Kunstaas review: Big Fork Sandcat

Wie mij een beetje kent, weet dat ik graag met zagers vis. Voor wie nu meteen denkt aan zeevissen en paternosters heeft het fout. Een zager, ook wel diver genoemd is een jerkbait die bij het binnen halen naar beneden duikt en aan het einde van zijn duik terug naar boven drijft. Deze review gaat over een van de beste die ik ken: de Big Fork Sandcat.

Tekst en foto’s: Frans Oomen

Oude vis uit de Glomma.
Oude vis uit de Glomma.

Deze diver kan je vergelijken met klassieke jerkbaits zoals de Suick, Bobbie Bait en andere panlatten. Daar waar een Suick en Bobbie niet echt uitblinken in fraaie afwerking heeft de Sandcat dat wel. De actie is voor veel mensen een reden om hem te laten hangen. Door een lange haal uit te delen met je hengel trek je als het ware de jerkbait naar beneden. Voorkom dat je gaat tikken zoals je bij een glider doet.

Op een taaie dag toch nog vis op de Sandcat.
Op een taaie dag toch nog vis op de Sandcat.

Aan het einde van je haal komt de Sandcat omhoog gedreven. Het cederhouten lijf heeft een groot drijfvermogen dus dat gaat redelijk snel. Ondertussen draai je de binnengehaalde lijn op en houd losjes contact met de jerkbait. Door niet te lang te wachten kan je de Sandcat nu nog dieper krijgen als je wilt. Het is dus zelf een beetje te regelen.

Formaat en gewicht.
De Sandcat heb je in 4 maten. 4,5”, 6”, 8” en 10”. Tot dusver heb ik alleen met de 6 en 8 inch gevist. Het kleintje heb ik wel liggen maar dat is meer een jerkbaitje voor op kleinschalig water en daar vind ik gliders beter tot hun recht komen. De 10 inch is een serieus geval. Ik vind hem iets te groot om lekker te vissen.

6 inch sandcat.
6 inch Sandcat.
8 inch Sandcat.
8 inch Sandcat.

Het gewicht van de Sandcat is relatief laag omdat hij van cederhout gemaakt is. Goed werpen doet hij dus niet. Ondanks het lage gewicht is het wel raadzaam een wat zwaardere hengel te gebruiken. Die lange haal naar beneden maakt dat je aan het einde van de haal met een kromme hengel staat die recht zal veren en je het contact met je jerkbait kwijt raakt. Iets zwaarder dus. Of je hem nu aan een stang vist, of titanium maakt in het geval van een diver niet veel uit.

De kleinste weegt 1,25 oz, zeg maar 50 gram en de grootste 4 oz, dus ongeveer 120 gram.

Planten
De Sandcat heeft de eigenschap dat hij recht naar beneden duikt en ook weer recht naar boven komt gedreven. Bij andere zagers is dit niet altijd het geval en moet je aan ogen of staarten buigen om hem een beetje recht te laten lopen.

Metervis uit de planten geplukt.
Metervis uit de planten geplukt.

Dat recht lopen is een heel groot pluspunt als je boven de planten vist. Slaat je jerkbait uit van links naar rechts dan pikt hij soms planten op. Doordat de Sandcat dit niet doet duikt hij netjes naar beneden en voel je het wanneer hij met zijn neus de planten raakt. Als je op dat moment stopt met trekken zal de jerkbait schoon naar boven komen. Laat hem dan iets verder stijgen en begin gewoon opnieuw. Haal dan wel minder ver door zodat je de zagende actie er in blijft houden.

In de neus is een lexaan plaatje verwerkt tegen het botsen op harde ondergrond of obstakels. Het cederhout is vrij zacht. De laklaag is redelijk dun. Een dikke laklaag zou de jerkbait een stuk zwaarder maken. Dit in combinatie met de zachte cederhouten body maakt dat als de laklaag eenmaal beschadigd is, de jerkbait snel zal afbladderen. Op zich niet erg. Hij vangt nog steeds maar fraai is het niet. Ruimte voor verbetering dus. Alhoewel? Een afgekloven jerkbait vind ik eigenlijk mooier.

Lexaan plaatje in de neus.
Lexaan plaatje in de neus.

Ook snoekbaars
Naast snoeken hebben ook de snoekbaarzen het niet zo op de Sandcat begrepen. Vlak na de opening als ze nog ondiep op het nest liggen hebben ze het niet begrepen op zo’n zager die ze van boven aanvalt. De aanbeten die je daarbij krijgt zijn gruwelijk hard. Daar gaat je mooi gelakte jerkbait.

In die tijd van het jaar zo met de opkomende planten is het echt een topper. Het meest gebruik ik dan de 6 inch. Op de steeds helderder wordende wateren ga je de snoekbaarzen steeds vaker op die plekken vinden. Zeker vroeg in de ochtend.

Hoofdzakelijk zal het wel snoek zijn wat je er op vangt maar weet je de snoekbaarzen ondiep te liggen dan zou ik hem er toch eens aanknopen. Voor snoek is het een jerkbait die ze zeker nog niet te vaak gezien hebben en dat maakt hem een topper op dressuur water of op momenten dat de vis niet erg wil. Een rustigere presentatie kan dan het verschil maken.

Volkerak vis.
Volkerak vis.

Voor meer info over deze jerkbait. Kijk op: www.bigforklures.com/Sand-Cat