus visten we met spinners.

Tegenwoordig laten we de kleinere wateren steeds vaker achter ons sinds een aantal van ons in het bezit is van een visboot. Je hebt ook al snel een berg vergunningen nodig als je in een aantal polders wilt vissen terwijl je op de meeste grote wateren met een vergunning kunt volstaan. In de polder is echter voor mij, en ik denk voor vele van ons, de liefde voor het vissen met spinners ontstaan. Veel vissers laten spinners voor wat ze zijn op het moment dat ze het kleine water verruilen voor het grotere water. Pluggen, groot rubber en jerkbaits zijn toch wel het meest gebruikte kunstaas en tegenwoordig kun je daar ook de spinnerbait aan toevoegen.

Gekke koeien
Als je op diverse internet fora of in gesprekken met andere vissers begint over spinners dan duurt het tegenwoordig niet lang voordat het onderwerp “ Cowgirls” of “ Twin tens” aangesneden wordt. Het is net alsof de normale bucktail spinner overgeslagen wordt. Toegeven, ze vangen hun vissen wel, die grote dingen en ik heb er ook wel mee gevangen maar ik ben er geen fan van en wel om een aantal redenen.

Ten eerste vind ik ze voor het formaat te licht. De twee bladen hebben nog al wat lift en dat maakt dat ze hoog in de waterkolom gevist worden. Da’s mooi om over planten te vissen maar daar acht ik spinnerbaits beter geschikt voor. Twin tens zouden de planten aan de kant drukken maar ik merk daar weinig van. In open water vind ik dat ze weer iets dieper mogen lopen . Zeker als er wat water staat. Vaak worden ze gevist aan hengels die ook gebruikt worden om te trollen. Wordt het kunstaas wat zwaarder worden dan vallen deze hengels al snel af en zul je moeten grijpen naar een muskie hengel. Op zich geen punt want dit soort hengels gebruik ik ook. Ik heb inmiddels zelf de nodige Twin tens gemaakt met wat extra gewicht om dieper te vissen.

Cowgirls vis je met zwaar materiaal.
Cowgirls vis je met zwaar materiaal.

De grote bladen geven enorm veel weerstand. Dat maakt dat je ze met een trage reel moet vissen. Een fan van trage reels ben ik niet echt. Daar spinners een echt zomerkunstaas zijn vis ik ze liefst met een beetje snelheid. Gewoon om de vis niet de tijd te geven er lang over na te denken. Met een trage reel kun je ze simpelweg niet snel vissen. Die trage reel betekend ook weer een extra aanschaf en die is vaak niet gering.

Ze maken wel behoorlijk wat los onder water. De twee bladen en de bos flash blijven zeker niet onopgemerkt. Daarin schuilt naar mijn mening ook een groot gevaar voor herkenbaarheid als er veel mee gevist wordt. Ik heb dat ook met bv ratelpluggen. Ook die vangen vis maar na verloop van tijd lijkt het als of de vangsten terug gaan lopen. Zou je ze sneller willen gaan vissen dan ga je meer naar een reel van het type zeereel.

Reels en hengels
Zoals ik hier boven al schreef vis ik mijn spinners met een reel en het liefst met een beetje snelheid. Met een trage reel lukt dit niet goed. Een reel met een snelheid van 1:5.3 of 1:5.1 is dus waar ik voor ga. Sneller dan die 1:5.3 ga ik eigenlijk ook niet. Snellere reels hebben een fijnere vertanding op de tandwielen met als gevolg dat deze minder kracht kunnen hebben.

Een nieuwe trend is het vissen met reels die eigenlijk gemaakt zijn voor op zee. Je kan hier veel kracht mee zetten en dus zwaar kunstaas mee vissen. Veelal zijn ze niet meer van een gewone sterslip voorzien maar van een leverdrag en doorgaans zijn ze alleen in rechtshandige uitvoering te krijgen. De reels Avet en Accurate vormen daar een uitzondering op en ook de 7001 van Abu is een linkshandige reel.

Grote trage reels voor spinners.
Grote trage reels voor spinners.

Ook op het gebied van hengels valt er het een en ander te vertellen. Veel van de hengels die aangeprezen worden voor spinners en spinnerbaits vind ik simpelweg te licht. Prima hengels om te trollen maar naar mijn mening niet geschikt om werpend mee te vissen. Zo’n hengel mag voor mij wel een snelle topaktie hebben en dat is iets wat bij trolstokken vaak ontbreekt. Ook wat body onderin om een figure eight te draaien vind ik gewenst. Niet dat ik dit de hele dag door doe maar bij het krijgen van een volger doe ik dat wel. De ideale lengte voor een hengel voor spinners vind ik 8 tot 8.6 voet. Over werpgewichten kun je heel veel schrijven maar elke fabrikant heeft een andere classificatie. Kwestie van gevoel denk ik als je naar een hengel gaat kijken. Als de hengel een 100 tot 150 gram probleemloos kan weg zetten dan is het naar mijn beleving goed. Gemiddeld genomen zou ik kijken voor een hengel met een werp gewicht tot 3 oz tot 6 oz. Dit verschilt wel per merk heb ik ondervonden, dus het best voel je zelf even. Let op! Je kiest een hengel wel snel te licht.

Lange greep onder de hengel.
Lange greep onder de hengel.

Wat ik ook erg belangrijk vind in de lengte van de handgreep onder de reelhouder. Deze mag bij mij lekker lang zijn. Je kan dan de hengel perfect in je zij klemmen met je elleboog of bovenarm. Hierdoor ontlast je je polsen tijdens het binnen draaien van de spinners. Als die handgreep te kort is krijg je na verloop van tijd een lamme arm doordat je continu tegendruk moet geven.

Dit was het voor nu. Volgende week gaan we dieper in op de spinners zelf en kijken we naar de rest van de materialen.

Frans Oomen