Introductie Vangstberichten Visgids Biesbosch

Visgids Biesbosch is dé visgids voor Nationaal Park de Biesbosch. Met zijn snelle Lund visboot neemt gids Johan Struwe u mee naar de verste uithoeken van dit mysterieuze gebied, op jacht naar de grootste roofvis. Als fulltime visgids brengt Johan wekelijks vele dagen in het gebied door, en maakt de meest bijzondere momenten mee met zijn gasten aan boord!

In deze rubriek doet Johan verslag van zijn visdagen in het gebied, en deelt hij zijn mooiste vangsten. Deze rubriek verschijnt tweewekelijks op Roofvisweb.nl

Tekst en foto’s: Johan Struwe

Onze snelle en comfortabele boot
Onze snelle en comfortabele boot

Gelukkig weer wat koeler!

Met grote vreugde hebben we als roofvissers de intrede van koeler weer verwelkomd. Ook voor mij als visgids was het een verademing om weer de frisse wind met soms een spatje regen in mijn gezicht te voelen op het water! De verzengende hitte duurde me veel te lang, en ik denk niet dat ik daarin de enige was..

Na de vangst van mijn persoonlijk record snoek van maar liefst 1.25 meter (tijdens een trainingssessie met Denny net voor de hittegolf) heeft het vissen maar liefst drie weken stil gelegen, en met het zakken van de watertemperaturen konden we gelukkig weer vol aan de bak met het gidsen.

Mijn nieuwe record snoek van maar liefst 1.25 meter.

Snoek en baars

Het was goed te merken dat de snoek in de Biesbosch lang inactief is geweest, want de vangsten gingen de afgelopen dagen toch wel aardig omhoog. Er werden leuke aantallen gevangen, en er zaten ook een paar mooie exemplaren tot 1.03 meter tussen.

Met name het slepend vissen met pluggen als de SPRO Pikefighter en Salmo Perch over de rijkelijk aanwezige plantenbedden was een lonende manier, waarbij vooral het vaak wisselen van kunstaas weer vangsten opleverde wanneer de beten stilvielen. Ook het trollen met spinnerbaits leverde een paar mooie snoeken en baarzen op. Eigenlijk kon je de afgelopen week niet te ondiep vissen. Soms kwamen mooie vissen van nog geen 60 centimeter water af, en kwamen ze het kunstaas van een meter of vijf afstand “halen”. Best bizar om vanuit de rietkragen een flinke boeggolf naar open water te zien schieten, waarop twee seconden later een hengel dubbelklapte!

Dikke meter voor mijn gast Ferry!
Dikke meter voor mijn gast Ferry!

Snoekbaars

De visserij op snoekbaars was de afgelopen tijd een heel ander verhaal! In de Biesbosch en de omliggende wateren Amer, Nieuwe Merwede en Hollandsch Diep was het maar een taaie bedoening.

Aanbeten waren extreem voorzichtig, en vaak werd alleen op het staartje van de shad gebeten, waardoor je achter elkaar een gat in de lucht sloeg. We moesten dan ook een groot aantal shads als verloren afschrijven, doordat deze na een aanbeet zonder staartje naar boven kwamen..

Weer een shad om zeep door een staartenbijter
Weer een shad om zeep door een staartenbijter.

Op de bovenrivieren konden we echter betere resultaten noteren! Hier beet de vis wél door, hoewel het ook hier flink zoeken naar actieve vis was ten opzichte van een tijdje geleden. We vonden ze op de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal vooral diep teruggetrokken in de vaargeul en in de slijtgaten achter de kribben.

Aantallen waren nog steeds niet enorm, maar de formaten maakten veel goed, waarbij opviel dat de snoekbaarzen alweer lekker dik aan het worden zijn! Zo’n dikke stekel is echt heerlijke sport aan een licht verticaalstokje, en dit blijft dan ook één van mijn favoriete visserijen. Mijn Gamakatsu Destrada ging soms hoepeltjerond op een hevig protesterende snoekbaars, een heerlijk gevoel!

Heerlijke sport aan grote snoekbaars, de Gamakatsu Destrada ging hoepelrond!
Heerlijke sport aan grote snoekbaars, de Gamakatsu Destrada ging hoepelrond!

Opvallend was dat de standaard zomerse visserij, met een actieve en snelle presentatie totaal niet werkte. Juist de statische presentatie net boven de bodem, die ook in de winter vaak zeer lonend kan zijn was de afgelopen tijd de sleutel tot succes. De grote vanger was de 15 centimeter Lieblingsköder shad in de kleur Whiskey-Orange. Door zijn flinke staartactie en soepele rubber geeft deze ook bij slechts weinig beweging nog voldoende actie om twijfelachtige snoekbaarzen toch over de streep te trekken.

Ook dit dikkertje kon een statisch aangeboden Lieblingsköder niet weerstaan
Ook dit dikkertje kon een statisch aangeboden Lieblingsköder niet weerstaan.

Tussendoor kwamen ook nog wat mooie baarzen en een meerval van 1.20 boven water tijdens de snoekbaarsvisserij, dus we mogen toch niet klagen over de resultaten. Goed zoeken en veel dieptes scannen loont zich in deze tijd echt, en juist door niet op te geven als het taai is, boek je ook nu de resultaten die je wilt!

Ook meerval is veel in het gebied te vinden!
Ook meerval is veel in het gebied te vinden!

Momenteel begint de agenda voor het najaar alweer flink vol te lopen, en ik kijk er naar uit om weer gasten van allerlei pluimage een prachtige dag in de laatste ongerepte natuur van Nederland te bezorgen!

Wilt u ook nog een dagje mee in de mooiste periode van het jaar? Boek dan snel uw dag!

Welkom aan boord!

U kunt via info@visgidsbiesbosch.nl nadere informatie opvragen of uw wensen kenbaar maken. Wij zijn tijdens kantooruren bereikbaar op telefoonnummer +31344612100.

Contact gegevens:
Johan Struwe
Betuwestraat 47
4005 AR Tiel (Gld.)
Tel: 0031 611340533
Email: info@visgidsbiesbosch.nl
Facebook: www.facebook.com/visgidsbiesbosch