Pelagisch vissen met de nieuwste sonar technieken.

Inmiddels is Chirpsonar ook bij veel sportvissers een veel gebruikt systeem alleen bij de halfwater visserij zie je nog steeds de standaard transducers gebruikt worden. Ik ben zelf begonnen te experimenteren met verschillende transducers want tja niet alles werkt feilloos natuurlijk. Inmiddels heb ik de juiste gevonden waarbij Medium en Hoge chirp goed samen werken. Je hebt zo veel verschillende transducers in het water hangen en er is niets zo ergerlijk als dat het stoort op elkaar.

Tekst en foto’s:Rene van den Brug

Mijn setup is momenteel 2 Lowrance HDS 9 gen3 toestellen met de LSS2 en Airmar TM150M transducer vast op de boot en de XDCR 83/200 455/800KHZ transducer. Deze laatste heeft medium en hoge chirp mogelijkheden de standaard 83/200khz en downscan met 455 en 800khz.

Deze visserij is niet één van de makkelijkste maar Oh wat is het spannend. Het zoeken is soms een langdurig verhaal. Maar als je dit ziet ( foto 1) dan zijn de snoekbaarzen nooit ver weg en meestal als je even zoekt dan kun je vrij snel aan de gang. Als de wolken aasvis vrij hoog zitten dan moeten de snoekbaarzen wel omhoog komen om te azen. Deze momenten zijn vrij kort maar de vis heeft toch wel de neiging om even te blijven hangen. Dit zijn de uitgesproken momenten om ze nog even te kunnen vangen. Er is ook een categorie vissen die het merendeel op half water zwemt deze zijn meestal een stuk groter maar ook een keer zo moeilijk te vinden en te vangen.

Foto1
Foto1
Foto2
Foto2

Zo ziet het er uit foto 2 met hoge chirp en downscan je ziet hier duidelijk de shad in beide schermen. Helaas was deze vis te voorzichtig en had ik moeite de boot er boven te houden. Harde wind maakt deze visserij bijna onmogelijk om te doen. Jammer genoeg waait het 9 van de 10 keer te hard en is het vreselijk moeilijk varen. Op foto`s 3 en 4 zie je duidelijk dat de vis mee zwemt maar beide keren niet hongerig genoeg om toe te slaan. Dit blijft 1 van de meest spannende momenten krijg je die verlossende beuk of niet..

foto3
foto3
foto4
foto4

Het volgende is niet zo zeer Pelagisch vissen maar meer hoe goed de apparatuur het weergeeft op je scherm. Foto 5 laat zien dat een vis toch los komt van de bodem om het kunstaas te bekijken dit gebeurt in de laatste 40cm boven de bodem. Met de zoom functie zie je het dan nog beter als normaal. Voorheen met de oudere technieken zag je wel iets maar niet duidelijk onderscheid tussen vis en shad. Met echt goede Chirp kun je goed zien wat er in de laatste centimeters bij de bodem gebeurt. Als snoekbaars visser een onmisbaar stukje informatie.

Foto5
Foto5

Soms gebeurt er meer onderwater dan je denkt op foto 6 zie je de shad boven de bodem op een gegeven moment krijg ik een snoeiharde aanbeet. De vis hangt maar je ziet een 2de vis ook erachteraan omhoog komen. Met deze nieuwe technieken gaan we steeds meer onderwater zien. Maakt de visserij mooi maar soms ook zeer frustrerend. Sommige dagen weet je dat je er bovenop ligt en dan kun je nog zo goed kunnen vissen maar als ze niet bijten dan vang je niks.

Foto6
Foto6

foto7

Zo nu en dan levert deze manier van vissen de echt grote snoekbaarzen op. De hele dag zoeken om die ene vis en dan uiteindelijk die verlossende beuk. Dit zijn de vissen waar ik graag een dag voor wil zoeken en wat soms ook resulteert in een dag waarbij je nagenoeg niks vangt. Maar als die 9 inch shad verdwijnt in een 90+ snoekbaars dat is waar we het voor doen.

foto8

Op de Hengelsport outdoor fair in Maurik ben ik ook aanwezig met de gehele setup heb je vragen over Pelagisch vissen, de nieuwe Transducers die ik gebruik hiervoor of gewoon vragen over Lowrance apparatuur en insight Genesis ik ben te vinden bij de stand van Navico of op het water.

Tot die tijd Tight lines

Rene van den Brug