Kunstaas review: ERC Hell Hound Puppy

Kunstaas review Hell Puppy door Frans Oomen.

Naam Jerk : Hell Puppy
Naam bouwer : ERC (Esox Research Company)
Lengte Jerk : 15,5cm
Gewicht Jerk : 96 gram
Actie : Glider maar vertoont ook hybride trekjes
Ratel : Nee
Materiaal : Massief ABS plastic
Laklaag : Goed
Hardware: Wolverine Super Rings splitringen en VMC 9617BZ dreggen
Type :  Glider/Hybride
Diepgang : tot ca 2 mt
Gewenst Watertype : een beetje waterdiepte mag hij wel hebben.
Prijsindicatie : Ca. 25 euro
Advies dregmaat : Maat 2/0
Advies Leader : Jerkstang of 80 – 100lbs single strand Titanium.
Advies hengel: zware jerkbaithengel

Tekst en foto’s: Frans Oomen.

In deze kunstaas review wil ik graag een van mijn favoriete jerkbaits bespreken, namelijk de door ERC geproduceerde Hell Puppy, ook wel Hell Hound 6” genoemd. De kleinste uit de Hell Hound serie van deze Amerikaanse kunstaasproducent, bekend ook van de Pearson Ginders.  Deze jerkbait staat te boek als een glider. Op zich valt er over gliders niet veel bijzonders te vermelden buiten dat ze met iedere tik van je hengel afwisselend van links naar rechts uitslaan. Toch is dit een glider die een paar eigenschappen heeft die hem met kop en schouders boven de rest uit doen steken.

Allereerst zul je niet veel gliders vinden die zich zo gemakkelijk laten werpen als deze. Je gooit hem aan een stevige jerkbait hengel veel verder dan de concurrentie. Door zijn relatief hoge gewicht en compacte vorm gaat deze jerkbait niet lopen tollen en draaien in de lucht maar vliegt hij in een rechte lijn naar de beoogde plaats. Zodra de jerkbait het water raakt kun je hem eigenlijk direct gecontroleerd terug vissen, daar waar je met andere jerkbaits eerst de slack uit je lijn zult moeten draaien. Naarmate het harder gaat waaien zul je meer en meer slack in je lijn krijgen na de worp waardoor je op een bepaald moment niet meer geconcentreerd aan het vissen bent. Je jerkbait komt in een bocht naar je toe en blijft steeds vlak onder het wateroppervlak. Deze heeft daar in elk geval minder last van.

Stromend water heeft eigenlijk het zelfde effect op gliders. De stroming trekt je lijn in een bocht en alweer komt je jerkbait met een bochtje naar je toe. Doordat je geen goed contact maakt met je jerkbait zal deze om hoog komen. Normaal gesproken komt een snoek zo’n jerkbait wel halen maar met een beetje golfslag is het toch wel prettig dat je kunstaas onderwater blijft. Door zijn wijd uitslaande actie behoud je gedurende het terug vissen continu goed contact met je jerkbait. Je lijn valt niet bij elke tik een klein beetje slap en je vist een stuk scherper.

Massieve snoek.

De Hell Puppy gaat al snel een stuk dieper dan de concurrentie. Doordat deze van massief ABS plastic gemaakt is zit er dus niet zoals bij zovelen een hoop drijfvermogen in door ingesloten lucht. Wellicht draagt ook  de schuin aflopende kop mee aan het de diepgang. Over die kop is door de fabrikanten overigens goed nagedacht. Deze is wit gemaakt zodat hij gemakkelijk te volgen is in het water. Je ziet perfect waar je jerkbait uithangt. Ideaal als je een volger krijgt. Afhankelijk van de snelheid waarmee je hem terug vist kun je die diepte bepalen. Sneller vissen maakt dat hij hoger door het water gaat. Met normale ritmisch slagen terug vissend zal hij dus dieper gaan lopen. Jerkbaits kun je wel af laten zinken maar hier geldt net als in stromend water dat ze bij het terug vissen de in een boog hangende lijn zullen volgen.

Niet alleen snoeken gaan voor de Hell Puppy!

De hengel waaraan ik deze jerkbait vis is een zware jerkbaitstok. Het is een iets zwaardere jerkbait dus je hengel mag best wel wat moer power hebben om wat weg te zetten. Een lichte tot middel zware muskie hengel vind ik ideaal voor dit werk. Ik vis hem zoals bijna al mijn kunstaas met een jerkstang met spiraalsluiting maar met single strand titanium gaat het ook goed. Fluorocarbon liever niet. De jerkbait gooit nog al met zijn kont waardoor de staart dreg om de leader heen kan slaan.

Er is voor de liefhebber zelfs een versie met een twisterstaart te krijgen.

In de inleiding schreef ik dat de Hell Puppy wat hybride trekjes heeft. Als je wat meer met slack in je lijn vist en wat langere slagen maakt met je hengel zal de jerkbait af en toe de diepte in duiken en weer omhoog komen. De naar links en rechts uitslaande actie blijft daarbij wel behouden. Een universele jerkbait dus. Ik moet wel toegeven dat ik hem het liefst inzet al een echte glider want dat is toch wel het sterkste punt van dit kunstaas.

De Hell Puppy wordt in Nederland en België verdeeld door Pike Master Lures. 

De serie omvat een aantal maten en is in vele kleuren te krijgen.

Reageer op dit kunstaas review op ons Roofvisweb Forum