Kunstaas praat deel 1

Kunstaas heb je in alle soorten maten kleuren en vormen. Op het moment dat je een hengelsportzaak binnen loopt en op de kunstaas afdeling terecht komt voelen wij roofvissers ons net een jongetje in een speelgoed/snoep winkel. Toch zijn er ook veel roofvissers die door het grote aanbod door de bomen het bos niet meer zien.

Tekst en foto’s: Milan Bos

In kunstaas praat zal ik elke keer een aantal kunstaasjes aan het licht brengen. Op basis hiervan kan je kijken of dit aasje wat voor je is en het allicht iets is om te proberen. Niet alleen zal ik het kunstaas zelf bespreken, maar ook de manier van vissen en het eventueel te gebruiken materiaal om het maximale uit het aasje te halen.

Big fork lures
Ik begin maar meteen met een merk pluggen dat in Nederland minder bekend is namelijk het merk big fork lures. Big fork lures is een amerikaanse firma die pluggen en jerkbaits maakt gericht voor het vissen op muskie en snoek. Ik spits mij in dit verhaal toe op de pluggen die deze firma maakt namelijk de Reefdigger reeks. De Reefdigger reeks bestaat uit 1 en 2delige pluggen van groot tot klein formaat van ondiep tot diep duikend.

De pluggen zijn tot in de puntjes afgewerkt en zeer degelijk vervaardigd
De pluggen zijn tot in de puntjes afgewerkt en zeer degelijk vervaardigd.

De pluggen worden vervaardigd uit sedar hout en worden handmatig gespoten. Ik heb nooit goed kunnen begrijpen waarom deze aasjes nog steeds niet in Nederland zijn doorgebroken. De kwaliteit van deze pluggen is uitmuntend. De aasjes zijn voorzien van een dikke laag lak en hebben een stalen zwemschoep. De stalen zwemschoep heeft meerdere voordelen: behalve dat deze tegen een stootje kan (Je kan hem rustig over stenen trollen zonder dat er wat gebeurt), is het ook makkelijk met het bepalen van de diepgang van deze pluggen. Door de lip naar boven of naar beneden te buigen met een tang kan je de plug dieper of ondieper laten lopen. In tegenstelling tot een hoop andere Amerikaanse aasjes worden deze pluggen standaard voorzien van goede dreggen.

2b

De pluggen van big fork beschikken allemaal over een breed postuur wat de plug extra doet opvallen in het water. Zeker op het grote water komen deze pluggen tot hun recht. De Reefdiggers geven enorm veel trillingen af in het water door hun mooi flankende actie met tegelijk een S-vormige beweging die ze maken.

3

Mijn voorkeur gaat uit naar trollend vissen met de Big fork Lures dit omdat het drijfvermogen van de pluggen vrij hoog is (Ik las graag pauzes in met binnendraaien alleen komen deze pluggen daarvoor te snel omhoog). Ook is het formaat van de pluggen behoorlijk fors om lekker mee te werpen. Kortom een merk dat het echt eens de moeite waard is om te proberen!

118 cm gevangen op een 7,5 inch Grandma
118 cm gevangen op een 7,5 inch Grandma

Grandma lures
Grandma’s wie kent ze niet? Grandma pluggen zijn wederom pluggen van Amerikaanse afkomst en zijn een stuk beter bekend in Nederland. Ik zal daarom ook minder uitgebreid stil staan bij deze flankende pluggen.

De Grandma is mijn favoriete plug als het om trollen gaat. Ze hebben een geweldige flankende actie en vangen het hele jaar door vis. De Grandma’s heb je in verschillende formaten, echter gaat mijn voorkeur uit naar de 7,5 inch versie. De 7,5 inch versie is een echte allrounder voor het trollen op snoek en duikt ongeveer tot een diepte van tussen de 1 en 3 meter afhankelijk van de dikte van de lijn en afstand tot de hengeltop. Voor het grote en diepere water wil ik ook nog wel eens de 9 inch versie gebruiken, maar houdt er wel rekening mee dat deze een stukje dieper duikt ( 3 tot 5 meter) en ook behoorlijk aan de hengel trekt waar je, je materiaal op aan moet passen.

Grandma's voor zowel grootwater als kanalen en rivieren
Verschillende Grandma’s voor zowel grootwater als kanalen en rivieren.

De grandma’s hebben echter wel een wat minder goede laklaag waardoor er na 1 a 2 vissen al krassen op te zien zijn. Persoonlijk vindt ik dit wel wat hebben en beschouw dit ook niet als heel vervelend. Wat een groter minpunt is bij de Grandma pluggen is de schoep. Haal je de schoep tijdens het trollen langs een steen dan kan het zomaar zijn dat de zwemschoep afbreekt. Ondanks dit mankement blijft het een geweldige plug met een geweldig flankende actie en zoals wij dit noemen een “zekerheidje” om aan de speld te hangen.

Hier een voorbeeld van een afgekloven grandma, de zwemschoep is er naar een harde aanbeet afgebroken
Hier een voorbeeld van een afgekloven grandma, de zwemschoep is er naar een harde aanbeet afgebroken.

7

De spinnerbait frame
De spinnerbaitframe zoals ik ze noem is iets wat je eenvoudig zelf kunt maken en tegenwoordig ook bij verschillende hengelsportzaken te koop is. De spinnerbait frame is geen aasje op zichzelf, maar iets wat je kunt toevoegen aan je bestaand aas(je). Je kunt de frame’s zowel trollend als werpend gebruiken

De spinnerbait frame’s zijn eenvoudig voor vrijwel elk type kunstaas te monteren en kan je aas net dat beetje dat extra’s geven om de snoek op moeilijke dagen over te halen. Niet alleen op moeilijke dagen is dit de moeite van het proberen waard, maar zeker ook op wateren waar veel gevist wordt en de snoeken geconditioneerd zijn kan het lonend zijn. Omdat er weinig mee gevist wordt kennen de vissen deze manier van aas presentatie niet en maakt van een bestaand aasje dat uitgewerkt leek weer een ware vanger. Je kunt de frames voorzien van een loodgewicht waarmee je invloed hebt op de diepgang van je aas combinatie.

Je kan eindeloos combineren, of het nou rubber is, jerkbaits, pluggen of swimbaits het werkt allemaal
Je kunt eindeloos combineren, of het nou rubber is, jerkbaits, pluggen of swimbaits het werkt allemaa.

De eerste keer dat ik een spinnerbaitframe voor een aasje (shad) monteerde kreeg ik binnen 5 min een harde knal op mijn hengel wat resulteerde in een mooie voorjaarsdame van 103 cm. Toeval? Misschien wel, maar normaal gesproken valt het niet mee op dit water een meter plus vis te vangen. En het bleef niet bij deze ene grote snoek er volgenden er nog velen en allemaal gevangen op aasjes waar ik een spinnerbaitframe voor had gezet.

Tot zover deel 1 van Kunstaas praat. Reageer gerust met al je vragen op ons roofviswebforum!

Deel 2 zal niet lang op zich laten wachten aangezien er nog zoveel kunstaas is wat de moeite van het proberen waard is.

Met vriendelijk groet,
Milan Bos