Review Westin W4 LightStick

De Westin-Fishing W4 LightStick is een fraaie hengel uit het zogenoemde midden segment. Een hengel gemaakt voor de lichte visserij vandaar ook de term LightStick welke aan dit prachtige product is meegegeven. Voor degene die met klein kunstaas op o.a. baars en forel willen vissen is dit een perfect ‘stokje’.

Tekst en foto’s: Daniel vd Post

Met name voor vissers die zeer specifiek op forel vissen is dit een interessante hengel. Dankzij het zachte karakter van de blank en zijn wat parabolische actie is dit een uitstekende keuze. Het is dan ook exact voor die visserij waar ik persoonlijk deze hengel graag voor inzet en met veel plezier gebruik.

Eigenschappen W4 LightStick

De W4 LightStick is een ideale hengel voor de werpende visserij met o.a. wobblers, softbaits en kleine hardbaits maar daarnaast ook zeker geschikt als een dropshot hengel.

Met zijn lengte van 195 cm en een werpgewicht van 3-10 gram is deze twee delige hengel (met de deling in het handvat) een mooi stukje gereedschap voor zowel kayak als bellyboot vissers.

De hengel is afgebouwd volgens de W4 standaards met een fraaie bruin gekleurde Toray high performance carbon blank. Een lekker kort kurken handvat wat lekker in de hand ligt en een degelijke Fuji SKTS molenhouder.

Het is een hengel specifiek gemaakt voor molens waarbij bij mij de voorkeur ligt voor een 2000 a 2500 serie molen van Shimano. De hengel is voorzien van een KIGAN hook keeper wat altijd een pluspunt is daar je eenvoudig je het kunstaasje achter kunt haken.

Uitgerust met Fuji SeaGuide geleide ogen
Uitgerust met Fuji SeaGuide geleide ogen

Er is gekozen voor Fuji SeaGuide geleide ogen wat bijvoorbeeld voor het brakke Oostvoornse meer een uitstekende keuze is.

Favoriete forel hengel

Mijn eerste ervaringen met deze hengel kan ik me nog goed herinneren. Vond hem eigenlijk wat te slap, echter hoe vaker ik deze hengel ging gebruiken hoe meer ik hem ben gaan waarderen! Op zich niet verwonderlijk daar we op het zoette vaak strakke hengels met een top actie gebruiken.

Als je dan plots overschakelt naar een hengel met een meer parabolische actie pakt dan is dat toch ff wennen. Bij een hengel met een parabolische actie word de actie meer verdeeld over de gehele blank en niet zo zeer in het top gedeelte. Zeker voor de visserij op forel en tevens ook de baars is dit een groot pluspunt daar deze soorten een zachte bek hebben.

Een parabolische hengel vangt de klappen van de vis over een veel groter gedeelte in de hengel op. Waardoor deze veel meer meegaand is en je vis minder snel zult lossen dan een hengel met top actie. Voor forel is dat een belangrijk aspect en cruciaal daar het fantastische vechters zijn en ware luchtacrobaten.

Het verspelen (los schieten van de haak) van forel hoort wel een beetje bij deze visserij. Echter je kunt wel proberen het te minimaliseren mede door het gebruik van een hengel welke geschikt is voor de forel.

Met de Westin-Fishing W4 LightStick zit je qua hengel zeker te weten goed.

Heeft U nog een vraag over deze hengel of wilt U meer weten over het vissen vanuit een kayak dan kunt U altijd een mailtje sturen naar info@danielsfishingexperience.com of een kijkje nemen op mijn website.

Met vriendelijke groet,

Daniel van der Post