Spinners elektrisch geladen.

collage-2015-02-17Rare naam voor een artikel zul je nu misschien denken, maar als je leest hoe ik aan deze naam kom gaat je misschien een lichtje branden. Bij het verwijderen van wat oude elektrische bedrading in huis kwam ik verschillende kleuren elektriciteitsdraad tegen ,en bedacht me ineens hoe ik die kleuren toe kon passen in bijvoorbeeld het bouwen van spinners.Want als de elektriciteitsdraad is verwijderd houden we een mooi gekleurd stukje soepel kunststof over met een perfecte binnen en buiten diameter om je spinners mee te versieren.

Tekst en foto’s: Jack vd Mortel.

Elektriciteitsdraad ontdaan van de buiten mantel.
Elektriciteitsdraad ontdaan van de buiten mantel.

Na de ommanteling van de elektriciteitsdraad gehaald te hebben is deze meteen klaar voor gebruik. Verder natuurlijk nog de “normale” gereedschappen voor het bouwen van grote en kleine spinners. Zoals roestvrij staaldraad,hier gebruik ik voor de kleinere spinners zoals in dit artikel vermeld ,een dikte van 0,8 mm dikte. Een kniptangetje voor het knippen van de draad en een rondbek tangetje voor het draaien van de oogjes aan de draad. Maar een dikke spijker zou ook kunnen.

Kniptangetje en rondbek tangetje ,voor het buigen van oogjes aan de draad.
Kniptangetje en rondbek tangetje ,voor het buigen van oogjes aan de draad.

Om de ommanteling van de elektriciteitsdraad op lengte te maken gebruik ik een scheermesje, maar een schaar of het kniptangetje kan ook hiervoor worden gebruikt. Allereerst buigen we een oogje aan de draad, waarna het ruitertje met het gewenste spinnerblad op de draad wordt geschoven. Daarna een kraaltje om de ruiter en het blad goed te laten draaien. Er zijn zelfs ruitertjes waarvan de spinnerbladen kunnen worden verwisseld tijdens het vissen, zo kan je tijdens een vissessie ook nog van kleur blad wisselen.

Ruitertjes om tijdens het vissen van blad te wisselen.
Ruitertjes om tijdens het vissen van blad te wisselen.

Nu komt het op je fantasie aan en worden er stukjes van de gekleurde ommanteling geknipt of gesneden om zo verschillende kleuren combinaties te maken. Grote stukjes, kleine stukjes, al dan niet voorzien met af en toe een gekleurd kraaltje . Die worden in zakjes verkocht. Maar ook een goedkoop kralensnoertje is kapot te knippen om de kraaltjes te gebruiken. Ik koop daarvoor wel eens een zeer goedkoop kralen snoertje bij de action of rommelmarkt. Zo ook deze zilverkleurige als op de foto. Wil je wat dieper vissen is je spinner natuurlijk ook te verzwaren met de daarvoor bestemde body’s, nog steeds is dit dan te combineren met de kleuren van jou keuze.

Ruitertjes , kraaltjes, verzwaarde body’s.
Ruitertjes , kraaltjes, verzwaarde body’s.

Kortom een aasje bouwen naar de kleur die voor jou het beste lijkt te werken. En verandering van spijs, in dit geval “kleur” doet eten. En dat geldt natuurlijk ook voor onze rovers.

Resultaat van een uurtje knutselen.
Resultaat van een uurtje knutselen.

Mochten er toch nog wat vragen zijn, of wil je gewoon alles in de praktijk eens willen bekijken. Ik ben alle dagen op de Visma bij de stand van “ROOFVISWEB” aanwezig met de nodige materialen en help je uiteraard graag verder.

Jack van de Mortel.