Daniel vd Post Noorwegen kajak avontuur 2017. Deel 2

omgeving-2

Bay of monsters
Dat is de naam die we het baaitje liefkozend na twee keer vissen hebben gegeven. We zijn er meerdere keren terug naar toegekeerd en ook de rest van de groep heeft er prachtige vissen gevangen. Het valt ons direct op dat er bij de haring meerdere mooie bogen op de fishfinder te zien zijn. In de vorm van Kabeljauw maar ook Koolvis van een formaat om U tegen te zeggen! Na al mooie kabeljauwen te hebben gevangen op rubber.

Tekst en foto’s: Daniel vd Post.

Maar ook op een levende haring die of wel freelined word aangeboden ofwel met een dwarrel lijn en een klein loodje. Komen ook de eerste koolvissen boven van rond de meter in lengte! Nou, kan je vertellen die trekken er serieus hard aan en dat op onze lichte spinhengels blijkt een fantastische ervaring te zijn. Die eerste dag weten Niek, Thomas en ik alle drie een meter koolvis te vangen, een formaat die we nog nooit eerder hadden gevangen vanuit de kajak.

Kromme dreggen, open gebogen spelden en bruut geweld en dat in zo’n klein baaitje dat hadden we echt niet kunnen dromen, zo ontzettend gaaf! In de periode erna was er telkens in iets mindere mate zo nu en dan de haring er wel te vinden en de daarbij behorende koolvissen en kabeljauw.

Met zulk formaat koolvissen (105 cm) is de baai al snel omgedoopt tot de bay of monsters.
Met zulk formaat koolvissen (105 cm) is de baai al snel omgedoopt tot de bay of monsters.
Koolvis vanuit de kajak, wat een power!
Koolvis vanuit de kajak, wat een power!

Slimme Koolvissen
Maar je zag het langzaam iets minder worden en die koolvissen zijn slimmer dan je zou vermoeden. De eerste dagen pakten we ze ook op groot rubber (27 cm Shad Teez) en pluggen die door de school met haring word getrokken. Maar ze worden steeds voorzichtiger zelfs wanneer het om een levende haring gaat. Je hengel moet behoorlijk zacht zijn anders laten ze hem los zodra ze weerstand voelen. Zeker de aanwezigheid van meerdere fishfinders helpt ook niet en vaak zette ik hem uit zodra ik een levende haring aanbied.

Vissend met een kleine beetrunner op een zachtere spinhengel (Westin W3 Powerstick 30 gram) en zonder fishfinder werkte voor mij het beste. Dan kreeg je een mooie run, baitrunner dicht en het spektakel kan beginnen! Heb er trouwens regelmatig met de waterwolf camera gevist. Vandaar ook dat we wisten dat er veel meer koolvis van serieus formaat zit dan we in eerste instantie vermoeden. Maar ook hoe voorzichtig die beesten zijn terwijl je het tegenovergestelde zou verwachten als je het geweld op je hengel hebt gevoeld.

Verschillende soorten Kabeljauw?
In deze bay of monsters zien de kabeljauwen er trouwens anders uit dan daarbuiten. Of dat nou door de paai komt of doordat ze langere tijd in zo’n baai verblijven? We zijn er eigenlijk tot op de dag van vandaag nooit achter gekomen. Buiten (in het fjord en op zee) hebben ze het normale kenmerkende tijger printje. Waarbij ze de ene keer wel veel roder van kleur zijn dan de ander keer. (waarschijnlijke oorzaak voedsel / kelp)

Maar binnen die baai lijkt het eerder op een soort camouflage jasje maar soms ook zelfs een bijna wit tijger printje. We hebben er ons over verbaasd naar die onderlinge verschillen en ben benieuwd of hier iemand meer vanaf weet. Kan een kabeljauw zijn huid (kleur) aanpassen aan de omgeving waarin die leeft ??

Kabeljauw uit het baaitje, met een vreemd (beetje viezig) uitziend kleur patroon.
Kabeljauw uit het baaitje, met een vreemd (beetje viezig) uitziend kleur patroon.
Bijna witte kabeljauw uit hetzelfde baaitje.
Bijna witte kabeljauw uit hetzelfde baaitje.
Meter Kabeljauw van net buiten de baai met een 'normale' tekening.
Meter Kabeljauw van net buiten de baai met een ‘normale’ tekening.

Groot aas, grote vis
Zo af en toe gedurende de gehele twee weekse trip hebben we ook met groter kunstaas gevist. Denk daarbij aan shads van minimaal 15 cm, maar ook aan bijvoorbeeld de Crazy Daisy van Westin. Welke dan slepend word aangeboden op een metertje of 30 met een zware snoek hengel (St Croix Avid Inshore 15-30 Lbs). Je hebt zo’n zware stok dan ook echt nodig aangezien het kunstaas 300 gram weegt! Die 300 gram heb je ook echt nodig als je het enigszins slepend in de buurt van de bodem wilt houden.

