De CXT hengel serie van Dragon

De Dragon CXT-hengels is één van top series die gemaakt wordt door de Japanse hengel industrie in samenwerking met de Dragon Company.  Dragon is goed bekend bij Poolse vissers en wordt ook steeds bekender onder de Nederlandse vissers. Waar staat de Dragon CXT serie bekend om?

Tekst en foto’s: Wim Russchen

Ze gebruiken de X-Cross-technologie voor de blanks, die de basis vormen voor een hele reeks hengels in deze serie. Tot nu toe was deze constructie gereserveerd voor zeer dure handgemaakte hengels. Echter de kosten waren te hoog, wat het gevolg was van erg langzaam tempo van het werken van de technologische lijn.

CXT is de naam van de nieuwe productiemethode. Het is een specifiek systeem van grafische geïmporteerde vezels in de blanks van de hengels. De afzonderlijke lagen zijn afwisselend loodrecht of onder een hoek van 45 graden ten opzichte van de blanks in elkaar gevlochten. Het effect hiervan is een steeds kleinere diameter en gewicht van de hengels.

Daardoor ontstaat ook een toename in sterkte waardoor overbelasting (ongeveer 30%) en dynamische overbelasting (ongeveer 10%) beter bestand is tegen zogenaamde schade van de hengel. Hierdoor ontstaat tegelijkertijd een meer progressieve actie en een betere werpfunctie. Verder een veel betere gevoeligheid bij de aanbeten van de vis.

CXT blancs

In Dragon CXT blanks worden verschillende vezels gebruikt door het Japanse Toray-bedrijf.  In verschillende verhoudingen, afhankelijk van het type actie van de hengel.

Super afgebouwde hengels!

Zoals, High-module grafiet als basisconstructiemateriaal. Verder zijn er andere soorten grafiet aan toegevoegd met een andere techniek waardoor de hengels lichter, sneller, gevoeliger en sterker worden. De hengels zijn voorzien van goede componenten zoals:

TI SIC Guide en Nano techniek, Fuji Alconite K-serie geleiders, zogenaamde rubberkurk en EVA,  zeer resistent materiaal dat de kurk en hard rubber verbindt.

De belangrijkste doelstellingen van het merk Dragon zijn:

Zorgen de diversiteit van acties – van gemiddeld langzaam tot extra snel.
Zorgen voor gemak bij het werpen met lichte en middelzwaar kunstaas.
Zorgen voor actie van de hengel waarbij je zelfs met kleinere vis nog het gevoel hebt van een mooi gevecht.
Zorgen dat de trends van de Japanse markt aangepast worden aan de behoeften van de Europese vissers.

Aanbeveling:

Mijn aanbeveling voor streetfishing en forel zou zijn de SF-X SuperFast serie 3-16 en 3-18 gram.

Voor de snoekbaars vanuit de boot FC-X FastCast 5-25 en 7-28 gram.

Voor de wat zwaardere visserij, waarbij ook de grotere en sterkere vissen in beeld komen de SF-X SuperFast serie 18-42 gram.

De series zijn zowel in 2 delige als in 1 delige uitvoering te verkrijgen. Tevens in casting uitvoering. Dus voor het gebruik van reels. De Dragon hengels zien er prachtig uitgewerkt uit en hebben voor de consument een zeer betaalbaar prijsje. Voor elke visser aan te bevelen en bereikbaar voor elke portemonnee.

Winkeliers die nog niet met Mac Fishing samenwerken en geïnteresseerd zijn in één van de talrijke Dragon producten, kunnen daarvoor contact opnemen via: macfishing@planet.nl

Kaart dealers
Zoek een hengelsport winkel in uw buurt waar Dragon producten leverbaar zijn!

Vr. Gr. Wim Russchen