Vissen met lepels (deel 2)

In het vorige artikel ( vissen met lepels ) heb ik verteld  hoe je met een lepel verschillende technieken kunt gebruiken en welke lepel in mijn ogen juist het meest geschikt is voor een bepaalde techniek.  Ik zal nu wat dieper ingaan op de manier waarop  ik de lepel op diepte houd tijdens het slepen en hoe ik hem er anders uit laat zien dan standaard en zo de vangsten probeer te vergroten.

Tekst en foto’s: Willem Zijlstra.

Mooie ‘lepel ‘snoek

Hoe je de lepel op diepte houdt tijdens het slepen is op zich heel simpel. Ik pak het op de volgende manier aan. Als eerste bepaal je natuurlijk op welke diepte je de lepel wilt laten lopen.  In de winter uiteraard liever wat dieper als in de zomer bv, want  de snoek  zit dan toch meestal het liefst in de onderste regionen van het water.

In de regel laat ik de lepel in de winter niet dieper lopen dan 1,5 / 2 meter, dat is op mijn thuis water een halve meter boven de bodem.. In de zomer sleep ik de lepel wat hoger en heb ik er soms niet eens lood voor, vaak loopt de lepel dan nog geen halve meter onder het wateroppervlak en dat is precies wat ik op dat moment graag zie.

Trollen met de elektromotor

Als ik dieper wil, plaats ik dus een sleeplood voor de lepel.  De sleeploodjes die ik gebruik zijn van SPRO, ze hebben mooie felle kleuren die op sommige dagen de vis ook activeert zo het lijkt  en ze zijn er in verschillende gewichten vanaf 10 tot aan 30 gram.  Je kunt ze natuurlijk ook zelf maken door op een stuk onderlijn een kogelloodje te maken met een stoppertje zodat deze niet kan schuiven.

Sleeplood

Nu komt in mijn ogen het belangrijkste en dat is  de  (trol)snelheid van de boot. Ik sleep een lepel altijd met behulp van mijn elektromotor. De benzine motor vaart stationair net iets te hard naar mijn zin, wat invloed gaat hebben op de actie van de lepel.

De lepel zal rond gaan draaien en verliest daardoor een stuk van zijn attractiviteit en zal wanneer je te hard vaart ook nog eens meer opwaartse druk gaan krijgen.  Hij blijft daardoor ondanks je lood,  niet op de diepte die jij wilt.

Ik werp de lepel een meter of 15 achter de boot in, laat hem daar afzinken tot net boven de bodem en bouw mijn snelheid dan langzaam op.  Dit heb ik meerdere keren geoefend naast de boot terwijl ik de lepel kon zien, ik wilde kijken en voelen op de hengel hoe de lepel aanvoelt terwijl hij in mijn ogen de juiste actie heeft en met welke snelheid.

Snoekbaars als bijvangst is geen uitzondering

Wanneer ik de juiste snelheid heb,  ga ik ook niet meer versnellen of vertragen. Alleen wanneer de diepte gaat variëren geef ik wat meer lijn of juist wat minder. Ik waak er wel altijd voor niet té langzaam te gaan varen omdat door het lood de lepel snel afzinkt naar de bodem en je dan het risico loopt bodemvuil op te pikken of nog erger, vast te komen zitten.

Wat dit is en of het werkt in lepels deel 3 komen we erachter.

Veel succes, Willem Zijlstra

Bekijk ook deel 1 over het vissen met lepels ga naar: www.vissen met lepels