De prachtige winter baarzen van het Haringvliet.

Winter baarzen. Ze staan bij menige roofvisser wel ergens op het verlanglijstje. Toch is het zeker geen abc tje dat je ze ook zomaar ff gaat vangen. Ben er al lang achter dat het een visserij is die (midden in de winter) vaak lastiger blijkt te zijn dan je misschien zou vermoeden. Het is een type visserij waar men zeker de nodige tijd in dient te steken wil je er enigszins succesvol in worden.

Tekst en foto’s: Daniel vd Post

Het is vooral zoeken, zoeken en nog eens zoeken waar deze ‘kleine’ muiters zich ophouden. Maar, als je ze eenmaal hebt gevonden dan kan je er geregeld wekenlang plezier aan beleven. Tenminste als de winter niet al te veel van zijn grillen laat zien.

Het Haringvliet is bij uitstek een prachtig water voor onze winter baarzen visserij.
Het Haringvliet is bij uitstek een prachtig water voor onze winter baarzen visserij.

Het Haringvliet
Een schitterend water met enorme potentie voor al onze roofvissoorten. Dus ook voor de dikke winter baarzen waar dit water befaamd voor is. Het is een zeer uitgestrekt gebied met ongelofelijk veel variatie in structuur, bodemgesteldheid en diepte. Dit maakt het water ook zo geliefd bij menige roofvisser, je kunt hier namelijk alle kanten op qua techniek, tactiek en vissoort.

Maar het kan er tegelijkertijd zeker in de winter periode ook zo verschrikkelijk lastig zijn om de vis te lokaliseren. Daarnaast spelen er op dit unieke water nog diverse factoren een belangrijke rol of de vis al dan niet actief is.

Een fraaie baars tijdens een koude mistige dag.
Een fraaie baars tijdens een koude mistige dag.

Het stromingsverhaal.
De aanwezigheid of juist het ontbreken van stroming om zo maar even een factor te noemen. Is een dingetje wat vaak een bepalende rol speelt als het gaat om de activiteit van de snoekbaars. Voor de baars ben ik er nog niet aan uit. Dezelfde stroming heeft tevens een grote invloed op de helderheid van het water. En dus ook indirect op de baars daar die graag in helderder water vertoefd.

Het Haringvliet is qua stroming sterk afhankelijk van de afvoer van regen / smeltwater wat via Duitsland, België  het beneden rivieren gebied bereikt. Daarnaast speelt het Spui ook nog een rol en wat te denken van de Haringvliet dam. Dat zijn al drie elementen die allen een rol kunnen spelen in het stromingsverhaal. Zeker die laatste (Haringvliet dam) kan een verassing zijn als deze bijvoorbeeld word gesloten voor een storm op zee of juist wat meer open lijkt te staan dan normaal? Alsof ze al wat een het ‘experimenteren’ zijn met het kierbesluit wat in de nabije toekomst officieel van start gaat.

Allemaal factoren die invloed hebben op de waterstand en de stromingssnelheid van het Haringvliet en daarnaast dus ook op de helderheid van het water. Is er veel afvoer van het beneden rivieren gebied dan zal het water in den regel behoorlijk troebel zijn. Maar tijdens rustigere stroming momenten lees winter periode kan het er ook kraakhelder zijn met 3 a 4 meter zicht! Je snapt dat al deze wisselende factoren het er zeker niet eenvoudiger opmaken om het één en ander te doorgronden. Er blijven dus veel vragen nog onbeantwoord, uren maken is dan het devies.

En dan hebben we het nog niet eens over factoren zoals de wind / luchtdruk en water temperatuur gehad. Al met al is het een complexe puzzel die het wel tot een zeer uitdagend water maken. Het is een puzzel die ik nog lang niet heb ontrafeld.

Dit zijn de winter baarzen waar we naar op zoek zijn.
Dit zijn de winter baarzen waar we naar op zoek zijn.

Op zoek naar de dikke winter baarzen
Maar waar begin je met zoeken en hoe ga je ze verleiden tot een aanbeet? Het Haringvliet ligt namelijk vol met prachtige taluds, grillige stenen kanten, stenen dammetjes, plantenresten, stukken met een harde zandbodem. Allemaal mogelijke baars stekken en dat maakt het gelijk zo lastig om ze te vinden. Het gebied staat bekend om zijn grote baarzen maar als ik naar mijn eigen visserij kijk. Is het afgelopen jaar best taai als het om deze prachtige rover gaat. Hoe dat komt?, geen idee.

Misschien wel omdat er tegenwoordig best veel gericht op word gevist en ze het spelletje door beginnen te krijgen? Zoek ik ze op de verkeerde plekken?

Deze dikke baars had niet in de gaten dat ik haar al had losgelaten en zodoende poseerde ze net lang genoeg om deze foto te kunnen maken.)
Deze dikke baars had niet in de gaten dat ik haar al had losgelaten en zodoende poseerde ze net lang genoeg om deze foto te kunnen maken.

Sluwe rakkers
Het zijn best sluwe rakkers heb ik zo het idee, zeker de volwassenen exemplaren die al talloze aasjes aan zich voorbij hebben zien komen. Persoonlijk vis ik graag langs stenen dammetjes en tegen de stenen overs aan waar de baarzen graag tussen/naast liggen. Echter dit blijkt ook geregeld totaal niet te werken. En dan zoek ik wat meer de taluds op, met liefst nog wat laatste planten resten. Ook langs die taluds blijft het zoeken. Daar ze soms bovenaan het talud liggen op het ondiepe maar soms ook juist weer aan de voet van het talud liggen. Blijven variëren is het devies, dan weer ondiep maar dus ook vrij diep tot een metertje of 6 a 7.

Met de kajak kun je prachtig werpend de ondiepere gedeeltes bevissen. In combinatie met een lichte spinhengel is dat voor mij de meeste fun, mits je ze gevonden krijgt. Vaak is het wel zo als je dr één hebt gevonden er meerdere in de buurt zijn. Geen grote aantallen, maar het is zeker de moeite waard om te blijven vissen rond de plek waar je een baars hebt gevangen.

In een volgend artikel gaan we wat meer in op het technische gedeelte met materiaal keuzes en hulpmiddelen.

Het mooiste moment , de release van de vangst.
Het mooiste moment , de release van de vangst.

Till the next adventure

Met vriendelijke groet, Daniel van der Post

Wilt u meer informatie over het vissen vanuit een kajak of heeft u een vraag of suggestie m.b.t dit artikel dan kun je altijd een mailtje sturen naar info@danielsfishinhexperience.com of  via mijn website : Daniels Fishing Experience