Tien jaar vissen vanuit de Hobie kajak door Marco Nieuwenhuize.

Iets meer dan tien jaar geleden was ik op zoek naar een klein bootje om te vissen op de Oosterschelde. De zeebaars was toen nog volop aanwezig en ik wilde het water op om ze te gaan belagen. Al surfende over het web kwam ik terecht op de site van Hobie in de USA.

Tekst en foto’s: Marco Nieuwenhuize

Die waren al een aantal jaar bezig met de ontwikkeling van kajaks speciaal gemaakt om te vissen. Het unieke van deze kajaks is dat ze een met de voeten aangedreven trapsysteem hebben (de Miragedrive). Na wat mails bleek dat er ook een importeur voor Europa was. Na een bezoekje aan Stellendam (importeur) en proefvaart was mijn keuze snel gemaakt. Dit was echt gaaf! Ik zal nooit mijn eerste tochten in februari  2007 op het Veerse Meer en de Oosterschelde vergeten. Zeker in de volle stroom  op de Oosterschelde gaf dit met de eerste modellen wel wat oef momentjes (de eerste modellen hadden een gladde ronde bodem).

Eerste vaart Veerse Meer
Eerste vaart Veerse Meer

Ik viste toen nog niet op zoet en het duurde dan ook tot eind mei voordat ik mijn eerste zeebaarzen aan de haak sloeg. Ook dit zijn momenten die je nooit vergeet! De kantjes afgooien met pluggen en dan vanuit niets een hele dikke klap en hengel krom.

Eerste zeebaarzen
Eerste zeebaarzen

Wat was dat handig.. kajak op je dak en gaan.. niet alleen meer in Nederland maar ook in de fjorden van Noorwegen, de meren van Zweden en de kust van Denemarken. Mijn kajak gaat altijd mee op of achter de auto of camper.

Vervoer op het dak en achter de camper
Vervoer op het dak en achter de camper

Vanaf het begin heb ik gekozen voor twee modellen.. de Hobie Outback en de Hobie Revolution 13.

De Hobie Outback heeft een lengte van 3,68 m en is 0,84 m breed en is een echte vismachine. Dit is ook het meest verkochte model voor de visserij.

Hobie Outback
Hobie Outback

Hier kun je echt alles in meenemen en alles voor het vissen opbouwen. Dit model heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt de laatste tien jaar. Van een meer ronde bodem naar een bodem die volledig is afgestemd op stromend water. En inmiddels met in hoogte verstelbare stoel en andere bovenkant ook heel geschikt voor het staand vissen. Er is eigenlijk geen enkele vorm van visserij die je niet kunt doen met dit model. Voor mij was de “echte” topper het vangen van heilbot in Noorwegen en natuurlijk de dikke snoeken en andere vissoorten hier in Nederland!

foto7

Het andere model wat ik heb is de Hobie Revolution 13

Hobie Revolution 13
Hobie Revolution 13

Deze is wat langer (4,09 m) en smaller (0,72 m). Dit model ligt iets hoger op het water en is daardoor sneller. Ik gebruik deze kajak graag in de gebieden met veel stroom (dit kan natuurlijk ook vanuit de Hobie Outback, maar dan trapje wat meer). Ik vis er vaak in de zomer mee op de Oosterschelde en Noorwegen. Vanuit deze kajak heb mijn grootste leng gevangen op 133 meter diep in Noorwegen.

Leng

Dit jaar is geloof ik het negende jaar dat ik met mijn kajak op de Visma aanwezig ben (stand 55 Roofvisweb) en ieder jaar krijg ik vaak de vraag

“Waarom vissen vanuit de kajak?”
Ik denk dat de belangrijkste redenen voor mij zijn:

  • Je zit dicht op het water, dichtbij de vis en je beleeft het vissen op een andere manier. Je bent echt onderdeel van de natuur. Dit is voor mij heel belangrijk!
  • De kajak ligt zo op het dak en je kunt hem bijna overal te water laten. Dit geeft je de mogelijkheid om meerdere stekken per dag af te vissen. En ook gewoon ff een paar uurtjes te gaan.
  • Handen vrij.. door het trapsysteem heb je eigenlijk beide handen vrij om te vissen.. je kan werpend , trollend en zittend of staand vissen.
  • De kajak is mijn enige sport.. en minimaal twee dagen per week trappen houd mijn conditie zeker op peil.
  • Geen motorgeruis.. rustig naar je stekken.. geeft je zeker de kans op “grotere” vissen.
Outback Camo 2017
Outback Camo 2017

De nieuwste modellen zijn uitgevoerd met een in hoogte verstelbare stoel en hebben voldoende ruimte voor het meenemen van materiaal. Er is ook plaats voor de opbouw van fishfinders, hengelhouders en andere extra’s.  Iedereen doet dat op zijn “eigen” manier. Op  youtube kun je heel veel informatie vinden over het opbouwen!

“Waarom heb ik mijn vierde of vijfde model Outback?” Omdat ik bij de eerste groep van kajakvissers zit heb ik altijd sponsoren gehad. Speciaal dank aan Mark van Dijk Yachting  (www.watersportbenelux.com) die me al jaren ondersteund zodat ik in de nieuwste modellen kan vissen!

foto10

Ik vis nu vanuit de Hobie Outback Camo 2017. Dit model in Camo kleuren (hou ik van) is uitgerust met het nieuwste aandrijfsysteem de MirageDrive 180.

MirageDrive 180
MirageDrive 180

foto13

Met dit systeem is het mogelijk om voor en achteruit te varen. Ik vis er nu mee vanaf november 2016 en het achteruit varen geeft me de mogelijkheid om op andere manieren te vissen. Voor mij is het mogelijk om met de komst van de MirageDrive 180, die ook in voorgaande modellen past, op alle manieren te vissen die ik tien jaar geleden in mijn hoofd had. Eigenlijk is de kajak wat mij betreft nu af en voor mezelf kan ik geen dingen meer verzinnen die ik er op zou willen hebben.

Samengevat:
Tien jaar kajakvissen hebben me op de mooiste plaatsen gebracht in Nederland, Noorwegen, Zweden en Denemarken. De huidige modellen waar ik uit vis doen en kunnen alles wat ik tien jaar geleden in mij hoofd had! Heb ik dan nog doelen.. jazeker.. in de komende jaren wil ik ook naar het Zuiden om te gaan vissen op meerval en tonijn. Dit noem ik projecten omdat ik ook geniet van alle voorbereidingen en het vangen natuurlijk leuk is maar voor mij niet het belangrijkste.

Voor informatie over alle modellen kun je kijken op www.hobie.com

Heb je vragen dan kun je me mailen.. marconieuwenhuize@gmail.com

img_3234

Of natuurlijk gezellig langskomen op stand 55 van Roofvisweb op de Visma van 3 tot en met 5 maart in Rotterdam. www.visma.nl. Ik heb mijn kajak bij me!

Hobie Kajak Europe is ook aanwezig op stand 25 tijdens de Visma. Hier kun je meerdere modellen bekijken!!

Tot visssss, Marco Nieuwenhuize