Striped bass in het IJ!

Persbericht: Sportvisserij Nederland

Jan-Robert Callenach uit Landsmeer deed afgelopen weekend een wel heel bijzondere vangst. Vissend op het IJ ving hij een gestreepte zeebaars (striped bass). Deze vissoort komt van origine voor langs de oostkust van de Verenigde Staten en is nog nooit eerder in ons land gesignaleerd.

De gigantisch harde aanbeet tijdens het verticalen deed Jan-Robert in eerste instantie vermoeden dat een bijzonder forse snoekbaars zijn 12 cm lange shad te grazen had genomen. “Ik kreeg een megabeuk op mijn hengel en dacht tijdens de dril dat ik met een grote snoekbaars van doen had. De vis vocht precies zo.”

Toen hij en zijn vismaat de vis – die van een meter of negen diep kwam – voor het eerst aan het oppervlakte zagen, keken ze elkaar verbaasd aan. ‘Wat is dit dan?’, vroegen ze zich hardop af. “In eerste instantie dachten we dat het een harder was, maar de strepen op zijn lichaam, grote bek en opvallend grote ogen kwamen daarmee niet overeen.”

Energiebom

Eenmaal thuis dook zijn vismaat verder in de materie en kwamen ze tot de ontdekking dat Jan-Robert een striped bass (Morone saxatilis) had gevangen. “Van die hele vissoort had ik nog nooit gehoord. Aan de oostkust van de VS is het echter een bijzonder gewaardeerde sportvis, lazen we online. Dat snap ik wel, want ondanks dat deze vis met 62 cm nog van redelijk bescheiden formaat was (ze kunnen een lengte van bijna twee meter bereiken, red.) vocht hij als een leeuw. Vang je een groter exemplaar, dan heb je echt een energiebom aan de lijn.”

Jan-Robert hoopt in ieder geval dat er naast deze vis – die na een paar foto’s in blakende conditie werd teruggezet – nog meer soortgenoten in het IJ rondzwemmen. “Dat zou wel heel leuk zijn, want dit was echt een fantastische bijvangst.”

Raadsel

Sportvissers doen dankzij de zoute onderlaag in het Noordzeekanaal en IJ vaker bijvangsten van zeevis (zoals bot, tong, zeebaars en harder). Maar hoe deze striped bass – familie van de Europese zeebaars – in het IJ bij Amsterdam terecht is gekomen, blijft vooralsnog een raadsel. Mogelijk is hij met de Golfstroom meegevoerd en zo de Noord-Atlantische Oceaan overgestoken.

Een andere optie is dat de vis wellicht als verstekeling in ballastwater van zeeschepen is meegekomen. Of hij is uitgezet. Het is in ieder geval niet dezelfde vis die in 2013 door een sportvisser bij het Engelse Dover werd gevangen (de enige andere geregistreerde waarneming van striped bass in Europese wateren). Die eindigde met wat peper en citroen in een koekenpan.