De Tip van Frans Oomen – het bewaren van shads

Zo, dat was me het seizoen wel weer. Afgelopen vrijdag was voor vismaat Piet en mij de laatste visdag van het seizoen. Na 2 dagen rustig aandoen is het nu tijd om eens orde op zaken te gaan stellen in de kunstaas collectie. Alles een keer goed uitzoeken, hengels schoonmaken en de reels een keertje na laten kijken zijn zowat de eerste dingen die me te doen staan.

Tekst en foto’s: Frans Oomen 

Over 2 maanden weer uitpakken.
Over 2 maanden weer uitpakken.

Tijdens het uitzoeken valt me op dat ik toch wel een enorme berg rubber in allerlei variëteiten heb. Shads, tubes, creepers, suckers, bulldawgs, toads en swimbaits. In totaal zo’n stuk of 7 grote bakken vol. Omdat het nu een paar weken stil ligt sorteer ik alles goed uit. Ik ga nog een week naar Zweden maar dan neem ik niet alles mee en ook in de weken na de opening beperk ik me tot een hoeveelheid rubber dat in 1 grote Planobak kan.

Je kan het natuurlijk ook in bakken stoppen als je veel van hetzelfde hebt
Je kan het natuurlijk ook in bakken stoppen als je veel van hetzelfde hebt.

Het valt me op dat er kunstaasjes zijn waarvan de kleuren in elkaar zijn over gelopen. Op zich niet erg want het vangt allemaal nog steeds wel maar fraai is anders. Heb je een mooie parelmoerkleurige shad, zitten er in eens bruine vlekken op. Met name felle kleuren geven sterk af aan lichte kleuren. Als dat kortstondig in je kunstaasbak ligt zal dat zo snel niet gebeuren maar als het een tijdje ligt wel.

Deze grote shad heeft wat vlekken van andere shads opgelopen.
Deze grote shad heeft wat vlekken van andere shads opgelopen.

Om dit tegen te gaan rol ik het kunstaas per stuk in een stuk huishoud folie. Hierdoor kan ik soort bij soort leggen in grote bakken zodat ik later precies weet waar wat in zit. In een van de vorige tips gaf ik aan dat je shads taaier kunt krijgen door ze uit te laten lekken. Welnu met name die hele vettige shads geven ook hun kleuren gemakkelijk af.

Simpele rol huishoud folie
Simpele rol huishoud folie.

Rol dit folie niet te strak maar losjes er om heen. Dit om het kunstaas niet te sterk te vervormen. Vinnen en staarten zoals die aan een bulldawg of creeper zitten blijven dan in de juiste stand staan. Kleinere shads zoals ik die voor baars en snoekbaars gebruik sorteer ik altijd op kleur in de verschillende vakjes van mijn platte plano dozen. Als ik een hoeveelheid shads los koop dan rol ik de shads die ik thuis op voorraad houdt ook altijd in folie. Als je het treft verpakt de winkelier ze voor je in boterhamzakjes, gesorteerd op kleur.

Snoekbaars shads op kleur gesorteerd
Snoekbaars shads op kleur gesorteerd.

In sommige gevallen werkt het juist in je voordeel om shads tegen elkaar aan te leggen. Er kunnen opvallende kleurcombinaties uit voortkomen die in de praktijk heel goed bruikbaar blijken te zijn. Mijn vismaat Nico heeft zo een eigen kleur gecreëerd door bewust 2 shads tegen elkaar te leggen. Parelmoer met een iets rozige buik, luisterend naar de naam Nico’s Favourite. Probeer het eens en maak zo je eigen custom kleurtje!

Nico's favourite
Nico’s Favourite!
De kleur van de onderste shad is ontworpend door Nico Molkens.

Frans Oomen