Teken de petitie. Stop de beroepsvisserij zonder quota in Nationaal Park de Biesbosch.

klop1Visserijbedrijf Klop is de enige die zonder quota mag vissen in Nationaal Park de Biesbosch en de Nieuwe Merwede. Hij werd recent nog met 450 illegale fuiken gepakt. Het bedrijf claimt duurzaam te vissen maar alle bewijzen voor het tegendeel zijn er. Er is bijna geen sportvisser meer die nog vis vangt. Er zijn inmiddels talloze ooggetuigen van praktijken die niet door de beugel kunnen en nog steeds houdt het ministerie van Economische zaken het handje boven Klop’s hoofd. Hoe is het mogelijk dat een visser zonder quota zijn gang kan gaan in een Nationaal Park?

Teken nu ook de petitie hier!

petitie1

Mensen in Dordrecht gaan niet meer vissen aan de Nieuwe Merwede omdat er geen vis meer te vangen is. Alle hengelsporters weten dat het ernstig slecht gesteld is met de visstand in onze benedenrivieren, maar iemand weet echter hoe kritiek de situatie daadwerkelijk is. Dit komt omdat het visserijbedrijf zelf de visserij-onderzoeken doet. Dat, in combinatie met het niet hebben van een quota maakt de situatie natuurlijk te bizar voor woorden. Maar het kan in Nederland, in een Nationaal Park notabene!

Bekijk de beelden van Klop’s ‘duurzame’ visserij hier + ervaringen van mensen met Klop + het enige onafhankelijke onderzoek van IMARES: http://greenwallwarriors.com/nl/2017/04/03/beroepsvisser-klop-mag-zonder-quota-zijn-gang-gaan-in-nationaal-park-biesbosch/

Waarom is het belangrijk?

De Biesbosch is misschien wel het belangrijkste getijden gebied in Nederland. Het zijn onze eigen mangroven, de kraamkamers van onze rivieren. Duizenden vissen paaien in de kreken en de ondiepe delen van de rivier. Visarenden en zeearenden leven hiervan. Er is echter een grote bedreiging en dat is visserijbedrijf Klop uit Hardinxveld. Elk jaar verschijnen er meer boten en meer netten in de rivier. Zegens (sleepnetten) worden door de rivier gesleept. Soms van kant tot kant zoals Klop dat regelmatig ‘s nachts op het Wantij en in de Brabantse Biesbosch doet. Staatsbosbeheer weet dat in delen van de Biesbosch waar Klop niet vist het aantal visetende vogels aanzienlijk hoger is. Het is te bizar voor woorden dat Klop’s praktijken gewoon door mogen blijven gaan. Als we ons eigen UNESCO erfgoed daadwerkelijk respecteren dan kunnen wij dit als bevolking niet toelaten. Onze achtertuin wordt al jaren geplunderd, iedereen weet het maar niemand doet er wat aan.Het laatste onafhankelijke onderzoek werd gedaan door IMARES in 2013 en toonde al een ernstig grote afname van bijna alle vissoorten in de Nieuwe Merwede. Een onafhankelijk onderzoek moet plaatsvinden om in kaart te kunnen brengen hoe groot de schade aan de visstand daadwerkelijk is. We zijn trots op onze vis- en zeearenden, en terecht. Met man en macht doen we ons best om de nesten in de Biesbosch te beschermen. Er komen veel toeristen naar het gebied om ze te bekijken. In de tussentijd wordt de rivier in rap tempo leeg getrokken door een bedrijf wat miljoenen naar binnen harkt, op nog geen kilometer afstand van de nesten. Er komt een dag dat onze arenden er weer vandoor zullen gaan, en dat zal niet lang meer duren als het zo door gaat. Wachten we tot die dag voordat we iets gaan ondernemen? Organisaties als Sportvisserij Nederland doen hun uiterste best maar zelfs zij krijgen niets bewogen in deze absurde situatie. Laten wij onszelf hard maken middels deze petitie. Deze praktijken moeten stoppen, de Biesbosch is van iedereen niet alleen van meneer Klop.

Klop heeft het romantische verhaal dat de familie al 400 jaar in de Biesbosch vist. Van duurzaam vissen begrijpt dit visbedrijf duidelijk niet zoveel. Je kunt een grote mond hebben dat je zo duurzaam vist, dan moet je het ook waarmaken ook. Bij ‘echte duurzame’ visserij gaat het er duidelijk anders aan toe. Op wateren waar echte duurzame beroepsvissers vissen, vangen ook sportvissers gewoon goed vis. Er is absoluut niets mis met beroepsvisserij zolang het maar op een verantwoorde manier gebeurd. Wat Klop doet kan echt niet in een beschermd gebied. Het is nu alleen aan de overheid om dit ook in te zien. Wij hebben alle bewijzen. Teken de petitie en help om de Biesbosch écht tot een beschermd gebied te maken!

De Biesbosch zou een kraamkamer moeten zijn voor alle dieren waarin alle dieren beschermd zijn. Het leeghalen van een beschermd gebied door een visser met ongekend veel boten, absurd grote netten en geen quota is momenteel een feit. Al jaren houdt het Ministerie voor Economische Zaken het handje boven Klop’s hoofd. Klop is een fors bedrijf en kan daardoor bergen geld neerleggen om o.a visrechten te kopen en de beste advocaten te betalen. Deze zaak neigt ernstig naar corruptie. Het kan niet zo zijn dat een bedrijf zonder quota zo zijn gang kan gaan in een Nationaal Park. Dit MOET stoppen. Wij verzoeken het ministerie van Economische zaken om de Biesbosch echt tot een beschermd gebied uit te roepen en in elk geval een quota in te voeren voor de beroepsvissers die er actief zijn.

Bekijk de beelden van Klop’s ‘duurzame’ visserij hier + ervaringen van mensen met Klop + het enige onafhankelijke onderzoek van IMARES:
http://greenwallwarriors.com/nl/2017/04/03/beroepsvisser-klop-mag-zonder-quota-zijn-gang-gaan-in-nationaal-park-biesbosch/

Hoe het overhandigd gaat worden

Bij 40.000 handtekeningen willen we kamervragen neerleggen bij de tweede kamer. We willen vragen hoe het mogelijk is dat een visserijbedrijf zonder quota mag vissen in een beschermd gebied.

Teken nu ook de petitie hier!