Daniel vd Post, een dag met een gouden randje

Het is 29 maart 2018 en we bevinden ons in het laatste stukje van alweer een seizoen wat voorbij is gevlogen. In die laatste dagen die ons nog resten voordat de gesloten tijd weer een feit is word er door mij (en vele anderen) altijd volop gevist. Het is immers dé periode dat alles ontwaakt na een lange winter en we lekker kunnen genieten van de eerste voorjaars- zonnestralen.

Tekst en foto’s: Daniel vd Post

Of nee…dit jaar is alles anders en komt de winter pas op gang als de meeste inclusief mijzelf denken dat koning winter ons land al heeft verlaten. Een koude wintermaand is maart geworden maar qua visserij bied deze maand normaal gezien wel de beste mogelijkheid om dikke vissen te vangen. Of het nou snoek , snoekbaars of baars betreft ze zijn allemaal op z’n dikst in deze periode.

Keuzes maken en een target vis zetten
Graag, heel graag vist deze jongen op het Volkerak voor de snoek maar daar lijkt half Duitsland te vissen tegenwoordig. Een drukte van jewelste, komt nog eens bij dat het Volkerak het langzaamste opwarmt t.o.v. het Hollands Diep & Haringvliet. Nee, het Volkerak rijden we deze weken gewoon lekker voorbij! Er zal heus wel weer een rustigere periode komen…

Het Haringvliet en Hollands Diep zijn het jacht terrein voor dikke baars
Het Haringvliet en Hollands Diep zijn het jacht terrein voor dikke baars

Baars
Mijn focus staat in de laatste weken van eind maart geheel bij de baars op zowel Hollands Diep als het Haringvliet. Het is en blijft qua looks en met het juiste lichte materiaal een fantastische rover om op te vissen. Maar als je dan denkt nou die vangen we wel even, dan kan je van een koude kermis thuis komen! Wat zijn ze soms moeilijk te vinden zeg, en zelfs als je er gevonden hebt zijn ze soms een paar uur later alweer spoorloos verdwenen. De relatief lage watertemperaturen helpen er zeker niet aan mee en vaak zitten ze wat dieper dan we gewend zijn.

Stekken zoeken is uren maken!
Nou zijn er tegenwoordig veel vissers die allemaal op de baars bezig zijn en lijken geijkte stekken het soms nog goed te doen maar nog veel vaker gebeurt er helemaal niks. Denk door een combinatie van hengeldruk en vooral de lage water temperatuur dat veel baarzen ook (nog) niet op deze stekken liggen.

Heb meerdere sessies gehad waarbij ik op stekken viste die me anders goed gezind waren die nu nauwelijks iets opleverde. Dagen met slechts één of twee baarzen zitten erbij en als het een iets betere dag is staat de teller op drie. Toch niet echt wat ik er van verwachte en dan ga je nadenken, proberen en vooral zoeken! Heb weer vele kilometers afgelegd in de Hobie Outback kayak en ook hele stukken met nul actie bevist.

Prachtige dikke baars van 48 cm op een crankbait (Westin Rawbite 7 cm)
Prachtige dikke baars van 48 cm op een crankbait (Westin Rawbite 7 cm)
Ook de iets grotere <a href="http://www.westin-fishing.com/en/product/hard-lures/platypus-sr">Platypus SR</a> leverde meerdere baarzen op.
Ook de iets grotere Platypus SR leverde meerdere baarzen op.

Crankbaits
Niet echt het eerste waar je aan denkt als de visserij moeizaam is maar gek genoeg doen die het op sommige dagen wel, zelfs toen de watertemperatuur slechts 4 a 5 graden was. Meerdere keren geprobeerd om op een stek waar ik de baars wel op een crankbait kan triggeren er daarna een softbait aan te bieden dat er geen respons kwam. Plugje erover heen.. en verdraaid toch weer een baars. Best apart eigenlijk gezien de koude en zo zie je maar gewoon eens wat uitproberen kan best lonend zijn.

Lekker op pad met de kayak en genieten van de natuur!
Lekker op pad met de kayak en genieten van de natuur!

De dag met een gouden randje 
Zoals al eerder vermeld 29 maart en laat dat nou ook de dag zijn dat deze kerel jarig is in de meest letterlijke vorm! We gaan dr eens een lekkere lange dag van maken op het Haringvliet. Maar het loopt niet altijd zoals je wilt en nadat ik de kayak heb opgetuigd en ik mijn Lowrance HDS 9 Carbon fishfinder wil aansluiten. Kom ik er achter dat ik een noodzakelijke kabel (verbinding tussen accu en kayak) ben vergeten…

Hmmmn terug naar huis? Wat toch een uur heen en een uur terug is! Of toch maar het vroege ochtend bijtmomentje meepakken? Ik kies voor de laatste optie en vis in principe blind en het is vooral mijn Navionics kaart die ik enorm mis. Een ondiepe plaat is het jacht terrein aangezien die al gedeeltelijk is afgezet met de zomer boeien voor de pleziervaart.

Hier weet ik in ieder geval op welke dieptes ik aan het vissen ben en waar de taluds ongeveer liggen. Verre van ideaal aangezien ik al uit eerdere sessies weet dat veel baars nog niet op die platen te vinden is. Desondanks weet deze jongen er toch drie te vangen maar het zijn zeker voor het Haringvliet gezien kleintjes (35 a 40 cm).

