Boekrecensie Esox! Koning van het zoete.

fans4copyMichel Verlaak ken je wellicht van zijn artikelen in Dé Roofvis. De laatste jaren schreef hij met enige regelmaat artikelen voor dit magazine die goed te pruimen waren. Toen me een tijdje geleden het gerucht ter ore kwam dat hij aan een boek aan het werken was, waren de verwachtingen dan ook hoog gespannen. Een boek over snoekvissen genaamd Esox! Koning van het zoete. Vrijdag 3 november was de boekpresentatie in het Belgische Geel alwaar een clubje genodigde alsook de auteur zelf het boek voor het eerst onder ogen kregen.

Tekst en foto’s: Frans Oomen

frans2

Er worden in ons taalgebied slechts weinig boeken over snoekvissen uitgegeven. Boeken over snoekvissen of beter gezegd roofvissen in het algemeen behandelen meestal de technische aanpak van het vissen. Hoewel vaak voorzien van prachtige sfeerfoto’s missen ze vaak de omschrijving van juist dat gevoel van sfeer. Dat is wat Michel met dit boek juist geprobeerd heeft neer te zetten omdat juist dát het gene is wat hem en zo vele andere snoekvissers naar de waterkant drijft.

frans3-copy

De cover van het boek schreeuwt als het ware “Esox!” met grote koeienletters. Maar het verraadt tevens ook dat er erg veel aandacht is voor detail en vormgeving. Het gebruikelijke voorwoord, de nodige dankbetuigingen en de inleiding zetten de toon voor het taalgebruik in het boek. Dat zou je kunnen omschrijven als “snoekpoezie”. Het doet af en toe wel denken aan de manier van schrijven zoals je die ook in de betere karperboeken wel leest. Heerlijk ontspannen leesvoer dus. Perfect voor de lange winteravonden.

In zeven hoofdstukken behandelt. Michel alle facetten van snoekvissen zoals hij die graag doet. Hij neemt je mee het water op om met natuurlijk aas te vissen. Je leest over de charme van het vissen met een dobber of een fireball en tussen de regels door voorziet hij je ook nog eens van informatie over hoe te vissen en waarmee.

Michel duikt samen met de lezer in de geschiedenis van enkele bijzondere stukken kunstaas. Een tocht die hem tot in de oude VS leidde. De herkomst van sommige kunstaasjes lees je in dit boek. Michel heeft daarbij heel veel onderzoek gedaan en diep moeten graven. Een ode aan de klassieke snoekverleiders.

Vliegvissen komt natuurlijk ook aan bod. Hoe kan het ook anders zou ik bijna zeggen! Vliegvissen op snoek wordt door velen gezien als een van de mooiste manieren om de groenjassen aan de schubben te komen maar je zal ook ervaren dat het bij momenten gewoon gruwelijk effectief kan zijn.

In One of those days beschrijft Michel hoe hij tegen de snoekvisserij aankijkt en hoe hij zijn visdagen beleeft op zijn manier. Je krijgt ook een persoonlijke kant van de auteur te zien en hoe de snoekvisserij daar de rode draad in vormt.

frans4

Ierland heeft een bijzonder plekje in Michels hart. Een hoofdstuk over dit eiland mocht dan ook niet ontbreken. Hij neemt je als het ware mee terug naar het oude Ierland waar hij enkele bijzondere ervaringen heeft opgedaan. Emotionele momenten maar ook hele hilarische. Dingen die je alleen in Ierland mee lijkt te kunnen maken.

Het 6e hoofdstuk behandelt het snoekvissen met kunstaas op groot water. Hier wordt het boek technischer en laat Michel ons zien hoe en waarmee hij en zijn vrienden aan de slag gaan op het grote water. Daarbij worden enkele lang bewaarde geheimen prijs gegeven kan ik je vast verklappen….

Tot besluit gaat Michel van het grote water af en vaart hij met zijn boot de schilderachtige veenplassen op. Daar waar tussen de restanten van wat deze zomer nog een mooi plompenveld was, de snoeken liggen te wachten op zijn plug of streamer.

Wat ik persoonlijk heel geslaagd vind aan dit boek zijn de interviews die in elk hoofdstuk terug komen met een voor dat hoofdstuk geselecteerde visser. Tal van snoekexperts worden gehoord over het onderwerp dat centraal staat in het bewuste hoofdstuk. Klinkende namen als Bertus Rozemeijer, Henk Rusman en Rob Kraaieveld. Maar ook Arjan Willemsen, Steppie Wouters, Martin Korner en Mark Kuiper komen aan bod.

Het fotowerk is van grote klasse. Michel en zijn vrienden zijn naast goede vissers ook nog eens begenadigde fotografen. Ook hier weer heel veel aandacht voor kleine details. De foto’s gecombineerd met de tekst maken dat je het gevoel krijgt dat je erbij was.

Dit is een boek dat iedere serieuze snoekvisser in de kast moet hebben staan. Ik heb het met enorm veel plezier gelezen. Dit 315 pagina’s tellende boekwerk was bij mij in recordtempo uitgelezen.

frans

Michel is tijdens de Hengelsport en Visboten beurs in de jaarbeurs te Utrecht aanwezig op de stand van Publishing house (zaterdag en zondag) om jou exemplaar van Esox! Koning van het zoete te signeren.

Het boek is verkrijgbaar via uitgeverij Westerlaan: www.westerlaan-esox