De Bucher shallow raider door Frans Oomen

In een van mijn vorige reviews heb ik de Depth Raider van Joe Bucher al besproken. Deze diepduiker heeft ook een ondieplopende broer namelijk, hoe kan het ook anders, de Shallow Raider. Een totaal andere plug maar ook een topper en een vaste waarde in mijn pluggen doos.

Leg ze naast elkaar en de verschillen worden direct duidelijk tussen de Depth en de Shallow Raider. De Depth raider is een crankbait en de Shallow is een flanker door zijn platte lichaamsbouw.

Tekst en Foto’s Frans Oomen

Alle vormen op een rijtje.
Alle vormen op een rijtje.

We kennen 4 basis vormen te weten:
Baby Shallow Raider 6:
Shallow Raider 7”
Jointed Shallow Raider 7”
Shallow Raider 9 “

Alle 4 compleet andere pluggen met elk hun eigen specifieke eigenschappen. Ze zijn er in tal van uitvoeringen en kleurstellingen. Allemaal variaties op het basis principe. Net als hun diepduiende broertjes zijn dit oerdegelijke pluggen die geschikt zijn voor het zwaarde werk op het zoete water.

Zoals alle Bucher pluggen laten de Shallow Raiders zich prima trollen. De diepgang voor de(Baby) Shallow Raiders is ongeveer 2 meter. De Jointed Shallow Raider duikt iets dieper door zijn langere lip. De grootste maat Shallow Raiders (de 9”) is pas recent aan de lineup toegevoegd. Deze jongens duiken naar een metertje of 4 als je ze trolt.

Trollend op het ondiepe is de het een topper.
Trollend op het ondiepe is de het een topper.

Shallow Raiders lenen zich perfect om te trollen op ondieper water. Die grootste is een hele goede plug voor het grote water. Mijn vismaat Nico en ik scoorden er goed mee in Ierland. De Jointed deed het daar trouwens ook goed.

Ze geven allemaal een goed hengelsignaal af. Dat wil zeggen dat je goed voelt aan je handhengel dat je plug nog goed recht loopt en er geen vuil aan je plug hangt. Op een niet te zware steunhengel zie je de top dan netjes tikken.

Ook snoekbaars lust hem.
Ook snoekbaars lust hem.

Werpen
De pluggen van Joe Bucher lenen zich allemaal heel goed om werpend te vissen. In de periode voor de sluiting en net nade opening is de Baby Depth Raider een van mijn favorieten voor het werpen in iets dieper water. Ik schreef dat al eens eerder. Ze hebben een perfect hangmoment wat, zeker in het voorjaar dodelijk is. Welnu, de Shallow Raider is ook een topper om te werpen. Een aantal jaren terug kon je nog wel eens wat lezen over de zgn “flankers” en”twitchbaits”. Platte pluggen met een niet te grote lip die je kan twitchen. De Shallow Raiders horen daar ook bij.

Baars net voor de sluiting op een getwitchte shallow raider.
Baars net voor de sluiting op een getwitchte shallow raider.

De hoekige lip maakt dat hij minder rolt om zijn lengte as dan bijvoorbeeld een Jake of Grandma. Zijn aktie is wat vinniger. Dat geldt met name voor de Baby Shallow Raider. De Jointed heeft uiteraard wat meer beweging door zijn 2 delen. Deze gebruik ik graag in water met een kleurtje. De gewone Shallow Raider gebruik ik het minst.

Ik vis er mee op het ondiepe in het voorjaar als de snoeken en snoekbaarzen de paaigronden op gaan zoeken. Maar ook in de warmere maanden vis ik er ondiep mee. Boven de planten werken ze super goed.

in de warmere maanden een topper boven de planten.
In de warmere maanden een topper boven de planten.

De manier waarop je ze binnen vist kan zijn door gewoon binnen te cranken zoals de Amerikanen dat noemen of te twitchen. Met cranken onderscheiden de pluggen zich niet zo veel van andere fabricaten. Ga je ze twitchen dan is het een en al aktie. Ik gebruik daarvoor een Lipstick van st Croix. Een hengel speciaal ontwikkeld voor het werpend vissen met pluggen met een flinke lip. Een taaie stok met veel power onderin en een flexibele top. De pluggen slaan aan deze hengel beter uit dan aan een hardere strakke hengel. Met een te soepele hengel trek je de hengel te veel in een bocht zonder de aktie in de plug te krijgen.

Ook deze pluggen komen het best tot zijn recht als je ze aan een dikke fluor carbon leader vist zonder tussenkomst van sleeves en wartels. De speld (een zware stay lock) gewoon aan de FC geknoopt dus. Hoe je dat doet lees je hier: www.roofvisweb.nl/alles-over-fluorcarbon-leaders-door-frans-oomen

De verdeling van de pluggen van Joe Bucher voor Nederland en België wordt door PikeXL gedaan.

Tenslotte nog wat informatieve filmpjes van Joe zelf met een paar heel praktische tips. Enjoy!