Saenger en Moby maken grote stappen met ‘non toxic’ softbaits.

De firma Saenger is vorig jaar al uitgekomen met veel Non-Toxic shads en jig koppen van roestvrij staal en dus loodvrij. Deze worden uitgebracht onder de naam Iron-Claw moby softbaits. De shads hebben een aantal voordelen ten opzichte van de “normale” shads. Ze zijn geproduceerd op basis van baby olie. Wat is hier nu zo bijzonder aan zul je je misschien afvragen?

Tekst en foto’s Jack vd Mortel

Ze zijn extreem sterk en soepel en gaan misschien wel honderd keer langer mee als normale shads, goed voor het milieu en zeker niet onbelangrijk, goed voor je portemonnee. Geen vette olie meer op je handen of een onaangename geur als je je kunstaas box open doet.

Extreem sterk en soepel!

Ik wil hier even een aantal shads nader beschrijven want er zitten al wat Non-Toxic aasjes in het assortiment. Ik zal beginnen met een aasje wat er in de meeste lengtes te verkrijgen is, dat is de Racker shad. Deze is verkrijgbaar in maar liefst 5 verschillende maten. 7,5 – 10,5 – 12,5 – 17 en 22cm.

De kleuren keus is ook ruim aanwezig met maar liefst 14 verschillende. De kleuren lopen uit een van zuurstok roze tot bijna zwart, dus voor elke situatie wel iets in het assortiment. De verschillende formaten bieden dus de kans om met de Racker shad op al onze rovers te vissen.

De keuze is reuze Racker shad
Racker shad op de drop shot.

Mijn favoriete aasje uit het hele assortiment zal jullie niet ontgaan zijn, als jullie mij een beetje volgen op instagram of facebook en is namelijk de V-tail 2.0. Deze gebruik ik het meest met verticalen en het werpend vissen op snoekbaars en baars. Hoewel ze in de maten 12,5 en 19cm zijn, gebruik ik daarvan het meest de 19cm. En denk nou niet dat die 19cm te groot is voor baars, ik heb er het afgelopen jaar zeer veel baars op gevangen met zelfs een paar 50 cm plus baarzen.

Er zit niet heel veel actie in deze shad, maar dat is waarschijnlijk wat de snoekbaars en baars zo aantrekt in dit aasje. Maar ook snoek kan soms maar moeilijk van deze shad afblijven. Deze zijn in 8 kleuren op de markt te verkrijgen. Voor deze shad is ook een voordelige “wild mix” box te verkrijgen, hierin zitten 20 stuks met een mix van de 8 kleuren.

56 cm baars op de V-tail 2.0
Wederom de V-tail
Ook snoek niet vies van de V-tail 19cm

Het derde aasje is de Long Shad , een aasje voor als er wat meer actie onder water wordt gevraagd. Deze is maar in één maat te verkrijgen en dat is 11,5 cm, maar wel in 8 verschillende kleuren met met en zonder glitter. Voor deze shad is ook een voordelige “wild mix” box te verkrijgen, hierin zitten 20 stuks met een mix van de 8 kleuren. Dit geld overigens ook voor de V-tail dat hier een mix box van is te bestellen.

Iron Claw Moby Long Shad Wild Mix
Deze snoekbaars wilde de “long shad” wel hebben.

Slim-Jim is een wat slankere shad die ik meestal in zet voor als er wat kleinere baars zit. Deze is prima te vissen tijdens het verticalen of werpend, maar werkt ook super op de dropshot in een kleinere afmeting. Ze zijn er namelijk in een 7 cm 10 – 13 en 16 cm dus ideaal ook voor de snoekbaars en snoek. Ook hier weer verscheidene kleuren 10 stuks waarbij verschillende met glitters.

Op de rug van de Slim Jim staan kleine inkepingen op de rug zodat je kan zien waar de haak de rug weer moet verlaten als je hem op een jig kop zet. Mocht je voor de Non-Toxic gaan moet je even opletten want hij is er ook nog in een “gewone” rubber uitvoering.

