Zeevissen in Noorwegen…

image-5Vissen in het land van trollen, adembenemende hoge bergen, gletsjers, grillige kusten en wonderschone fjorden. De prachtige houten huizen die soms in een waar sprookjes landschap staan. Maar ook zeker een land wat je links moet laten liggen als je niet tegen regen kunt. Een land wat niet te beschrijven is met woorden en foto’s om haar schoonheid te proeven!

Tekst en foto’s: Sybren Schoustra

Geiranger...
Geiranger…

Wij bezoeken Noorwegen al een aantal jaren als vakantie land en ik neem dan ook standaard wat spullen mee om te zeevissen. Iedereen die wel eens in Zweden is geweest, herkent kent mijn gevoel vast wel; je vindt ieder meer prachtig en wilt het liefst overal een hengeltje uit gooien. Dit gevoel bekruipt mij ook bij de Noorse grens maar dan zijn het de zoute vrienden die mij roepen.

foto-2

En het is gemakkelijker dan je denkt! Half uurtje wachten op de ferry tijdens een oversteek over één van de prachtige fjorden? Dan pak ik snel een hengeltje uit de auto. Gebruik een klein shadje tot 10 cm of een pilkertje van 50 gram aan een spinhengel van 270cm. 270cm is wel een minimum maatje, zo kun je redelijk om de obstakels heen vissen! En sta er dan versteld van wat voor prachtige vissen je kunt vangen: makreel, koolvis, gul, wijting, pollak of een prachtige lipvis. Het zijn geen joekels maar ze leveren een dappere strijd en ze zijn prachtig voor het oog. Even een hengel uitwerpen vanaf de kant is een geweldige manier om ’s avonds de zon te zien ondergaan.

 Genieten!
Genieten!

Maar je wilt natuurlijk altijd groter vangen en daarom werd dit jaar besloten een bootje te gaan huren aan de Noorse westkust. Na enig Google werk werd er een camping met boot verhuur gevonden in het prachtige Florø (tussen Bergen en Trondheim), het meest westelijk gelegen stadje van Noorwegen, wat onder andere bekend staat om haar visserij . En dan? Ik probeer wat informatie te vergaren via internet, maar dat valt niet mee. Eigenlijk wordt er niks over geschreven in Nederland. Kort voor vertrek schiet mij een artikel van Robert Paul te binnen en ik besluit Robert een bericht te sturen via Facebook en ik wordt overspoeld met informatie waarvoor grote dank!

Een leng van 60 +
Een leng van 60 +

Dag 1:
We stappen om 6 uur in het bootje. De vooraf bekeken stekken liggen op een paar kilometer. De nieuwe Yamaha 20pk brengt ons er met een gangetje van 40 kilometer per uur zo naar toe. Een motor vermogen wat goed van pas komt op dit immens grote water! Betoverd door de omgeving leggen we de boot in een doorgang tussen 2 eilanden. Ik hang een kleine paternoster met 3 haken en een 200 gram pilker aan de speld van mijn baitcaster. Met de gedachte “wij gaan lekker licht vissen aan de haken” pak ik nog wat stukken makreel om het geheel extra aantrekkelijk te maken. De dieptemeter geeft 45 meter aan en mijn gedachte is al bij een mooie leng. En die laat geen minuut op zich wachten; met een harde dreun wordt het aas gegrepen! Ik kijk naar mijn hengel en denk aan 90+ snoeken die de hengel nog niet half zo krom trokken. Man, man, man wat een geweld en dat met een vis van 60 cm!

5 boten
Boten

Dag 2:
We besluiten het roer om te gooien. De doorgangen tussen de eilanden leverden de wat kleinere vis op. Op zoek naar steile taluds langs hoge rotswanden, dat is het plan. Met behulp van Navionics is dit niet zo moeilijk. Het indrukwekkende is dat je slechts 15 meter van de kant ligt en de dieptemeter al 60 meter aangeeft. Snel laat ik het het inmiddels vertrouwde pilkertje en paternoster met makreel naar de bodem zakken. Waar ik eerder naar verlangde, wordt al snel normaal. Binnen no time vang ik een tiental lengen; prachtige maar vooral agressieve vissen die je hard laten werken. Begrijpelijk dat zware boothengels veel gebruikt worden.

Schitterende omgeving
Schitterende omgeving om te vissen.

Een klein stukje opschuiven is genoeg om gullen/Kabeljauw te vinden. Plots worden we opgeschrikt door een harde plons achter ons. Vriendin lief kijkt verschrikt op. Ik zeg haar dat het te zwaar was voor een bruinvis, mijn zin kan ik nauwelijks afmaken of daar was ze al weer. Met een ferme sprong komt de dolfijn geheel uit het water om vervolgens in de diepte te verdwijnen. Momenten die je bij blijven.

 Kabeljauw...
Kabeljauw…

Op sommige stekken is het bijna niet mogelijk om je aas op de bodem te krijgen of je boort een school makrelen aan en heb je de haken weer vol. Ik vind nog een mooie vlakke bodem bij een steil talud. Langzaam sleept het aas over de bodem. Plots wordt de lijn met beuken tegen gehouden. Een mooie platvis meldt zich bij de boot. Na enig research blijkt het een tongenschar te zijn, wederom een prachtige vis.

Tongenschar.
Tongenschar.

Ga je ook vissen in de Noorse fjorden? Vergeet niet om Navionics op een tablet, telefoon of dieptemeter te zetten. Anders wordt het zoeken naar een speld in een hooiberg. Op je stek is het bijvoorbeeld 40 meter diep en 100 meter verder 300! Zelf maak ik gebruik van een portable vexilar in combinatie met een Samsung tab 7, heb je altijd een goed beeld van je water.

Het materiaal
Het materiaal

Met een 10tal verschillende vissoorten sluiten we onze vakantie af. Een prachtige ervaring, waarbij het genieten van de natuur top is, en het vangen van een mooie vis de kers op de taart. Noorwegen tot snel.

foto-10

 Sybren Schoustra