Lowrance Totalscan all in one transducer door Daniel vd Post.

totalscanDe naam zegt het eigenlijk al, één Lowrance transducer met daarin het gehele pakket. Of het nu gaat om de normale fishfinder modus inclusief Chirp. (diepte meting, temperatuur en visweergave) De Downscan of de StructureScan met zijn side imaging technologie, het zit nu allemaal verwerkt in één enkele transducer.

Foto’s en tekst: Daniel vd Post

En dat is bijzonder handig voor ons kajakvissers maar natuurlijk ook voor elke bootvisser. Geen gedoe met meerdere transducers op je kajak, maar gewoon één unit die je tevens prima kunt wegwerken in je Hobie kajak.

Voor bootvissers is het misschien iets minder van belang maar als kajak visser zit je altijd met het fenomeen ‘ruimte gebrek’. En wat is het dan mooi dat nu alles in één enkele transducer zit verwerkt.

TotalScan transducer inclusief de bevestigings- plaat voor onder je kajak.
TotalScan transducer inclusief de bevestiging plaat voor onder je kajak.

Hobie Lowrance Ready
Hobie werkt inmiddels alweer jaren lang nauw samen met Lowrance. Waardoor de Hobie kajaks van de fabriek af voorbereid zijn voor het perfect passen van de transducers van Lowrance. Hierdoor kunnen de kleinere transducers zelfs onzichtbaar worden weggewerkt in je kajak.

Echter voor de komst van de TotalScan Transducer zat je wel met een probleem. Als je naast de normale fishfinder weergave ook de StructureScan transducer (LSS-2) met de daarbij behorende Side/Downscan beelden wilde hebben op je kajak.

Was je dus gebonden aan twee transducers, waarvan er maar één netjes kan worden weggewerkt. Nu is dit wel enigszins op te lossen door bijvoorbeeld een custom made montage beugel zoals ik in het verleden heb gebruikt.

Echter je blijft met het feit zitten dat er een stellage buiten je kajak hangt die je toch 10 a15% van je snelheid kost plus het nodige lawaai maakt (water weerstand). Met de komst van de TotalScan Transducer ben je daar vanaf.

Ter info, de TotalScan transducer is alleen van toepassing voor degene die in het bezit zijn van een: Lowrance HDS uit de derde generatie, de Elite Ti of de nieuwe HDS Carbon serie.

Hobie transducer plate met de Lowrance TotalScan transducer.
Hobie transducer plate met de Lowrance TotalScan transducer.

Hobie TotalScan Transducer plate.
Een aangepaste versie van de Hobie transducer plate voor dit type transducer is bij elke Hobie dealer te verkrijgen. Waardoor de montage van onze nieuwe transducer een koud kunstje is geworden. Natuurlijk steekt deze wel een beetje van onder de kajak uit, maar dat heb je echt nodig in verband met de Sidescan beelden.

Deze heeft een vrij scan gebied nodig en kan niet door het plastic heen kijken vandaar dat hij er echt onder geplaatst dient te worden. Op termijn zal ik een custom made versie monteren waardoor de transducer nog wat meer word beschermd tegen stenen.(binnenkort meer hierover)

Hieronder kunt U in een korte foto impressie de installatie van de TotalScan Transducer zien op mijn Hobie Outback kajak.

De montage, kan niet eenvoudiger! , met vier schroeven zit de transducer vast aan de Hobie bevestigingsplaat, en deze zit op zijn beurt met drie schroeven vast aan je kajak. That's it!
De montage, kan niet eenvoudiger! Met vier schroeven zit de transducer vast aan de Hobie bevestigingsplaat, en deze zit op zijn beurt met drie schroeven vast aan je kajak. That’s it!
Zoals je ziet steekt de transducer er wel wat onderuit maar daar ontkom je niet aan als je de SideScan beelden wilt zien.
Zoals je ziet steekt de transducer er wel wat onderuit maar daar ontkom je niet aan als je de SideScan beelden wilt zien.

Wilt U meer weten over de TotalScan transducer van Lowrance of over de montage of heeft U een vraag/opmerking over het vissen vanuit een kajak dan kunt U altijd een mailtje sturen naar: info@danielsfishingexperience.com of een kijkje nemen op mijn website Daniels Fishing Experience

Met vriendelijke groet, Daniel van der Post