Je vangt er dan wel beduidend minder vis op maar je maakt wel meer kans op een Heilbot of een wat grotere Kabeljauw. Een aantal van mijn grotere kabeljauwen tot en met 100 cm worden dan ook op deze wijze gevangen.

Kabeljauw(tje) van net geen meter op de Crazy Daisy van Westin.
Kabeljauw(tje) van net geen meter op de Crazy Daisy van Westin.

Heilbot
Ondanks verwoede pogingen door een aantal uit onze groep hebben we op kunstaas geen heilbot weten te foppen. Wel kreeg ik een volger op Crazy Daisy welke dan weer mooi is vast gelegd met de waterwolf camera. Toch heb ik wel degelijk mijn allereerste Heilbot(je) weten te vangen uitgerekend in de bay of monsters. Op een levende haring waar telkens min of meer aan word gesabbeld. Dan weer even word gepakt maar telkens ook weer word los gelaten.

Dit tafereel herhaalt zich meerdere malen en de minuten verstrijken totdat ik uiteindelijk wat meer weerstand en gewicht voel. De haak word gezet en tot mijn verbazing komt er niet veel later een heilbot van 60 cm boven. Toch nog een heilbot!, heel blij mee natuurlijk en weer gauw haar/zijn vrijheid terug gegeven.

Yessss, toch nog een Heilbot(je) gevangen vanuit de kajak.
Yessss, toch nog een Heilbot(je) gevangen vanuit de kajak.

Zeeforel
In al die jaren dat we naar Noorwegen zijn gegaan word er altijd wel zeeforel gevangen door de groep. Soms slechts een aantal maar dit jaar was het echt top met de visserij op zeeforel. Liefst 50 a 70 stuks zijn er door onze groep gevangen en dat is echt goed te noemen. Zeker als je bedenkt dat er maar zo af en toe gericht op word gevist. Een aantal 60 cm + exemplaren en veel vissen tussen de 40 en 50 cm maar natuurlijk ook het nodige kleine spul. Het is altijd een bijzonder leuke visserij op licht materiaal , vissend met kleine pluggen, lepels & wobblers. Ze springen en vliegen alle kanten op zodra ze gehaakt zijn en vormen een leuke afwisseling in onze visserij.

Er is veel afvoer van smeltwater in de periode dat wij er zijn geweest. Wat zeker zal hebben bijgedragen aan de goede vangsten. Zelfs de kleinste zoet water stroompjes die overal naar beneden sijpelen zijn mogelijk en vaak ook gebleken goede zeeforel spots. Daar de zeeforel vaak bij zulke zoet water uitstromen zijn voedsel zoekt. Echt een aanrader als je eens wat afwisseling wilt hebben in je Noorse visserij.

Erg leuke visserij op licht materiaal! De Goby 14 gram van Westin deed het bijzonder goed bij deze zilveren rakkers.
Erg leuke visserij op licht materiaal! De Goby 14 gram van Westin deed het bijzonder goed bij deze zilveren rakkers.
De grote koolvissen op licht materiaal blijven me het meest bij van deze trip.
De grote koolvissen op licht materiaal blijven me het meest bij van deze trip.
Af en toe een sneeuw buitje..
Af en toe een sneeuw buitje..

Eind conclusie
Het is een super trip geweest voor een ieder van onze groep en hebben een top visserij beleefd. Qua weer hebben we het goed getroffen, wel wat koud de eerste dagen met vorst en sneeuwbuien. Ook veel zon en zo nu en dan meer wind dan gewenst (tot 6 Bft). Maar de meeste dagen was het gemiddelde zo rond de 4 Bft wat prima is, daar je altijd wel in een fjord ergens goed kunt vissen. Regen hebben we er nauwelijks gehad (pas de laatste dag) dus kortom een fantastische trip en een hoop mooie ervaringen rijker.

koolvis

Qua visserij om maar eens wat te noemen, vijf van de groep van zes hebben een meter koolvis gevangen. Daarnaast nog meerdere 90cm+ koolvissen, vier of vijf meter Kabeljauwen en best wat 90cm+ exemplaren. Mooie pollak maar geen echte uitschieters, grootste vis was voor Niek met 85 cm, veel exemplaren waren zo rond de 60 tot 70 cm. Zeeforel van 66 cm (2x) en dus een Heilbot(je) van 60 cm.

Noorwegen is en blijft een schitterend land in meerdere opzichten waar we op zeker terug naar toe gaan.

Met vriendelijke groet, Daniel van der Post

Wilt U meer weten of heeft U een vraag / opmerking omtrent dit artikel of wilt U meer weten over het vissen vanuit een kajak dan kunt U altijd een mailtje sturen naar info@danielsfishingexperience.com of een kijkje nemen op mijn website Daniels Fishing Experience