Dag 2 Predator Battle Ireland 2018. Windy conditions!

Two airlifted to hospital after boat capsizes on Lough Derg

Two fishermen have been airlifted to hospital after their boat capsized on Lough Derg this afternoon.

The alarm was raised at around 3.30pm when a member of the public reported two people calling for help from a fishing boat off Mountshannon in Co Clare.The Shannon based helicopter, Rescue 115, was sent to the scene while the Killaloe unit of the Irish Coast Guard was also alerted.

Members of Killaloe Coast Guard quickly launched their rescue boat and made their way north along the lake to the incident. Other volunteers travelled to Mountshannon by road. On arrival at the scene, the helicopter quickly located the casualties who were by then sitting on top of their boat which had capsized.

The pair were winched on board the helicopter and flown directly to University Hospital Limerick. One was reported to be suffering from hypothermia however neither is believed to have been seriously harmed. The Coast Guard boat secured the upturned boat and took it on tow.

It took over an hour to recover the boat to Mountshannon harbour when a Coast Guard land crew was waiting to assist.

Predator Battle Day 2

Tekst en foto’s: Frans Oomen

Vandaag een totaal andere dag dan gisteren. De flashback naar 2017 kwam weer even terug bij mij. Voor ons en lastige dag omdat we controle boot waren voor sector C. Met de wind van Killaloe blazend naar Mount Shannon zou de heenweg een makkelijke rit worden maar terug een behoorlijke “Bumpy ride” zoals we dat noemen.

Rond 9 uur lagen wij in onze sector en zou het startsein gegeven worden door Herman. Het is dan een kwestie van minuten voordat je de eerste boot in de verte ziet aan komen. Een zwarte stip aan de horizon met een enorme spray aan water er achter. Een van de boten van team Watermill lodge op kop van het peleton. Bij kalm water een topsnelheid van 127km/h. Hallo, bent u daar nog?

Wij lagen verscholen in het riet wachtend op de boten om te arriveren. In de loop van de ochtend trok de wind hard aan. Zo danig hard dat het voor ons een lastige opgave was om in sector C overal te controleren. We moesten gaan schuilen in de haven van Mount Shannon.

Bij het aanmeren van de boot werden we geholpen door een alleraardigste man die op dat moment in de haven lag. We werden uitgenodigd om even in zijn gehuurde jacht op adem te komen. Daar hebben Frans Provo en ik geen nee tegen gezegd. David en zijn vrouw Patricia hebben een warme kop koffie voor ons gezet. Dat liet zich smaken zeg! Met een koekje erbij natuurlijk. Pure verwennerij. Vanuit de boot hebben we een groot deel van onze sector in de gaten kunnen houden.

In de loop van de ochtend kwam team 21, Vladimir Dudchenko en Florian Peter binnen. Zij hadden een schroef kapot gevaren en moesten er in Mount Shannon uit. Florian zijn vrouw heeft ons een lift gegeven naar de auto zodat we in Mount Shannon konden traileren. Daarmee was het voor ons tijd om afscheid te nemen van David en Particia, maar niet voordat we een fototje genomen hadden met deze vriendelijke mensen. “Thanks a lot. You have been really kind to us and the coffee, cookies and soup were great!”

We hebben nog 2 teams binnen gelaten en dat was het voor ons voor de rest van de dag. De grotere boten hadden minder moeite met dit zware weer. Toch was er een boot serieus in de problemen geraakt. Een van de teams had water geschept met de boot waardoor de boot omgeslagen is. De reddingsbrigade is er aan te pas gekomen. Vanuit Mount Shannon hebben we dit allemaal waar kunnen nemen op grote afstand. Dit was wel even spannend voor iedereen. Hopelijk geen gewonden. Gelukkig kon de reddingsbrigade op het einde van de middag aan ons mededelen dat het slechts een verwonding betrof maar dat de beide opvarende veilig waren.

Morgen bij de boot controle zal er extra aandacht zijn voor dit soort situaties. Safety First!

Het weer is morgen een stuk aangenamer gelukkig. Goed nieuws voor de mensen die zich op baars willen richten. Met minder wind en golven is je kunstaas beter te controleren en kan je ook de verder weg gelegen stekken makkelijker bereiken.

In de avond zijn we allemaal weer bij elkaar gekomen in The Anchor Inn voor het binnen brengen van de foto’s. Gisteren was er soep voor alle deelnemers, vandaag hamburgers en salade voor iedereen. Geweldige actie van Therése en haar team. Voor even was het zelfs gewoon rustig in The Anchor Inn. Iedereen lekker aan het bikken.

Morgen is de laatste dag waarop er weer heel veel kan en zal veranderen want er is nog heel veel ruimte om te verbeteren!

See you tomorrow!

De stand na dag 2 New Leader!

7 Teams complete with 4 Pike, 3 Perch and ! Trout.
1 Teams needs only 1 Trout to be complete.
5 Teams have the 4 pike but not the 3 Perch complete so a Trout will not count yet.

Follow us on facebook if you like:

www.facebook.com/Predator-Battle-Ireland