Vissen met de pen op snoekbaars (deel 2 )

Veel soorten snoekbaars dobbers
Veel soorten snoekbaars dobbers

In het vorige artikel hebben we verschillende soorten dobbers behandeld. Ik wil het nu graag hebben over welke lijn wij gebruiken en waarom wij die voor deze visserij het beste vinden. Wat zijn bv de voor- en nadelen van een nylon lijn tegenover een dyneema lijn ? Of is er helemaal geen verschil in het gebruik? Zo zijn er een aantal zaken die ik de revue wil laten passeren.

Tekst en foto’s Willem Zijlstra

Er is heel veel keus
Er is heel veel keus in nylon lijnen.

Voor mij heeft nylon een paar belangrijke voordelen boven dyneema. Een van die voordelen is dat nylon veel gladder is dan dyneema, waardoor de dobber veel makkelijker over de lijn glijdt. Zo zal je aasje dus eerder op de gewenste diepte zijn die je voor ogen hebt en je hoeft je geen zorgen te maken dat de dobber halverwege blijft steken omdat de lijn te stroef is en hem tegen werkt.

Onze keus.
Onze keus.

Ook het rubberen stuitje wat je op de lijn schuift om de dobber op de gewenste diepte te houden, heeft minder last van wrijving en zal minder snel kapot gaan. Wat je hier eventueel als alternatief voor kunt gebruiken is een stuitje dat gemaakt is van draad.

Topsport op de pen!
Topsport op de pen!
Niet alleen snoekbaars.
Niet alleen snoekbaars.

We weten dat de snoekbaars een onberekenbare en soms schuwe vis is en soms maar moeilijk te vangen. Ik wil dan ook alles uitsluiten wat in mijn ogen de vangst van een snoekbaars negatief kan beïnvloeden.

Doordat nylon gladder is zal het minder weerstand in het water hebben dan dyneema, wat bij een aanbeet van een argwanende snoekbaars, een groot voordeel is. Want wanneer deze maar de minste weerstand voelt zal hij of zij al snel het aangeboden aas loslaten.

Onder bruggen ivm obstakels vaak wat dikkere lijnen.
Onder bruggen i.v.m. obstakels vaak wat dikkere lijnen.

De rek in een nylon lijn is in mijn ogen bij het penvissen en de daarvoor gebruikte hengels ook een voordeel. Doordat er in dyneema geen rek zit zou je je hengel kunnen breken wanneer je aanslaat als je bijvoorbeeld vast zit onder water zonder dat je dat in eerste instantie  in de gaten hebt. De dikte van de nylon waar wij mee vissen varieert en verschilt per water.

Op een vaart vissen wij met 0.20 tot 0.22 mm draad. Dit is wat dikker omdat je op dit water vaak rotzooi tegenkomt zoals bomenstronken onder water, of een bepaalde soort matten die ze gebruiken bij de aanleg van een walsbeschoeiing. Op groter en open water gebruiken we meestal een wat dunnere lijn van 0.18 mm.

Vissen met de pen in de mooiste omgevingen dat is genieten.
Vissen met de pen in de mooiste omgevingen dat is genieten.

Het volgende artikel zal gaan over de hengels die we gebruiken en waarom.

Tot dan, Willem Zijlstra

Benieuwd naar het eerste deel vissen met de pen op snoekbaars klik dan HIER!