Daniel vd Post over MoMoi gevlochten lijnen.

Na vele jaren van grote tevredenheid met een gevlochten lijn (braid) te hebben gevist van het merk Daiwa. Waarover ik al eens een review artikel heb geschreven wat je hier kunt vinden. Kom je door mede vissers of winkelier wel eens in aanraking met een ander merk van gevlochten lijnen.

Soms is het ff voelen in de winkel al genoeg om tot de conclusie te komen. Dat het minder is dan het gene wat je al gebruikt, echter soms denk je van nou!! Dat is best een mooie lijn. Op deze wijze ben ik anderhalf a twee jaar geleden in aanraking gekomen met de gevlochten lijnen van Momoi.

Momoi

En dan specifiek met de Momoi Ryujin (er zijn ook andere lijnen van het merk Momoi) welke afkomstig is uit Japan. Momoi Ryujin Ultra Soft 8 Braided PE is dus een gevlochten lijn opgebouwd uit 8 strens (net als de bekende Daiwa lijn) echter wat direct opvalt is de zachtheid/gladheid van deze lijn.

Technische Details van Momoi Ryujin

De Momoi Ryujin gevlochten lijn bestaat uit 8 strengen van PE (Polyethyleen) geweven lijnen waardoor deze na het vlechting proces nagenoeg 100% rond is. Om de lijn af te maken is deze voorzien van diverse coating lagen van Polyethyleen.  Waardoor er naast een sterke lijn vooral een hele gladde en zachte lijn ontstaat welke perfect is voor bijvoorbeeld de werpende visserij.

De gladheid / zachtheid draagt bij aan verdere worpen een lage waterweerstand en minimale vuil opname. Daarnaast is de lijn drijvend en heeft het een goede schuurbestendigheid waardoor dunne diameters mogelijk zijn.

Er zijn drie kleur varianten beschikbaar Moss Green, Lime Green en Orange en uitgevoerd in diverse diameters.

De Praktijk

Ondertussen gebruik ik deze lijnen al geruime tijd waardoor je een goed beeld krijgt hoe deze lijn zich gedraagt bijvoorbeeld tegenover de Daiwa Tournament 8 braid.

De gladheid /zachtheid is echt een verademing waarbij je duidelijk merkt dat het werpen echt fantastisch is en je makkelijk afstanden kunt halen. Duurzaam is de Momoi Ryujin zeker! Aangezien de lijn ook na vele sessies goed blijft.

Hij pluist nauwelijks maar verliest wel net als de Daiwa lijn overigens zijn kleur. Bijvoorbeeld Lime Green word (al is het wel minder snel) na verloop van tijd een witte/licht groene kleur.

Een heel groot plus punt van de Momoi Ryujin lijnen is dat je vrijwel nooit een knoop of windknot in je lijn krijgt. (ook niet bij oppervlakte pluggen) Wat bij de Daiwa nog wel eens wil voorkomen is dat bij de Momoi lijnen een stuk beter door de gladheid / zachtheid. Waardoor je op termijn dus langer met je gevlochten lijn kunt vissen wat aangezien de prijzen van deze gevlochten lijnen een grote plus is.

Punt van kritiek

Wat wel een punt van kritiek is voor deze Momoi Ryujin lijnen is de beschikbaarheid. In het begin waren deze lijnen opgespoeld op rolletjes van 150 en 300 meter echter tegenwoordig zijn ze er bijna alleen nog maar te krijgen in een 100 meter uitvoering. 100 meter vind ik persoonlijk te weinig!  Als je dan eens vastzit of je hebt een zeldzame knoop dan zit je al gauw naar je knoopje te kijken op je spoel welke de overgang van je braid naar je backing aangeeft of de vulling tussen je backing en je braid is..

Dat is trouwens het enige echte minpunt van deze Momoi Ryujin lijnen voor de rest zijn het fantastische lijnen waar vele vissers met veel plezier mee vissen tegenwoordig.

Wilt U meer informatie omtrent dit artikel of heeft U een vraag over het vissen vanuit een kayak of daaraan gerelateerde onderwerpen dan kunt U altijd een mailtje sturen naar info@danielsfishingexperience.com of een kijkje nemen op mijn website Daniels Fishing Experience.

Met vriendelijke groet, Daniel van der Post