Super middag met dikke buffels!

Mooie baars van 48 cm
Mooie baars van 48 cm
Double strike van een duo dikke baarzen. Puur genieten!!
Double strike van een duo dikke baarzen. Puur genieten!!

Nadat ik naar huis ben gereden om dé kabel op te pikken (twee uur rijden) vol goede moed verder gevist. Maar wel aanmerkelijk dieper dan de ondiepe platen in de ochtend die rond de 2 a 2.5 meter zijn. 3.5 a 5 meter is nu het jacht terrein maar het blijft wel veel zoeken naar randjes, taludjes, putjes. Plekken waar de baars kan jagen en waar er prooivis aanwezig is of kan langskomen.

Na eerst al een mooie baars van 48 cm te hebben gevangen op die 3.5 a 5 meter lijn wist ik dat de diepte wel goed zat. En dan plots heb je er gevonden en wist al vrij snel dat er meer waren en dat ze op jacht waren. De kleinere softbaits zoals de 9 cm Shad Teez word nog wel gepakt, maar het is vooral zijn grotere broer de 12 cm variant waar ze vol voor gaan!!

Weet er achter elkaar op een stuk van 50 meter rond een putje welke zich midden op het water bevind enkele te foppen. 45cm, 44cm, 47cm nog één van 45 cm sommige werpend, andere slepend aangezien die tactiek zeer effectief blijkt te zijn als je aan het zoeken bent.

Even ben ik ze kwijt en besluit ik nog een stukje te slepen om te zoeken waar ze zijn gebleven. Ik voel gewoon dat er meer te halen valt..en dat dit hetgeen is waarna ik op zoek ben. Bam aanbeet op de handhengel met de 9 cm Shad Teez, draai hem twee slagen binnen en de steun hengel klapt ook dubbel!

Schepnet bied uitkomst
Nadat ik de eerste baars binnen haal ben ik blij dat ik een goed schepnet bij me heb (eigenlijk alleen bij het vissen voor baars heb ik die bij me). Deze is namelijk drijvend uitgevoerd, dus hoppa de baars erin en gauw de andere hengel gepakt en de volgende baars uitgedrild.

Prachtige sport en die kleine rakkers geven zich echt niet zomaar gewonnen!! Nou ja klein.. een dubbel strike van een 46 en 48 cm baars beide 2kg plus. Zo doet de unieke mogelijkheid zich voor om een hele bijzondere selfie te maken die wonderwel best goed gelukt is. Met een duo machtige baarzen!!

There she goes!
There she goes!

Nadat ik ze hun vrijheid weer heb terug gegeven toch maar ff een worpje maken op het exact dezelfde plaats want misschien zitten er nog wel meer! Heb welgeteld één keer mijn 12 cm Shad Teez in de richting gegooid en ben halverwege met indraaien als ik er een aanbeet op krijg niet normaal! Wist echt 100% zeker dat het flinke snoekbaars moest zijn, die kenmerkende snoeiharde tok.

Dikke baars !!
Maar het is toch echt een baars en hij/zij kwam met alle vinnen rechtop een bek helemaal opengesperd hevig schuddend naar boven. Die is makkelijk 50 cm denk ik bij me eigen… duidelijk een pak groter en vooral veel hoger gebouwd dan alle voorgaande baarzen. Anders gekleurd, veel donkerder en hij/zij leek me behoorlijk pissed-off zeg maar.

Gelijk wat foto’s gemaakt en daarna op de meetgoot…, nee hoor.. haalt de 50 niet. Net niet! het scheelt een haar, maar het blijft steken bij 49.9 cm, maar een partij dik en rond niet normaal zeg. Dan maar even wegen want ben toch wel heel benieuwd naar wat dit monster weegt. 2.8 kg of te wel 6.17 Lb. wow!! Wat een apparaat, een heuse voetbal baars (een term die wel eens word gebruikt bij zulke baarzen) Denk qua gewicht mijn zwaarste baars ooit!

Wat een dikke baars !! 2.8 kg !!
Wat een dikke baars! 2.8 kg !!
Omdat ie zo mooi is! wat een bak!
Omdat ie zo mooi is! wat een bak!

Maar het zit vanzelfsprekend vaak dicht bij elkaar het is in ieder geval mijn eerst officiële 6 Lb.+ baars en daar ben ik super blij mee!! Wat een schitterende vis en heb er haar vrijheid weer terug gegeven, zodat ze voor heel veel nageslacht kan zorgen en tevens nog wat kan groeien.. Al zal dat laatste niet veel meer zijn vermoed ik.

Wat een geweldige dag is mijn verjaardag uiteindelijk geworden en zou bijna vergeten dat ik daar in de vroege ochtend schemering stond zonder kabeltje.. Zo zie je maar.. hardwerken en doorzetten word soms beloond met iets heel moois!!

Met vriendelijke groet, Daniel van der Post

Heeft U nog vragen of een opmerking omtrent dit artikel? Of heeft U een vraag over het vissen vanuit een kayak ?

Dan kunt U altijd een mailtje sturen naar info@danielsfishingexperience.com of een kijkje nemen op mijn website