Vissen op zeebaars, misschien herken je dit?

Jaren terug ben ik overgeschakeld van het vissen met zware hengels op het strand en vanaf de dijken naar het vissen met spinhengels op de zeebaars.

IMG_6496

Tekst en foto’s: Marco Nieuwenhuize

De eerste sites zoals Zeevisland waren toen net actief met vangstberichten en vormden eigenlijk de eerste bron van informatie over het hoe een zeebaars te vangen is. Vanuit mijn achtergrond als marketeer ben ik gewoon eerst desk research te plegen en alles wat beschikbaar is in boek, internet en vakbladen te lezen en door te spitten voor ik overga tot actie. De Engelse boeken Hooked on Bass en Bass Fishing on Shore and Sea zijn hierbij belangrijke bronnen voor me geworden. Op marktplaats heb alle nummers van de Roofvis en volledige jaargangen van de Beet aangeschaft. Internet begon toen net te lopen en gelukkig waren hier top zeebaarsvissers zoals Harold Speksnijders en René Sehr die hun kennis deelden.

Hierna een keuze gemaakt en na de aanschaf van een “zeebaarshengel”, molen, gevlochten draad en kunstaas op pad. De eerste zeebaarshengel was een 360 Mitchell met een werpgewicht van 40 tot 80 gram en was volgens de betreffende verkoper de beste keus om een zeebaars aan de haak te kunnen slaan.

Ik dus op pad, met het geluk te wonen op tien minuten vanaf de zeebaars hotspots, moest het niet moeilijk zijn om snel een zeebaars te vangen (dacht ik). Tja, weken en weken later en veel kunstaas armer reed ik samen met vriendin voor mijn laatste poging (was echt van plan te stoppen) een zeebaars aan de haak te slaan. Al rijdende over één van de dammen zag ik aan de rechtse kant op een dijk een visser staan en dacht.. ik rij naar hem toe en ga gewoon vragen of hij op zeebaars vist, waarmee hij vist en of ze daar te vangen zijn. Bij de dijk aangekomen kwam de visser (Rob Huisman) net terug over de dijk naar zijn auto en na wat zacht aandringen was hij bereid zijn kennis te delen. Al kijkende in mijn doosjes koos hij een Mepps spinner uit en vertelde me.. loop maar langs de dijk naar die witte stip op de stenen en ga daar maar gooien met die spinner.

Lang verhaal kort… een uur later had ik mijn eerste 4 scholenbaarzen gevangen op een Mepps spinner..  Rob, de Westerschelde legendes Willem en Ruud en Oosterschelde expert Bas Arkenbout, mijn zeebaarsleraren noem ik ze altijd hebben me hierna meegenomen op een fantastisch zeebaarsavontuur.

IMG_6019

Waarom deze inleiding?
Allereerst om alle vissers te danken die mij hebben geholpen om stappen verder te komen in het vissen op zeebaars. Ten tweede om je aan te moedigen niet op te geven, door te gaan en om hulp te vragen als het niet lukt. Hiermee bedoel ik niet het vragen om stekken. Stekken zijn belangrijk maar als je niet weet hoe, met wat en op welke momenten in het getijde je moet vissen dan lukt het je toch bijna niet en blijf je gefrustreerd. Ten derde respecteer de mensen die je de informatie hebben gegeven. Vaak zit er bij hun een zelfde reis aan vast en hebben ze hun kennis opgedaan door vele uren te vissen, te vissen en te vissen.

Het is ook mijn eigen zoektocht die me op een gegeven moment heeft doen besluiten zeebaarsworkshops te gaan organiseren.

Zeebaars workshops
De workshop is bedoelt voor de kantvisser langs de Westerschelde, de Oosterschelde en de Zuidwestelijke stranden. In de workshops draag ik de kennis over van onze ervaringen met het vissen op zeebaars. Het is zeker niet bedoelt als zo moet het en zo niet.. Ook wij leren nog ieder jaar en ook wij passen iedere keer weer andere methoden toe om de zeebaars aan de haak te krijgen.

IMG_4582

Focus van de workshop ligt op kennis overdracht!
Na aankomst aan de dijk demonstreer ik gedurende 2,5 uur verschillende technieken, kunstaas, aassoorten en hengels. Hierna blijft er 1,5 uur over om zelf te proberen en te vissen. Soms loopt dit op verzoek van de groep uit en ben ik ruim 3 uur bezig om alles te laten zien!

Mijn doel is dat u na de workshop de verschillende methoden zelf kunt gaan toepassen in de praktijk.
Om de kennis mee te kunnen nemen naar huis krijgt iedere deelnemer een werkboek “Zeebaarsvissen vanaf de kant”.

In de workshop kun je zelf kunt vissen met verschillende hengels, molens en gevlochten draad die door Pure Fishing beschikbaar zijn gesteld!

Molens: Penn Conflict, Penn Atlantis, Penn Fierce en Penn Battle molens opgespoeld met Berkley Nano, Penn International of Spiderwire Stealth gevlochten draad.

Hengels.. Penn Labrax Nano 300 , Penn Labrax Nano 270, Penn Regiment Inshore Seaspin 360, Penn Overseas Pro 270, Penn Overseas 300 en de Abu Rocksweeper Nano 305.

Natuurlijk kun je nog steeds je eigen materiaal meenemen en ze vergelijken met de hengels waar wij mee op zeebaars vissen.

IMG_4588

Wat gaan we doen?
Tijdens de workshops behandel ik de verschillende methoden die wij gebruiken om de zeebaars te belagen:

Stekkeuze en gedrag van de zeebaars
Ochtend, dag, avond en nachtvissen
Verschil tussen Oosterschelde, Westerschelde en stranden
Hengels, molens, draad en voorslag
Snaps, wartels
Jigkoppen en shads, lichte en zware visserij
Bucktails
Slugs en wormen in de oppervlakte
Weighed en Weighted weedless
Carolina en Texasrig
Bijvangers
Lichte pilkers met wormen
Lepels en spinners
Oppervlakte pluggen
Ondiep lopende pluggen
Diep lopende pluggen
Dobber visserij met vaste onderlijn
Dobbervisserij met schuifdobber
Werpdobbers
Levend aassoorten (zager, pier, mesheft, inktvis en zachte krab)
Gebruik van geurstoffen

Geïnteresseerd?
Vanaf mei organiseer ik wekelijks workshops vanuit Colijnsplaat (dicht in de buurt van de Zeelandbrug).

Meer informatie over de workshops kun je vinden op de website:
www.roofvisworkshops.nl

Visma2014-banner640x150-GA

Mocht me live willen spreken kom dan eens langs op de stand van Pure Fishing op de Visma of op het roofvisevenement op 24 mei in Gouda. Tijdens deze dagen kun je kennismaken met mij en het vissen op zeebaars.

P6210005

Op zaterdag 29 en zondag 30 maart geef ik een lezing Zeebaarsvissen vanaf de kant in het Pure Fishing theater op de Visma.

Tot visssss.. Marco Nieuwenhuize

www.zeebaars.info
www.roofvisworkshops.nl