Vissen met de fireball deel 3

Al lekker dik in de herfst.
Al lekker dik in de herfst.

Nu de herfst zijn intrede doet en de snoeken zich gaan voorbereiden op de winter door de aasvis te volgen, hun jachtterrein daardoor verleggen en vaak meer geconcentreerd gaan liggen, is het vissen met de fireball een van de technieken die ik veelvuldig ga toepassen. De vaak harde aanbeten zijn voor mij als een soort verslaving waar ik maar niet van af lijk te komen.

Tekst en foto’s: Willem Zijlstra

We gaan verder met deel 3 in de serie, hierin wil ik het hebben over de presentatie van de aasvis en waar je allemaal rekening mee kunt houden om je fireball zo optimaal mogelijk te presenteren aan de snoek of snoekbaars.

Goed voorbereid op pad.
Goed voorbereid op pad.

Maak voor jezelf eerst de keus waar je mee wilt vissen. Je kunt kiezen voor een voorn of een kolbleitje maar ook een dikke sardine zal zeer zeker in de smaak vallen. Er zijn veel dingen mogelijk maar daar wil ik graag op terugkomen in het volgende deel. Wanneer je jezelf ervan verzekerd hebt dat het visje goed op de haak zit en je deze hebt geborgd, met een baitflag of een klein stukje rubber bijvoorbeeld geknipt van een ouwe fietsband, laat je de fireball zakken tot je de bodem hebt bereikt, nu draai je 1slag aan de molen en zorg je ervoor dat je net boven de bodem vist. Je kunt natuurlijk in diepte variëren wanneer je merkt dat de vis actief is op half water, en je bij de bodem geen aanbeten krijgt.

Fixeren met baitflag.
Fixeren met baitflag.
Door de gamakatsu twinex houd de aasvis een nog betere actie hij is licht en komt makkelijk uit de aasvis bij een aanbeet.
Door de gamakatsu twinex houd de aasvis een nog betere actie hij is licht en komt makkelijk uit de aasvis bij een aanbeet.

Ik zie aan mijn lijn dat ik goed vis wanneer de dyneema ongeveer 90 graden onder mijn hengeltop staat. Wanneer je vis over de bodem gaat of je boot teveel snelheid heeft, zal je draad in een steeds grotere hoek gaan staan. Probeer nu dus wat snelheid te minderen of wat ondieper te gaan vissen. Waar je ook tegen aan kunt lopen is dat jij bijvoorbeeld wel op de gewenste diepte kunt vissen maar jouw vismaat maar niet bij de bodem komt. Vergelijk dan eens elkaars materiaal, zoals al eerder beschreven zal een dunnere lijn eerder bij de bodem zijn dan een dikkere in verband met de weerstand in het water. Een oplossing zou kunnen zijn dat je vismaat bijvoorbeeld met een zwaarder fireball gaat vissen.

Lijn 90 graden onder de top
Lijn 90 graden onder de top.
de aanbeten kunnen soms spectaculair zijn
De aanbeten kunnen soms spectaculair zijn.

De snelheid die we aanhouden is stapvoets, bij mij is dat stand 2 op de elektromotor. We doen dit backtrollend. Wanneer de wind uit de juiste hoek komt en we deze in de rug hebben laten we ons ook vaak driften en gebruik ik de elektromotor alleen maar om bij te sturen zodat de boot de koers aanhoud die ik graag wil. Wat je zult zien is dat de benzine motor stationair net teveel snelheid heeft. Een ander voordeel van het vissen met de elektromotor is de stilte die je ervaart en nog meer kunt genieten van de omgeving om je heen.

Niet te snel, of zelfs laten driften.
Bauke zijn eerste fireball snoek, gelijk verkocht!

In het volgende deel wil ik het graag met je hebben over welke aasvissen wij gebruiken en wat nu de voor en nadelen hier van zijn.

Spiering of toch een voorn, dat in het volgende deel.

Kijk hier voor “Vissen met de fireball deel 1”

Kijk hier voor “Vissen met de fireball deel 2”

Willem Zijlstra