Snoekbaars van het Volkerak door Daniel vd Post.

Sterke Volkerak snoekbaars op Ricky the Roach...
Sterke Volkerak snoekbaars op Ricky the Roach…

Zomaar een verslag van een ochtendje vissen op het machtige Volkerak. Met in de hoofdrol ditmaal geen snoek of baars maar vriend glasoog of te wel de snoekbaars. Nou heb ik de afgelopen jaren de nodige uren doorgebracht op dit schitterende water. Waarbij de focus vaak werpend met softbaits bij snoek ligt. Echter de laatste twee keer dat mijn kajak het Volkerak heeft gezien. Begin ik naast wat kleinere snoek juist snoekbaarzen te vangen. En dat is best eigenaardig aangezien ik in het verleden zo nu en dan wel een snoekbaars fop tijdens het snoeken.

Maar dan gaat het meestal om een enkel exemplaar welke dan wel geregeld van een mooi formaat is. Oke, het formaat kunstaas is tijdens het snoeken iets groter (16 a 22 cm) dus dat kan een oorzaak zijn. Maar krijg toch de indruk dat de snoekbaarzen of wat actiever zijn of ze zien de 14 cm softbait die de laatste tijd vaak aan de speld hangt wel zitten. Ben dan ook zeer benieuwd of deze trend zich voortzet in de komende periode en of er ook wat grotere snoek mee te verleiden is.

Prachtige zonsopkomst....
Prachtige zonsopkomst….

Verslag van zondag 9 Juli 2017
Een ochtend waar je van te voren denkt hmmnn misschien is het qua weersvoorspelling iets té mooi. Volle bak zon met nauwelijks wind van enige betekenis en ook nog eens volle maan! Qua wind en zon totaal geen snoek weer dus, maar die volle maan? Tja, het heeft mij in het verleden toch geregeld dikke vissen opgeleverd dus of dat nou perse slecht is? Ik ben er niet van overtuigd.. misschien is het juist omgekeerd?

Het is en blijft één van die mysterieuze factoren van het vissen, en tevens zorgt het voor het onvoorspelbare wat het vissen juist weer zo aantrekkelijk maakt. Maar goed .. weinig wind en een lekker zonnetje dus puur genieten op het water en kijken of er kortstondig wat uit wilt komen. In de zeer vroege ochtend naar een stekkie gegaan wat de week ervoor al een aantal mooie snoekbaarzen opleverde. Echter toen zat er geen memory card in mijn camera…zal je net zien, lekker handig gedaan Daniël.

Dat was trouwens ook een wat vreemde dag met meerdere snoekjes op de 14 cm softbait maar geen enkele snoekbaars. De snoekbaarzen die toen wel werden gevangen kwamen juist op groot rubber (22 en 25 cm) Dus tja…daar gaat de theorie, rare jongens die snoekbaarzen, en moeilijk te doorgronden.

in de zeer vroege morgen een paar van deze snoekbaarzen
In de zeer vroege morgen een paar van deze snoekbaarzen

Sterke Volkerak snoekbaars
Echter deze zondag ochtend was het goed raak waarbij al mijn vissen zijn gevangen op Ricky the Roach van Westin (de bewuste 14 cm softbait) Op het stekkie van verleden week wist ik er werpend twee te verleiden tot een knalharde aanbeet. Net naast de plantjes op een metertje of drie, waarbij er ook de nodige activiteit is te zien van brasems. Maar afgezien van een klein snoekje (75 a 80 cm) en dus een paar fraaie snoekbaarzen geeft de mama snoek (weer) niet thuis. Vind het sinds de opening van het seizoen eigenlijk best wel taai, niet alleen op het Volkerak maar zeker ook op het Haringvliet maar afijn das een andere story.

Als de eerste uren zijn verstreken en wat zoekend aan het rondvaren ben. Merk ik op een strook wat activiteit van witvis op en besluit een kijkje te nemen. Zie direct op mijn fishfinder de nodige wolkjes van aasvis en wat rommel bij de bodem waar ook wat snoekbaars bogen bij lijken te liggen.

Prachtige snoekbaars op Ricky the Roach
Prachtige snoekbaars op Ricky the Roach

Na het spotten van actieve witvis is het raak
Over een gebied van zeker 200 meter ziet het er veelbelovend uit en krijg al direct in het begin een harde knal op mijn softbait echter hij/zij hangt niet. Nogmaals over hetzelfde stuk varend bij een lage snelheid wederom een harde knal en nu hangt ie wel, een fraaie snoekbaars (70+ cm) welke erg hard knokt. Blijkbaar ben ik met mijn neus in de boter gevallen, op het juiste moment op het juiste stekkie. Want weet op dit stuk vijf mooie snoekbaarzen te foppen op een paar uur tijd waarbij de kleinste misschien 60 cm is. Een aantal 70tigers en de grootste 83 cm is, en allemaal opvallend sterke vechters. Dat je echt denkt nou nou dat gaat nogal waarom ben je zo kwaad?, of misschien hoort het gewoon bij de Volkerak snoekbaarzen. Supersterke vissen die er ook echt top qua bouw en gesteldheid uitzien.

Dikke gezonde snoekbaars en loei sterk.
Dikke gezonde snoekbaars en loei sterk.

Blauwalg
Opvallend detail, er zit op het stuk waar ik gevist heb best veel blauwalg. (is de eerste keer dit jaar dat ik zoveel blauwalg heb gezien) En het klinkt raar maar misschien dat het juist heeft geholpen voor de snoekbaarzen daar de zon wat word gedempt door deze blauwalg. Toen de beet eruit ging heb ik deze strook met water ff met rust gelaten om na een klein uurtje weer terug te keren. Echter toen was de meeste aasvis vertrokken, dat is toch apart hé zo zit je op de jackpot en zo is het verdwenen. Wel weer zeer leerzaam, waarbij het allemaal begon met het spotten van actieve witvis. Zo zie je maar weer altijd goed kijken naar wat er gebeurt op/ in het water loont. Watervogels / brasems geven vaak aan waar er mogelijke roofvissen in de buurt zijn.

Ben eigenlijk wel benieuwd of er mede vissers zijn die de laatste tijd op het Volkerak ook mooie snoekbaars op het relatieve ondiepe vangen? Heb de afgelopen weken niet dieper dan 6 meter gevist en voornamelijk tussen de 3 en 6 meter. Waarbij het formaat van de gevangen vis ronduit zeer goed is te noemen.

Till the next adventure….

Wilt U meer weten over deze wedstrijd of over het vissen vanuit een kajak dan kunt U altijd een mailtje sturen naar info@danielsfishingexperience.com

Of een kijkje nemen op mijn website Daniels Fishing Experience.

Met vriendelijke groet,
Daniel van der Post