Navionics SonarChart live (zelf kaarten maken)

Een aantal jaar geleden is Navionics (een elektronische zeekaarten producent) begonnen met het toevoegen van SonarCharts (dieptelijnen) aan hun kaarten. Deze kaarten zijn beschikbaar voor plotters en ook als apps. Deze nieuwe Navionics+ en Platinum+ kaarten, voor de plotters, zijn vervangers voor de welbekende Navionics Gold en Platinum kaarten. SonarCharts zijn ook te vinden op de kaarten die je als apps kunt kopen in de Apple store of Google Playstore.

Tekst en foto’s: Marco Nieuwenhuize

zonder SonarChart (beeld van de oude Gold of Platinumkaart)
Zonder SonarChart (beeld van de oude Gold of Platinumkaart)
met SonarChart (beeld van de nieuwe Navionics+ of Platinum+ kaart)
Met SonarChart (beeld van de nieuwe Navionics+ of Platinum+ kaart)

De SonarChart functie maakt zoals je kunt zien het zoeken naar interessante visstekken een stuk eenvoudiger. Hiernaast is het volgen van de dieptelijnen handig bij het trollen!

Zelf was ik al jaren op zoek naar een mogelijkheid om de bodemprofielen en dieptelijnen in realtime te kunnen zien op mijn fishfinder/plotter. Het is iets meer dan twee jaar geleden dat de eerste berichten verschenen over de SonarChart Live functie van Navionics. Deze functie maakte het mogelijk om met behulp van een wifibox en de verbinding met een plotter of Sonarphone (wie kent ze niet) zelf kaarten te maken in de apps van Navionics. Hiermee ben ik zelf direct aan de slag gegaan.

eerste eigen SonarChart live kaarten
Eerste eigen SonarChart live kaarten

Deze eigen kaarten geven me veel meer informatie over de scherpte van de taluds en dit kan onder sommige omstandigheden net het verschil maken tussen vangen en niet vangen. Beperking was dat je de SonarChart Live kaarten alleen op je smartphone of tablet kon zien en niet op het scherm van je fishfinder/plotter.

foto4

Maar de ontwikkelingen gaan snel ..
Met het uitbrengen vorige week van een nieuwe softwareupdate voor de Lowrance HDS3 en Elite 5 en 7TI kan je nu ook zelf je SonarChart Live kaarten gaan maken op deze fishfinder/plotters. Dit kan je doen door via de wifi van de fishfinder contact te maken met Lowrance of door de nieuwe software op een kaartje te zetten en in je fishfinder te stoppen.

Software update Lowrance Elite-Ti: http://www.lowrance.com/en-US/Software-Updates/Elite-Ti-Software-Upgrade-v-25/

Software update Lowrance HDS Gen3: http://www.lowrance.com/en-US/Software-Updates/HDS-Gen3-Software-Upgrade-v-45/

Om zelf kaarten te kunnen maken heb je naast deze updates ook een actuele Navionics+ of Platinum+ kaart nodig. Actueel betekent dat je de laatste versie hebt die een jaar lang updates geeft.

SonarChart Live met de SonarChart er onder
SonarChart Live met de SonarChart er onder.

Zoals je ziet kun je de SonarChart kaart als ondergrond gebruiken voor de kaart die jezelf maakt!

SonarChart live kaart
SonarChart live kaart.

Het bovenstaande screenshot geeft aan hoe gedetailleerd je een SonarChart Live kaart kan maken.

De vraag die ik altijd krijg is van wat levert je het nu op?
Voor mij makkelijk.. sinds  het gebruik van de SonarCharts op de Navionics+ kaarten zijn mijn vangsten er zeker 25% op vooruit gegaan in Nederland en meer dan 50% in Noorwegen en Zweden.

Sinds ik SonarChart Live kaarten maak de laatste jaren en ze ook gebruik vang ik zeker weer 25% meer hier in Nederland. Ik ben benieuwd wat het me gaat opleveren in Noorwegen deze zomer.

foto7

Vragen?
Tijdens de Visma van 3 t/m 5 maart ben ik met mijn nieuwe Hobie Outback kajak en het 180 graden trapsysteem (voor en achteruit) en Lowrance fishfinder aanwezig op de stand van Roofvisweb (stand 55). Graag zie ik je daar!

Mailen kan natuurlijk ook: marconieuwenhuize@gmail.com

Om bij te blijven kan je de Navionics Benelux facebook pagina liken! of natuurlijk op www.navionics.com kijken.

Tot visssss….Marco Nieuwenhuize