Schriftelijke toestemming beroepsvisser ingetrokken na stroperij!

Zojuist is bekend geworden dat Staatsbosbeheer de geldende schriftelijke toestemming van een beroepsvisser uit Hardinxveld-Giessendam met onmiddellijke ingang heeft ingetrokken.

Info: Sportvisserij Nederland

Vorige week is door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bericht dat de betreffende beroepsvisser op 21 februari door de NVWA – met behulp van Staatsbosbeheer – is geverbaliseerd vanwege een overtreding van de Visserijwet. Dit vond plaats in de Biesbosch.

Hierover hebben Sportvisserij Nederland en Sportvisserij Zuidwest Nederland eerder – bewust terughoudend – gecommuniceerd. Dit om de betreffende controle- en handhavingsinstanties goed hun werk te laten doen en zaken niet onnodig te compliceren.

Tweede heterdaad in korte tijd

Daarnaast hebben opsporingsautoriteiten deze week ook een andere beroepsvisser betrapt bij illegale visserij in de Biesbosch. In dit geval gaat het om een beroepsvisser uit Woudrichem.

Inspecteurs van de NVWA en buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van Staatsbosbeheer hebben deze beroepsvisser op 5 maart 2019 betrapt. Hij had twee levende meervallen aan boord. Dit is verboden gezien de jaarronde terugzetverplichting voor deze vissoort.

Daarnaast had hij tien levende snoeken en twee levende snoekbaarzen in een emmer. Al die vissen waren kleiner dan ze mogen zijn bij vangst – respectievelijk 45 en 42 centimeter. Onder die lengte moeten ze terug worden gegooid om de visstand te beschermen. Dit had de visser uit Woudrichem niet gedaan.

Verder had hij ook nog vissen aan boord die al verwerkt waren tot visfilet, iets dat eveneens verboden is omdat ze dan niet meer kunnen worden opgemeten. Het betrof vijf kilo snoekbaars filet.

De filet is in beslag genomen en de nog levende vissen zijn door de inspecteurs direct vrijgelaten in de Biesbosch. Tegen de beroepsvisser is proces-verbaal opgemaakt.
Sportvisserij Nederland is blij dat de opsporingsautoriteiten strikt toezien op de visserij in de Biesbosch. Samen met Sportvisserij Zuidwest Nederland volgen we de (juridische) afwikkeling van deze twee zaken nauwgezet en zijn we in afwachting van de verdere vervolgstappen die de betrokken instanties gaan nemen.