Slim-Jim op roestvrij stalen jig kop.

De “one-4 all” is het goedkoopste shadje uit de serie maar zeker niet de minste vanger. Waarom goedkoper zal je je misschien afvragen ? Dat komt omdat deze alleen in een mix box van 20 stuks is te verkrijgen en wordt gemaakt van het afval van de andere Non Toxic shads. Dit doet niets aan de kwaliteit en eigenschappen van het aasje af.

De aasjes hebben alleen iedere keer andere kleuren door het gebruik van het rest afval van de andere shads. Je hebt dus ook aasjes met afwijkende kleuren wat ook weer een voordeel kan zijn.

One – 4 All shad 11,5 cm.

De Eazy-add shad is een heel apart vorm gegeven aasje met zijn 12cm. Deze is op veel verschillende manieren en visserijen in te zetten. Ik denk dat dit aasje zich het best bewijst tijdens de finesse technieken zoals dat zo mooi heet. Bijvoorbeeld op de verschillende rigs gevist zoals de carolina of texas rig. Deze aasjes zijn namelijk drijvend ,trouwens net als alle andere shads hier besproken. Ideaal dus ook toe te passen op de ned rig.

Deze komt dit jaar 2022 op de markt is ongeveer 12 cm groot en in actie ongeveer 15 cm ,deze komt er in 8 verschillende kleuren. Deze kan gewoon als shad gevist worden op een loodkop maar misstaat ook zeker niet als “trailer” achter een spinnerbait of chatterbait. Een dik lichaam met dubbele twisterstaart en de eerste resultaten zijn al zeer bevredigend.

Curly One
Eerste vangsten op de Curly one zijn bevredigend.

Er rest mij nog één ding te vermelden, dat deze non toxic shads prima bij elkaar mogen liggen maar leg ze NIET bij andere shads want dat gaat niet goedkomen. Ze kunnen overigens wel gewoon in dezelfde dozen als ze maar niet tegen elkaar aan liggen.

Iron Claw Moby Loodvrije Jighead

De Moby Softbaits Jigheads zijn van roestvrij staal, geschikt voor de Moby Softbaits, maar natuurlijk niet alleen voor deze, maar ook voor andere rubberen aassoorten. Roestvrij staal heeft een vergelijkbare dichtheid als lood. Daarom is de grootte van het respectievelijke gewicht op de mal haak slechts iets groter. Maar een belangrijk argument voor roestvrij staal is dat het veel minder schadelijk is voor het milieu!

Uitgerust met scherpe Mustad-haken, die in het roestvrijstalen gewicht worden geperst. De weerhaak die aan de haakpoot is bevestigd en die dient om het aas vast te zetten, is gemaakt van een zinklegering. De Iron Claw/ Moby Softbaits Jigheads zijn dus 100% loodvrij! Helaas zijn de productie- en materiaalkosten iets hoger dan bij een conventionele lood kop door het complexere proces e.d. en dus zijn de jigkoppen iets duurder.

Zelfs de verpakking is 100% biologisch afbreekbaar. Het transparante venster is gemaakt van PLA (maïszetmeel) en de rest van de verpakking is gemaakt van ongecoat karton.
– 100 % loodvrij
– Verpakking van karton en PLA (maïszetmeel)
– Mustad Jighaken
– Zinken aasslot

Mocht je meer willen zien over de vangsten met deze Non-Toxic aasjes, volg me dan op facebook of instagram

Goede vangst! Jack vd Mortel.

Bij welke winkeliers zijn de roofvis producten van Iron Claw te koop of te bestellen? Klik hier voor de lijst met winkeliers!

Winkeliers die nog niet met Saenger samenwerken en geïnteresseerd zijn in de Iron Claw  en Moby Softbaits producten, kunnen daarvoor telefonisch contact opnemen met de Nederlandse vertegenwoordiger Edwin Klijnsma op: 06 23935296 of via e-mail: Edwin.klijnsma@saenger-tts.com